Pallar jag grannens äpplen?

Att störa sig på trädgrenar som hänger in från granntomten är inte helt ovanligt. Men vad gäller egentligen? Får man såga av grannens trädgrenar hur som helst, och vem äger frukten som faller ner på din tomt? Villaägarna reder ut reglerna.

Du kan utan problem plocka de äpplen som har trillat ner på din tomt. De blir dina så fort de nuddar gräset. Däremot är de äpplen som sitter kvar på grenen fortfarande din grannes. Tar du dem utan att fråga först, så pallar du äpplen.

Mer komplicerat att såga i grannens träd

Det blir mer komplicerat om du vill såga av de grenar och rötter som växer in på din tomt. Om rötterna eller grenarna ställer till besvär så får du ta bort dem. Giltliga besvär kan vara att ditt hus tar skada eller att det faller ner löv på din i övrigt välvårdade gräsmatta. Men om ingreppet innebär betydande skada, det vill säga att trädet exempelvis riskerar att skadas svårt eller dö, ska grannen själv få tillfälle utföra åtgärden. 

Om rötterna eller grenarna ställer till besvär så får du ta bort dem

Skicka ett rekommenderat brev

Skicka gärna ett rekommenderat brev till grannen innan du tar fram motorsågen. I brevet berättar du att du vill att grannen ska ta bort grenarna eller rötterna, och att du själv kommer att göra det om grannen inte gör det inom en viss tid. Ge gärna grannen gott om tid att utföra åtgärden. Förklara också vilka problem trädet innebär för dig. Brevet kan komma till nytta längre fram om grannen i värsta fall går till domstol. Då kan du visa att du faktiskt har informerat grannen. 


Det bästa för grannsämjan är så klart att komma överens om vilka grenar som ska tas bort, och varför inte hjälpas åt att ta bort dem tillsammans?