Kvinna laddar elbil på garageuppfart
Kvinna laddar elbil på garageuppfart

Funderar du på att skaffa elbil?

Idag har elbilarna blivit bättre och det finns fler möjligheter att ladda på vägarna. Det gör att du kan ta dig väldigt långt med din elbil. Som ett resultat är efterfrågan på elbilar och laddlösningar stor och den fortsätter att öka i enorm takt.

Enligt en prognos från Power Circle, elkraftbranschens intresseorganisation, kommer det rulla 2,5 miljoner elbilar på vägarna år 2030. Regeringen tar ett stort ansvar för att se till att få ut fler elbilar på vägarna. Bland annat genom bidrag, men också genom olika alternativ för att utöka möjligheterna för laddning hos till exempel bostadsrättsföreningar.

Möjlighet till 50% i Grönt skatteavdrag

Idag finns det bidrag som du kan få när du köper och installerar en laddbox. Med Grönt skatteavdrag har du möjlighet att få upp till 50% i avdrag. Grönt Skatteavdrag är uppbyggt på samma sätt som RUT- och ROT-avdraget. Detta innebär att upp till 50% av kostnaderna för installation och hårdvara dras bort som skattereduktion, dock max 50 000 kr, förutsatt att du har utrymme och är berättigad skatteavdraget. Avdraget gäller för fastighetsägare per person/år. Det betyder att om ni är två som står som ägare på huset har ni båda möjlighet att ta del av skattereduktionen.

- Grönt skatteavdrag möjliggör för privatpersoner att vara en del i omställningen av fordonsflottan till eldrift och därmed till ett mera hållbart samhälle, säger Jesper Rönnlund, Vattenfall E-Mobility.

Ladda inte i eget uttag

Som ny elbilsägare kan det vara frestande att ladda elbilen i hemmets vanliga eluttag.  Vad du bör veta är att det faktiskt kan medföra flera risker och nackdelar, speciellt om du har ett äldre hus.

- Det kan vara brandfarligt, det tar längre tid att ladda och det är inte heller speciellt ekonomiskt, säger Jesper Rönnlund.

Med laddbox går aldrig strömmen

Fördelarna med en laddbox är till exempel att du kan ladda på de tider då elkostnaden är som lägst och att du har tillgång till lastbalansering som gör att du aldrig behöver bekymra dig över att säkringen går när du ska ladda din elbil.

- Med lastbalansering använder laddboxen nämligen den lediga kapaciteten som finns tillgänglig mellan husets förbrukning och huvudsäkringen. Du slipper därmed dyra uppsäkringar eller att strömmen går när du laddar din bil, säger Jesper Rönnlund.

Välj en framtidssäkrad laddlösning

Laddboxar finns  med olika effekt: 11 kW och 3,7 kW. Vad är då skillnaden? Effekten påverkar hur snabbt bilen laddar. En laddbox på 3,7 kW laddar cirka 2 mil/timme medan en 11 kW laddstation laddar 6 mil/timme. Alla bilar kan laddas med båda effekter men alla bilar kan däremot inte ta emot den högre laddstyrkan. Vill du ha en framtidssäkrad lösning rekommenderar vi 11 kW så att du kan ladda så snabbt som möjligt även om några år. Utvecklingen går mycket snabbt och allt fler bilar kan ta emot den högre effekten.

Välj en laddbox för vårt klimat

Vattenfall rekommenderar att du köper svenskproducerade laddboxar. 

- De testas kontinuerligt för att fungera perfekt i vårt utmanade klimat och minimerar därmed risken för att du står där med en tom bil när du ska åka iväg, säger Jesper Rönnlund.

Mer information

Mer att läsa och lära om bidrag för elbil och annat finns på:

incharge.vattenfall.se/kunskapshubb

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.