Kvinna tappar upp vatten i badkar
Badrum
Barn i badrum
Badrum

Funderar du på att renovera badrummet?

Det var inget fel alls på badrummet – utom stilen. Michaela och Jesper Lund gav sitt badrum ett nytt utseende med en ytskiktsrenovering.

Väggar och golv ser ut att vara av slät betong. Materialet heter microcement, och under ytan är det gamla kaklet och klinkerplattorna kvar. En ganska enkel förvandling – men vilken skillnad!

– Badrummet var i gott skick. De befintliga tätskikten var gjorda av en behörig firma för tio år sedan och det fanns inga skador på ytskiktet, inga trasiga plattor eller sprickor i fogen. Det var utseendet vi inte tyckte om. Men det kändes helt fel att riva ut allt för att vi inte gillade stilen, berättar Michaela.

Material från södra Europa

De fick tips om micro-cement, som visade sig vara ett perfekt alternativ. Materialet är relativt nytt i Sverige, men det har varit populärt i södra Europa sedan 25 år tillbaka. Med microcement kan man ”klä in” den gamla ytan, och i ett badrum gäller det att underliggande tätskikt är godkänt och i gott skick för att undvika risk för fuktskador.

Familjen Lund hittade en firma med erfarenhet av att renovera badrum med microcement, och efter att badrummet tömts på allt påbörjades arbetet. Efter sju dygn var betongen genomhärdad och golvvärmen kunde sättas på igen. Eftersom lagren av cement var så tunna påverkades inte golvvärmens funktion.

Vi tycker om den råa, avskalade look som cement har.

– Det finns inga fogar och intrycket är mjukt och lugnt, samtidigt som det har liv och struktur. Vi valde mer grått pigment i cementen på badrumsgolvet som kontrast till de ljusare väggarna, berättar Michaela

Badrum med runda former

När ytorna i badrummet var klara var det inredningens tur. Det gamla badrumsskåpet byttes ut liksom handfat, blandare, speglar, badkar och dusch, till en stil som passade i det nya badrummet. Duschdörrarna och toalettstolen återanvändes.

– Badrummet är rektangulärt, så vi ville bryta av med mer organiska former, därför valde vi runda badrumsspeglar och ett ovalt badkar, berättar Michaela. Speglarna har dessutom infälld belysning som förstärker formen.

Hela badrumsrenoveringen tog totalt tre veckor. Planeringen av renoveringen och inköp av ny inredning till badrummet tog den dubbla tiden.

Det svåraste var att bestämma vad vi skulle köpa till badrummet.

– Det finns så otroligt mycket att välja på. Roligast var att följa processen med microcementen, vi visste inte exakt hur slutresultatet skulle bli. Det är ett hantverk och varje betongyta är unik. Vi är väldigt nöjda med slutresultatet och funderar på att ha samma material även i vårt andra badrum och i hallen, berättar Michaela.

Renoveringen: En tunn armeringsmatta sattes upp på befintliga kakelytor. Över den lades microcementen på i fyra tunna lager. Först grövre cement i två skikt som härdades i cirka ett dygn vardera. Därefter grovslipning och ytterligare två lager, nu med en mer finkornig och porfri cementmassa. Avslutningsvis maskinslipades ytorna noggrant och impregnerades.

Text: Michaela Stenman
Foto: Ann-Charlotte Fägerlind

Experttips!

Låt alltid en fackkunnig besiktiga badrummets skick före en ytrenovering! Fler tips hittar du på Min Villa.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.