Vitt staket
Mamma och två barn leker på matta i vardagsrum
Vitt staket

Ny i villa? Villaägarnas medlemmar tipsar

I en medlemstävling efterlyste vi våra erfarna medlemmars bästa tips till nyblivna husägare. Här har vi valt ut ett axplock av dessa, som vi hoppas ska vara till nytta för dig som nybliven husägare.

Besiktning och underhållsplan

Använd besiktningsprotokollet som en grund för underhållsplan. Kolla energideklarationen - det kan finnas enkla grepp för att spara energi. Gör en radonmätning - det kostar väldigt lite.

Skaffa en rejäl husförsäkring. Etablera kontakt med grannarna. Ordna bra belysning kvällstid på tomten. Och inte minst - dra nytta medlemskapet med kunskap och rabatter hos Villaägarna.

Planera gärna men njut också

Kartlägg alla områden där du behöver göra förbättringar samt de projekt du är sugen på och gör därefter en rimlig prioritering och tidsplan. Man ska inte bara jobba utan även njuta av sitt nya boende så det är viktigt att inte ha orimliga förväntningar.

Även viktigt att planera tillsammans om man är fler i hushållet så bägge är delaktiga annars blir det lätt slitningar i förhållandet. Mao planera tillsammans och njut av ert nya hus!

Tänk på uppvärmning & täta huset

Ett tips från oss som nya (& unga) husägare är att ta och renovera det som i längden sparar in ekonomiskt så som nytt uppvärmningssystem, morderna fönster, fiberanslutning och etc.

Snyggt kök och badrum får man ta sen och varför inte lägga undan de pengar du har sparar in på dyra el och tele/internet räkningar. Vips så har man kapital till ett nytt kök.

Dokumentera!

Videofilma internt och externt i det nya huset innan förändringar görs. Först utan möbler, mattor etc. och sedan när det är möblerat. Förvara gärna på disk i bankfack eller på annan adress.

Skaffa en huspärm där samtliga införskaffningar och åtgärder till/på huset dokumenteras med pris, tidpunkt, fakturor, kvitton etc. förvaras. Förvara gärna scannat kopia på dator eller i "molnet".

Bli medlem i Villaägarna

Som nybliven och förstagångs-husägare är det mycket att sätta sig in i: Reparation & -renovering, Fastighetstaxering & -deklaration, Försäkrings- & inbrottsskydd och mycket mer.

Gå med i Villaägarna - de har svar på alla dina frågor och ger dig fina rabatter på allt kring ditt nya boende!

Börja med taket

Kolla att yttertaket är tätt och intakt, åtgärda fel vid behov. Kolla dräneringen runt husgrunden, åtgärda fel vid behov. Se över uppvärmningen, byt till någon form av värmepump om uppvärmningssystemet är gammalt. Lägg sedan pengar på kök och bad om det är nödvändigt.

Ta ett projekt i taget

Ett projekt i taget! Det är lätt att sätta fart med alla projekt på en gång men av erfarenhet blir inget helt färdigställt. Fokuserar man på ett projekt i taget så har man större chans att få saker gjorda. Det är heller ingen brådska med att förändra hela huset, känn efter först!

Ha koll på pengarna med en budget

Gör en budget! Se i första hand om skalskyddet på huset dvs tak, fasad och grund. Bli medlem i Villaägarnas Riksförbund, du tjänar in avgiften många gånger om med rabatterna du får på materialkostnader. Ta tid att njuta av friheten med ett eget boende!

Lär känna dina grannar

Skapa en bra relation med dina grannar! Där finns mycket att vinna som samverkan mot brott, tips om bra hantverkare, tillsyn av varandras barn i området, vattna blommor med mera.

Få koll på pengarna med underhållskonto

Gör en underhållsplan efter det att man gått igenom de förändringar och önskemål som man planerat.

Sätt också prioriteringar på åtgärderna och planera finansiering genom att sätta av regelbundna summor på ett speciellt "underhållskonto" som bara används till t.ex. material och hantverkare.

Vad behöver du tänka på före inflyttning?

Innan du flyttar in i ditt nya hus är det viktigt att tänka på allt från att ordna med försäkringar till att utföra små justeringar. Ta del av våra tips för att göra planeringen enklare!

Key.svg

Inför din inflyttning

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.