Märta Kleven Falck, Vattenfall E-Mobility
Kvinna laddar elbil på garageuppfart

Funderar du på att skaffa elbil?

Idag har elbilarna blivit bättre och det finns fler möjligheter att ladda på vägarna. Det gör att du kan ta dig väldigt långt med din elbil. Som ett resultat är efterfrågan på elbilar och laddlösningar stor och den fortsätter att öka i enorm takt.

Enligt en prognos från Power Circle, elkraftbranschens intresseorganisation, kommer det rulla 2,5 miljoner elbilar på vägarna år 2030. Regeringen tar ett stort ansvar för att se till att få ut fler elbilar på vägarna. Bland annat genom bidrag, men också genom olika alternativ för att utöka möjligheterna för laddning hos till exempel bostadsrättsföreningar.

Bidraget gäller även för fritidshus

Idag finns det möjlighet till bidrag när du köper och installerar en laddbox. Som mest kan du få 10 000 kronor i bidrag per fastighet.

- Det betyder att om du har ett fritidshus där du också behöver laddning, så kan du passa på att beställa det samtidigt eftersom det är en annan fastighet, säger Märta Kleven Falck, Vattenfall E-Mobility.

Ladda inte i eget uttag

Som ny elbilsägare kan det vara frestande att ladda elbilen i hemmets vanliga eluttag.  Vad du bör veta är att det faktiskt kan medföra flera risker och nackdelar, speciellt om du har ett äldre hus.

- Det kan vara brandfarligt, det tar längre tid att ladda och det är inte heller speciellt ekonomiskt, säger Märta Kleven Falck.

Med laddbox går aldrig strömmen

Fördelarna med en laddbox är till exempel att du kan ladda på de tider då elkostnaden är som lägst och att du har tillgång till lastbalansering som gör att du aldrig behöver bekymra dig över att säkringen går när du ska ladda din elbil.

- Din laddbox använder nämligen den lediga kapaciteten som finns tillgänglig mellan husets förbrukning och huvudsäkringen. Du slipper därmed dyra uppsäkringar eller att strömmen går när du laddar din bil, säger Märta Kleven Falck.

Välj en laddbox för vårt klimat

Vattenfall rekommenderar att du köper svenskproducerade laddboxar.  

- De testas kontinuerligt för att fungera perfekt i vårt utmanade klimat och minimerar därmed risken för att du står där med en tom bil när du ska åka iväg, säger Märta Kleven Falck. 

Källa: Vattenfall

Mer information

Mer att läsa och lära om bidrag för elbil och annat finns på:

incharge.vattenfall.se/kunskapshubb

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.