Gräsmatta
Gräsmatta

Så en perfekt gräsmatta

Drömmer du om en mjuk gräsmatta att gå barfota på? Kanske en puttningsvänlig, perfekt grön green? Här är tipsen som gör din nya gräsmatta finast i kvarteret!

Är du trött på att gräset alltid är grönare på andra sidan staketet? Oavsett om du behöver gräva ut trädgården för att dränera, har byggt ett nytt hus eller helt enkelt vill skrota grusplanen för en stor, mjuk, grön matta – när det är dags att lägga ny gräsmatta finns en hel del proffsknep, som kan hjälpa dig på vägen, och ett antal fallgropar att undvika.

Så gräsmatta hur lång tid?

Efter ungefär 2 veckor bör man se några enstaka strån komma upp ur jorden.

Bra underlag är A och O

Olle Berg har skrivit boken Gräsmattan – så lyckas du! och hans egen gräsmatta utanför Karlstad är en av Sveriges finaste. På sin hemsida  delar han med sig av sina bästa tips för att ta hand om gräsmattan på bästa sätt. Han ägnar även många timmar varje dag åt att svara på frågor från undrande trädgårdsentusiaster, och hans råd är:

A och O för att få en vacker, tät gräsmatta är att du har ett bra underlag.

- Du ska ha samma underlag när du rullar ut en färdig gräsmatta som vid nysådd.

Hur ska underlaget vara?

– Felet man oftast gör är att ha ett alldeles för tunt jordlager. Det ska vara minst 30 centimeter, enligt min erfarenhet. Många tycker att det räcker med 10 centimeter, men då får de bekymmer med sin matta redan efter ett till två år.

Använd en bra anläggningsjord för gräsmattor, som du köper av en seriös jordtillverkare, som kan redovisa analyser och produktblad. Ring Hasselfors eller Econova, så kan de hänvisa dig till en bra jordleverantör i ditt område.

Vilket gräs är bäst att satsa på?

– Använd en gräsblandning som består av rödsvingel och ängsgröe, eller köp en färdig matta som är odlad med denna blandning. Tyvärr finns det firmor som levererar färdiga gräsmattor som är odlade med en billig blandning, för att hålla kostnaderna nere.

Tänk på att du ofta får den kvalitet som du betalar för! Det gäller även om du ska så själv: det finns fröer som kostar 79 kr per kilo istället för 200 kr, och om man väljer det billigare lurar man sig själv på sikt.

Så själv eller att köpa en färdig gräsmatta att rulla ut?

– Jag tycker att det endast finns fördelar med att rulla på en färdig gräsmatta. Visserligen är det ca 10–15 gånger dyrare, men enligt mig är det värt varenda krona! Folk spenderar miljoner på en nybyggd villa och sedan snålar de på gräsmattan.

En färdig gräsmatta på rulle är absolut bäst om du snabbt vill ha en grönskande villaträdgård, och du slipper en massa ogräs som kan ta flera år att bli av med. Även om det blir dyrare, så tycker jag att det är en kostnad man bör räkna in när man bygger ett hus. Men det viktigaste vid nyanläggning, oavsett vilken metod du väljer, är ett gediget förarbete!

Jag tycker att det endast finns fördelar med att rulla på en färdig gräsmatta. Visserligen är det ca 10–15 gånger dyrare, men enligt mig är det värt varenda krona!

Så här anlägger du din gräsmatta

Börja med underlaget. Området där gräsmattan ska läggas ska vara väldränerat, grovplanerat och bearbetat med en spade eller jordfräs (ca 30 cm djupt). Har du sandjord kan den förbättras med torvmull (3–6 cm). Har du lerjord ersätter du den med gräsmattejord (20–30 cm). Gödsla och fräs ner gödseln med jordfräs, ca 10 cm. Kratta. Ta bort eventuella stenar och rötter.

Så gräsmatta själv

Så alltid i fuktig jord. Sprid fröna för hand för jämnast resultat och dela gärna upp området i mindre delar, så att det blir enklare att fördela fröna. Mylla ner fröna grunt med en lövräfsa. Platta till ytan, gärna med en gallervält. Håll frön och jord fuktiga i tre–fyra veckor efter sådd.

Lägg färdig gräsmatta

Börja vid en rak kant och lägg gräslängderna som ett tegelstensförband så att tvärskarvarna inte hamnar mot varandra. Pressa ihop skarvarna. Använd en gallervält när du är klar så att rötterna når underlaget. Vattna rikligt.

Text: Helena Skoog

Tänk på detta!

  • Slarva inte med underlaget! Du tjänar på att ha ett tjockt jordlager, ca 30 cm.
  • Var noggrann med vilka leverantörer du väljer för att undvika fuskare som snålar på kvaliteten.
  • Välj både jord och gräs med omsorg. Du får vad du betalar för!

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.