Sotaren
- Kontakta först sotaren så denne kan avgöra vad som är möjligt att installera. Kontrollera även med din kommun vilka regler som gäller.
Hustyp
- Husets ålder och hur välisolerat det är påverkar vilken storlek på eldstaden som blir bäst.
Syfte
- Vad ska kaminen användas till? Uppvärmning eller mys?
Vilken våning?
- I tvåvåningshus är det klokast att placera kaminen på bottenplanet eftersom värmen stiger.
Vikt
- För att värma upp huset eller ett rum krävs en kamin som kan lagra värme och frigöra den över tid. En sådan kamin/kakelugn väger ofta över 1 000 kilo (ett ton).
Bjälklag
- De flesta kaminer placeras vid en vägg och då är 350-kilospjäser generellt inget problem. För tyngre kaminer krävs ofta förstärkning av bjälklaget. Närmar man sig ett ton bör även betongplattan på ett nybyggt hus förstärkas.
Luft
- Det är ofta en fördel om man kan mata braskaminen med förbränningsluft utifrån. Extra viktigt om man har mekanisk ventilation, eftersom den skapar undertryck i huset och gör det till exempel svårt att tända brasan.
Skorsten
- Tänk på att en stål- eller plåtskorsten inte har något försäkringsvärde efter 20 år, hos de flesta försäkringsbolag. Blockskorstenen däremot, har fullt värde i upp till 25 år och därefter en årlig avskrivning på 2 % hos några försäkringsbolag Har du en befintlig skorsten måste den undersökas. Det måste finnas en rökkanal som passar kaminen.
Anmälan
- Innan du börjar installera kaminen måste en bygganmälan lämnas in till kommunen. De vill veta vilken typ av eldstad du tänker installera. Är kaminen godkänd, med CE-märkningmärkt, är det en fördel att sända med en kopia av certifikatet prestandadeklarationen till den kommunala handläggaren.
Märkning
- Välj en kamin som uppfyller kraven i Boverkets byggregler. En nyproducerad kamin ska vara CE-märkt och ha en prestandadeklaration. Myndigheterna ställer krav på verkningsgrad och koldioxidutsläpp. I prestandadeklarationen finns din informationen.
Installationskostnad
- En normal installation kan kosta 5 000–15 000 kr beroende på vad som behövs göras.
Installerat
- Innan första vedträet tänds måste en sotare godkänna installationen.
Rök och utsläpp
- Elda så att förbränningen blir effektiv och utsläppen minimeras.