Trendspaning badrum

Inredningstrenderna för badrum är i ständig förändring beträffande stil, färger och material. Det som tidigare varit vitt och sterilt ser vi nu mjukas upp i varmare toner. David Söderlund på SkandiaMäklarna har tagit span på det senaste inom badrumstrender.

Vitt på väg ut

Det vita helkaklade badrummet är på väg ut och in kommer industri, sten och betong. De stora plattorna i carraramarmor hade en kort stund i rampljuset men har nu ersatts av naturnära material i beige, grått och brunt. Ofta i kombination med trä.

Samma material på golv och vägg

Förutom en annan stil på inredningen och materialval så ser vi fler och fler badrum där väggar och golv har samma material och färg. Tillsammans med 60x60 plattor skapar det en mer ombonad och lyxig känsla än tidigare då vita väggar ofta samsades med ett grått golv.

Mindre sterilt – mer charm

Många nyrenoverade badrum är större än tidigare och fokus ligger på att göra rummet mindre sterilt och mer charmigt än tidigare. Det som tidigare varit kantigt har ersatts av mjukare, mer organiska former, så som runda eller ovala speglar och rundade former på kranar och badkar.

Det som tidigare varit kantigt har ersatts av mjukare, mer organiska former.

Dubbeldusch och unidrain

Det är inte heller helt ovanligt att man använder hela väggar för ibland upp till två duschar istället för den tidigare så vanliga glasväggen med en enkel dusch. Även belysning och avlopp har fått en ny touch. Här ser vi speglar med belyst bakgrund eller ram och avlopp som göms med en så kallad ”unidrain”, se mittenbild.

Var noggrann med installationerna

Badrum, eller våtrum är något som alla spekulanter, nya som gamla, har lärt sig att vara noggranna med. Om något är felaktigt utfört kan det bli obehagligt kostsamt.

Alltför ofta kommer vi till nyrenoverade badrum som vem som helst skulle anse vara ”top of the line”. Men så har man snålat in och slarvat med exempelvis rörgenomföring, placering av avlopp eller andra installationer. Det kan bli ödesdigert i slutändan då en besiktningsman med stor sannolikhet kommer göra nedslag på det påkostade badrummet.

Om något är felaktigt utfört kan det bli obehagligt kostsamt.

Dokumentera ditt arbete

Nu finns det såklart privatpersoner som har kunskap om att renovera själva och då är det klokt att noggrant dokumentera arbetet och de olika momenten som man gjort. Det underlättar inför en kommande försäljning.

Tips: I Min Villa kan du dokumentera ditt arbete steg för steg.

Säker vatten – viktiga riktlinjer

Det vi ser att många slarvar med är de regler och riktlinjer som finns för så kallat ”säker vatten”. Då tänker jag främst på våtrumsintyg som presumtiva köpare efterfrågar samt försäkringsbolag.

Dokumentera din renovering i Min Villa

I Min Villa hittar du detaljerade guider för olika renoveringsprojekt. Du kan också lägga in projektet som åtgärd i din underhållsplan. Dokumentera allt i text och bild, och samla kvitton, avtal, foton med mera i ditt digitala arkiv.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.