Bästa tipsen när du kaklar

Med kunskap, tålamod och en gnutta mod kan du själv sätta kakel ovanför bänken i köket eller i ett annat torrt utrymme. Ska du sätta kakel i ett våtrum bör du anlita ett proffs. Vi beskriver hur du ska gå tillväga.

Att kakla kan vara svårt och är du osäker är det nog bäst att låta proffsen göra arbetet. Ett badrum gör du inte själv. Där måste allt vara enligt konstens regler, så det överlåter du alltid till ett proffs.

Förbered innan du sätter igång

Om du aldrig har kaklat förut ska du träna först. Ta en skiva av något slag eller köp en mindre gipsskiva på byggvaruhuset. Köp sedan de billigaste kakelplattorna de har och träna på att montera dessa på skivans båda sidor och även foga mellan plattorna. Det gör det riktiga arbetet lite mindre nervöst. Även om det var länge sedan blir lite träning bra för att hitta tillbaka till handgreppen.

Verktyg och utrustning

Vissa saker är bra att ha när du ska kakla. Om du kommer behöva skära plattor behöver du en kakelskärare. Du kan hitta enklare kakelskärare, men en bra kostar runt tusenlappen. Det går att hitta de som hyr ut kakelskärare.

  • Murbrukshink
  • Mätband eller meterstock
  • Vattenpass
  • Tandad spackel
  • Slät spackel
  • Kakelskärare
  • Kakeltång
  • Skelett- eller fogspruta
  • Gummiskrapa eller fogbräda
  • Skyddshandskar eller gummihandskar
  • Skyddsglasögon
  • Tvättsvamp eller tvättbräda
  • Trassel eller torr trasa för rengöring
  • Kakelkryss eller fogsnöre
  • Maskeringstejp
  • Diskmedel eller såpa
  • Kakelplattor
  • Fästmassa, fix
  • Fogmassa
  • Våtrumssilikon
  • Eventuellt sandspackel till väggen under

Se till att underlaget är slätt. Annars blir arbetet med att lägga ut fixen svårt och plattorna. Använd ett spackel för våtrum och spackla ut ojämnheterna och fogskarvar.

Kontrollera måtten och hur plattorna ska monteras. Om du ska kakla mot ett hörn och den andra änden slutar fritt på väggen är det mot vägghörnet som du ska göra eventuell kapning av plattorna. Är sättningen mellan två väggar och du behöver kapa plattorna kan du välja mellan att kapa båda ytterplattorna lika mycket för symmetrin eller bara ena sidan. Det viktiga är då att bitarna inte blir mindre än en 1/3 av en hel platta. En sida du skurit ska du döva. Det handlar om att göra kanten mindre vass genom att försiktigt slipa kanten. Använd våtslippapper i en fin kornstorlek 120-180. Alternativt monterar du en kantlist i passande färg.

https://kakeldaxgruppen.se/gor-det-sjalv-filmer-0

Rätt skydd

Använd tunna nitril- eller latexhandskar och skyddsglasögon när du arbetar med fix och fog för att skydda händerna och ögonen. När du blandar bör du också använda andningsskydd, så att du inte andas in damm från produkterna.

Fixa fixblandningen

Följ alltid anvisningarna på påsen: Vanligvis är det att du häller i nästan allt vattnet först, sedan pulvret.Det sista vattnet häller du sedan i vartefter tills du fått rätt konsistens. Låt blandningen vila så länge som de anvisar och vispa upp den igen innan den används. Som lekman kan du blöta fixen lite, så att kakelplattorna kan "halka" ner lite och vila på fogsnöret eller kakelkryssen. Proffsen fixerar ofta kaklet med ögonmått direkt i fixen utan stöd.

Fingertoppskänsla

Använd en fixkam som tänderna är lika djup som kaklets tjocklek som ska monteras. Bred på med fixmassan med släta sidan av fixkammen och dra sedan med kammen att det blir ränder. Bred inte ut fix på för stort område, utan gör ett mindre område åt gången och vänta inte för länge med att sätta upp plattorna i fixen. Om fixmassa inte fastnar på fingrarna om du trycker dem mot massan ska den tas bort och ny läggas på. Detta eftersom det har bildats en tunn hinna som gör att plattorna inte fastnar på rätt sätt.

Första raden efter list eller laser

Kontrollera att bänkskivan eller diskbänken är i våg. Om den är det kan du börja med nedersta raden. Är den inte i våg sätter du upp en rak list eller bräda som du kan sätta andra raden mot/på. Alternativt använder du en laser som hjälp. Använd fogsnöre när du sätter nästa rad. Plattorna är aldrig exakta och snöret gör att fogarna blir lika breda. I sidled kan du pressa in ett kakelkryss mellan plattorna, så att avstånden där också blir lika stora. Pressa först in plattan lite i överkant så den sjunker in snett uppåt och sedan i underkant så att plattan även där glider in i fixen och nedåt mot stödet. Då får du dessutom fullt fäste bakom hela plattan.

Tvättsvamp och vatten

Ha med svamp och vatten när du monterar kaklet. Tvätta av plattorna och fixmassan ur fogarna, när det behövs. Låt fixen brinna så länge som tillverkaren anvisar innan du börjar foga.

Foga lite åt gången

Börja med en mindre yta, så du hinner tvätta bort kladdet innan fogmassan bränner fast på plattan. Den torkar fortare på plattan än i fogen! Räkna med att tvätta kaklet fem gånger innan det är rent. "Filmen" på plattorna gnuggas bort med trassel eller rivna trasor från ett gammalt lakan. Fukta gärna fogarna två gånger per dag de närmaste veckorna. Det gör dem starkare.

Göm borrmaskinen

Undvik att borra hål i kaklet om det går. Det finns starka lim som kan användas istället. Måste du borra; använd en speciell kakelborr och sätt en tejpbit på kaklet där hålet ska vara. Det gör att borret inte slinter och skadar ytan. Använd aldrig slagfunktionen på borrmaskinen.

Duscha tvättmedel på silikonet

Silikon tätar och döljer fel i innerhörn och mot diskbänken. Sätt maskeringstejp på båda sidor längs med den bit du ska foga. När fogen är lagd, sprayar du tunt med en blandning av vatten och diskmedel på fogen med en duschspruta och jämnar till den med ett finger. Diskmedlet hindrar fogen från att fastna på fingret. Ta bort maskeringstejpen och om det är små kanter kvar drar du än en gång med fingret för att få perfekta kanter på fogen.

Tänk på att regelbundet torka av silikonfogen. Vatten på fogen under längre tider gör att den snabbare börjar mögla och bli svartprickig.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.