Bästa tipsen när du kaklar

Med kunskap, tålamod och en gnutta mod kan du själv sätta kakel ovanför bänken i köket eller i ett annat torrt utrymme. Ska du sätta kakel i ett våtrum bör du anlita ett proffs. Vi beskriver hur du ska gå tillväga.

Att kakla kan vara svårt och är man osäker är det nog bäst att låta prossen göra arbetet. Speciellt i badrummet  måste allt vara enligt konstens regler. 1 Fixa...

Läs hela artikeln

Den här artikeln är bara tillgänglig för dig som är medlem i Villaägarna. Logga in eller gå med direkt för att fortsätta läsa.

Bli medlem för att:

Få rådgivning inom juridik, bygg, trädgård och mer
Känna dig trygg med våra villaägartjänster
Spara pengar med förmånliga medlemspriser

Att kakla kan vara svårt och är man osäker är det nog bäst att låta prossen göra arbetet. Speciellt i badrummet  måste allt vara enligt konstens regler.

1 Fixa - fixblandningen

Häll i vattnet först, sedan pulvret. Följ anvisningarna på påsen. Låt blandningen vila i 10 minuter och vispa upp den igen innan den används. Som lekman kan du blöta fixen lite, så att kakelplattorna kan "halka" ner lite och vila på fogsnöret. Proffsen fixerar ofta kaklet direkt i fixet.

2 Rätt skydd

Använd tunna latexhandskar när du arbetar med fix och fog för att skydda händerna. När du blandar bör du använda andningsskydd, så att du inte andas in damm från produkterna.

3 Fingertoppskänsla

Fastnar inte fixmassa på fingrarna om du trycker dem mot massan ska den tas bort och ny läggas på. Detta eftersom det har bildats en tunn hinna som gör att plattorna inte fastnar korrekt.

4 Snöre och första raden

Använd fogsnöre när du sätter kaklet. Plattorna är aldrig exakta och snöret gör att fogarna blir lika breda. Spika eller skruva inte fast första kakelraden utan palla istället upp listen med till exempel kakelskivor.

5 Tvättsvamp och vatten

Ha med svamp och vatten när du monterar kaklet. Tvätta av plattorna och fixmassan ur fogarna, när det behövs. Låt fixen brinna så länge som tillverkaren anvisar innan du börjar foga.

6 Foga lite åt gången

Börja med en mindre yta, så du hinner tvätta bort kladdet innan fogmassan bränner fast på plattan. Den torkar fortare på plattan än i fogen! Räkna med att tvätta kaklet fem gånger innan det är rent. "Filmen" på plattorna gnuggas bort med trassel. Fukta gärna fogarna två gånger per dag de närmaste veckorna. Det gör dem starkare.

7 Göm borrmaskinen

Undvik att borra hål i kaklet om det går. Det finns starka lim som kan användas istället. Måste du borra; sätt en tejpbit på kaklet där hålet ska vara. Det gör att borret inte slinter och skadar ytan. Använd aldrig slagfunktionen på borrmaskinen. Borrhålet ska fyllas med silikon innan du skruvar fast någonting.

8 Duscha tvättmedel på silikonet

Silikon tätar och döljer fel i innerhörn och mot diskbänken. När fogen är lagd, sprayar du tunt med diskmedel på fogen med en duschspruta och jämnar till den med ett finger. Diskmedlet hindrar fogen från att fastna på fingret.