Braskamin med fulla lågor

Rengör glaset till braskaminen enkelt

Det är faktiskt inte svårt att rengöra glaset från sot och rengöringsmedlet kostar inte heller något, för det finns redan inne i kaminen. Det är askan som gör susen. Aska tillsammans med vatten blir ett starkt rengöringsmedel som förr i tiden användes för stor del av tvättningen.

Askan från veden innehåller kaliumkarbonat som tillsammans med vatten blir asklut. Det är en basisk lösning som kan användas som tvättmedel. Den ljusaste askan får du från björkved och förr samlades den askan till tvättmedelstillverkningen hemma.

Gör så här:

  • Använd en bit hushållspapper som du doppat i vatten. Du behöver inte dränka pappret, bara se till att det blir fuktigt.
  • Doppa sedan pappret i askan och gnid försiktigt på glaset tills det blir rent. Blir pappret för torrt doppar du det bara i lite vatten igen och ta på mer aska om du behöver det.
  • Akta händerna från lösningen eftersom asklut är frätande. Använd gummihandskar om du vill vara säker på att skydda händerna.

OBS! Se till att glaset är svalt när du rengör. Nedkylningen från vattnet kan annars få glaset att spricka eller sprängas.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.