Deklarationspapper
Vit dörr öppen

Har någon flyttat in hos dig?

Om du får brev till din adress med okänd mottagare kan någon ha skrivit sig på din adress. Vi ger dig råd om hur du går tillväga för att komma åt inkräktaren.

Orsaken till adressändringen kan vara att undvika Kronofogden eller andra myndigheter. Ibland kan det dock vara så att någon har råkat skriva fel vid adressändring, till exempel att Pålgatan 10 har råkat bli Pilgatan 10 eller något liknande.

Folkbokföringsbrott kan ge fängelse

Den som avsiktligt lämnar oriktig uppgift och skriver sig på någon annans adress, kan dömas för folkbokföringsbrott till böter eller fängelse i högst sex månader. Tidigare gav detta bara böter på upp till 1 000 kronor, trots att det var väldigt obehagligt för den småhusägare som drabbades.

- Villaägarna har jobbat för att få till stånd en skärpning av lagstiftningen, säger Villaägarnas chefsjurist Ulf Stenberg.

Så blir du av med oönskad inneboende    

Genom Skatteverkets e-tjänst ”Visa folkbokförda på samma adress”, kan du se vilka som är skrivna på samma adress som dig samt meddela Skatteverket om någon är felaktigt skriven där.

Skatteverket får årligen runt 80 000 tips och anmälningar om misstänkt felaktig folkbokföring, så det här är ganska vanligt.

- Det går även att polisanmäla brottet, säger Ulf Stenberg.

Stryk också över adressen på de brev som kommer och skriv "Åter avsändaren, bor inte på denna adress”. Därefter postar du breven.

- När breven returneras direkt kan det få eventuella kreditinstitut att snabbare reagera på att något är fel, säger Ulf Stenberg.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.