Idyllisk trävilla omgiven av träd
Signera dokument
Idyllisk trävilla omgiven av träd

Ny lagfartskapning av fastighet i Skåne

Tomten i Höllviken i Skåne har länge funnits i Barbro Cronholm Grolls familj. Men inte nu längre. I april i år damp det ned ett brev från Lantmäteriet i brevlådan om att lagfarten på tomten nu stod på en helt främmande person i Nykvarn utanför Södertälje.

Lantmäteriet hade helt enkelt fått in ett gåvobrev om att Barbro Cronholm  Grollman gett bort fastigheten till den främmande personen och fört över lagfarten till den sammaLantmäteriet kollar inte att handlingar är äkta. 

 - Den förfalskade namnteckningen på gåvobrevet är inte ens lik min mans underskrift. En person intygar även i handlingarna att min man är ogift, men det stämmer ju inte och skulle ha kunnat kontrolleras, säger Barbro Cronholm Groll 

Många personer inblandade i kapningen av lagfarten  

När handlingarna i ärendet synas närmare i sömmarna, framstår lagfartskapningen som förslagen med förhållandevis många personer inblandade. En person i Strängnäs har intygat att Barbro Cronholm Grolls man är ogift. Något som Lantmäteriet litat på. Det anges även att kostnaderna för lagfarten ska betalas av ett bolag i Stockholm, som inte har omsatt en krona de senaste två boksluten. Frågan är om någon av de personer som skyltar utåt, är den verkliga hjärnan bakom kuppen eller om det är någon annan.   

 - Vi har polisanmält lagfartskapningen och anlitat advokat för att stämma den person som har fått fastigheten i gåva, för att få tillbaka lagfarten. Det hela är mycket obehagligt. Någonstans känns det som att myndigheterna saknar sunt förnuft, som låter det vara så lätt för bedragare att ta över någon annans lagfart, säger Barbro Cronholm Groll. 

Kommer se fler kapningar av lagfart framöver  

Generellt sett brukar det ta lång tid och kraft i anspråk för att få tillbaka lagfarten för en fastighet. Det är ju dessutom så att fastigheten blir upplåst. Skulle du själv vilja sälja, belåna, bebygga eller göra något annat med fastigheten, så går det inte. Du har ju inte kvar lagfarten.  

 - Det har blivit svårare med telefonbanksbedrägerier. Jag skulle därför inte bli förvånad om vi kommer att få se fler lagfartskapningar framöver, om inget görs. Det är så enkelt att skaffa sig lagfart på någon annans fastighet samtidigt som brottsvinsten kan bli stor i förhållande till de straff som man riskerar, säger Villaägarnas chefsjurist Ulf Stenberg.. 

 Med målvakter i första ledet, är risken låg för att den verkliga gärningsmannen åker dit.  

 - Om vi ser på längre sikt, är frågan hur länge det går att behålla dagens system, där Lantmäteriet inte kontrollerar uppgifterna. Med en allt mer internationaliserad bedrägeribrottslighet, så som investeringsbedrägerier, tror jag att det är en tidsfråga tills ytterligare skärpningar av lagfartssystemet kommer att krävas. Dagens system är utformat efter att alla som söker om lagfart har ärligt uppsåt och att inga särskilda kontroller behövs. Det är osannolikt att detta håller på sikt, säger Ulf Stenberg. 

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.