Lasse Ejeklint, klimatcoach på Vattenfall.
Julstjärna och ljusslinga i fönster
Ljusslinga i fönster
Två barn hjälps åt att klä julgran
Två barn hjälps åt att klä julgran

Hur mycket el drar julbelysningen?

Advent närmar sig och du kanske börjar smycka ditt hus med allt som hör julen till: adventsljusstakar, stjärnor och ljusslingor. Men hur mycket el drar all denna belysning egentligen?

Thomas Edison skapade världens första julbelysning. Han hängde upp en ljusslinga utanför sitt laboratorium i Menlo Park, New Jersey, i december 1880. Men det var först i början av 1900-talet belysningen började bli vanlig i Sverige. Belysningen förändrade livet då man inte längre var styrd av dagsljuset.

LED-lampan gör entré

Nackdelen med Edisons glödlampa är att bara fem procent av elen blir till ljus, resten blir till värme. För att spara på elen beslutade EU att förbjuda glödlamporna. 2013 var glödlampepoken över och glödlamporna ersattes med effektiva lampor ute i butikerna.

Bytet till LED och lågenergilampor minskar elanvändningen för belysning med upp till 90 procent. Se därför till att ha LED-lampor i din julbelysning, menar Lasse Ejeklint, klimatcoach på Vattenfall.

- Tack vare LED-lamporna kan du slösa med ljuset utan att slösa med energin och med gott samvete ha ett väl upplyst hem, något vi behöver denna mörka årstid. Konstgjort ljus från lampor kan i och för sig inte ersätta dagsljuset, men det kan få oss att må bättre, säger Lasse Ejeklint.

Låt julgranen tindra

Vi köper tre miljoner julgranar varje år. De förgyller våra hem och höjer stämningen när de står där och tindrar. Om de 16 lamporna är LED-lampor, minskas elanvändningen med 90 procent jämfört med de traditionella glödlamporna. En lysande gran kostar bara 15 öre per dygn. Med andra ord kan du med gott samvete låta granen lysa hela dygnet.

Pimpar du din bostad med en gran, tre adventsstakar, en ljusslinga och en stjärna, kommer dessa tillsammans förbruka 0,026 kWh per timme, vilket med ett elpris på 1,5 kr/kWh, blir runt 4 öre.

- Om du tänder belysningen första advent och låter den lysa 12 timmar per dygn, fram till tjugondag Knut, kommer elanvändningen uppgå till 13 kWh till en kostnad på cirka 20 kronor. Med LED-lampor minimerar du din elanvändning. Det är förstås extra bra om du dessutom valt fossilfri el från din elleverantör, säger Lasse Ejeklint. 

Ta granen till återvinningen

När julen är över packar vi ner våra stjärnor och andra prydnadssaker. Men vad gör du med granen när julen är över och du sopat upp alla barr?

- Julgranen gör störst nytta om den eldas upp och blir till värme och el i våra fjärrvärmeverk. Energin från en normalstor julgran som eldas upp i ett fjärrvärmeverk räcker till cirka fem varma duschar. Kolla med din kommun om det finns någon lokal insamling där du bor. Finns det inte det, lämnar du granen på din närmaste återvinningscentral. Granen sorteras som trädgårdsavfall, säger Lasse Ejeklint.

Bra att tänka på innan du julpyntar

Innan du börjar använda din  julbelysning är det bra att kontrollera att allt är elsäkert. Här är en checklista som kan vara bra att titta igenom:

  • Kontrollera att alla elprylar du använder utomhus är godkända, de ska vara CE märkta och ha en IP-klass på lägst 44. CE-märkning innebär att tillverkaren uppfyller grundläggande hälso- och säkerhetskrav. IP-märkning anger hur mycket damm och vatten de tål.
  • Alla elprylar inklusive belysning som du använder utomhus ska tåla fukt, regn, kyla, damm mm.
  • Är sladdarna spruckna, missfärgade eller skadade på annat sätt? Byt ut mot nya och lämna de gamla till återvinning.
  • Alla eluttag utomhus ska vara skyddsjordade och försedda med jordfelsbrytare, en billig livförsäkring om olyckan är framme. Testa jordfelsbrytaren minst två gånger per år genom att trycka på testknappen. Är den äldre än 25 år bör du byta ut den.


Porträttbild tagen av: Peter Knutson
Källa: Vattenfall

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.