Köksredskap
Modernt kök med barstolar
Köksredskap

Förnya ditt kök med enkla knep

Är det något som du går och retar dig på i ditt kök? Vill du förändra för en liten peng och utan att göra några stora ingrepp? Det finns mycket du ganska enkelt, och utan allt för stor budget, kan fixa själv i köket.

Budgetrenovera köket – 10 tips

Att renovera köket med liten budget är faktiskt fullt möjligt! Följ våra tips för att ge köket ett rejält ansiktslyft, utan stora investeringar.

1 Köp begagnat

Håll koll på Blocket och Tradera, där dyker det ofta upp allt från hela köksinredningar till vitvaror som andra vill bli av med. Ofta helt gratis.

2 Byt ut vitvarorna

Många av kökets vitvaror är miljö- och energiklassade. Klassningen är graderad från A+++ till D. Titta efter det vid nyinköp. Budgettips! Det går att måla om kyl och frys, använd färg för metall. Eller sätt färg på vitvarorna med plastfilm. Varför inte skriva något med självhäftande bokstäver!

3 Byt ut köksluckorna eller bara beslagen

Det är snabbt, prisvärt och enkelt att byta ut köksluckorna. Eller byt bara beslagen på alla skåp och lådor och gör bara det mycket för intrycket. Är luckorna och beslagen fina, så kanske det räcker med att investera i nya gångjärn med inbyggd stängningsdämpning?

4 Byt ut kaklet eller fixa till fogarna

Det gör verkligen skillnad att byta ut kaklet. Annars kan du sätta självhäftande kakeldekorationer på plattorna. Silikonfog som börjat mögla måste ersättas med ny fog. Skär bort den gamla och tvätta ytorna med silikonrengöring innan du lägger dit en ny fog.

5 Sätt utdragsbackar inuti skåp

Montera utdragsbara lådor eller backar i djupa skåp och skafferi, för att lättare komma åt och se vad som finns.

6 Byt kran eller diskbänk

Anlita en fackperson eftersom att det innebär rörarbete. Om en vattenskada skulle uppstå och arbetet inte är fackmässigt utfört, blir du ofta själv ersättningsskyldig. Det täcks inte av hemförsäkringen.

7 Tänk på att göra köket vattensäkert

Skaffa droppskydd att lägga under kyl, frys och diskmaskin. Gör diskbänkskåpet säkert genom att lägga in en tätande diskbänksinsats.

8 Sätt in en ny belysning

Att montera spotlights i taket eller dimmerfunktion på all belysning kan göra mycket för upplevelsen i köket. Tänk på att bara behöriga får göra elinstallationer i hemmet. Anlita en elinstallatör för det här!

9 Måla om – väggar, luckor, golv eller kakel

En ny färg på luckorna ger en snabb förändring. Du kan även ge golvet en ny kulör, prata med din färghandel för råd om hur du bäst målar på olika typer av golv. Fräschare färg på väggarna kan ge köket ett snabbt lyft. Måla i samma färg som tidigare eller välj en ny. Eller varför inte en effektfull fondvägg – målad eller tapetserad? Det finns även speciell färg för att måla på kakel.

10 Ny bänkskiva

De enklaste skivorna att byta själv är gjorda av laminat eller trä. Dessa kan du såga ut hål i, för till exempel en ho. Använd sticksågsblad med omvänd tandning och såga från undersidan, så fläks inte laminatet sönder. Bänkar av sten, kompositmaterial (corian) eller rostfritt stål måste måttanpassas och förbeställas.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.