Klickgolv – ett enkelt sätt att lägga golv 

Det finns många olika golvtyper att välja mellan, som till exempel klinker, laminat, plast, och lamellgolv, träparkett, massivt trä, textil, linoleum och kork. Klickgolv är ett av de enklaste golven att lägga.

Det gamla golvet kan vara kvar om det tillåts och är plant enligt tillverkarens anvisningar.

- Men om du har en plastmatta på platta på mark eller mot en krypgrund, bör du ta bort den, säger Malte Rungård, byggnadsteknisk rådgivare på Villaägarna.

Orsaken är att om det skulle uppstå högre luftfuktighet eller fukt kan limmet avge en lukt som mattan är limmad med.

- I mellanbjälklag är det dock oftast okej utifrån fuktsynpunkt att ha den gamla plastmattan kvar, förutsatt att tillverkarens anvisningar tillåter det, säger Malte Rungård.

Du bör också enligt Malte undersöka att ytjämnheten på golvet stämmer överens med tillverkarens anvisningar.

- Om det buktar i underlaget kommer golvet att svikta, säger Malte Rungård.

Planera golvläggningen

Planera golvläggningen så att du inte får för små kapbitar i ändarna och i sidorna. Tillverkarna har ofta minsta tillåtna kapbredd på sin produkt. Det innebär ibland att första våden behöver klyvas så att den sista biten på andra sidan rummet inte ska bli för smal, berättar Malte Rungård.

- Tänk även på att dörrar ska gå att öppna. Kan du höja hela dörren eller behöver den kapas? De flesta hus har platt tröskel och så kallad överluft genom den springa som uppstår mellan dörrblad och tröskel. Lika stor springa ska finnas när golvet är klart, säger Malte Rungård.

Vilket golv ska du välja?

Vad du ska välja för golv beror på var det ska ligga och vad det får kosta.

Generellt behöver hall och kök mer hårdhet och klarar fukt bättre än till exempel sovrum.

- I kök kräver eller rekommenderar många tillverkare att det ska påföras ett lager lack för att försegla skarvar, bland annat på lamellgolv, säger Malte Rungård.

Lamellgolv är golv med en stavparkett pålimmad på underlaget som ser ut som plywood. Golvet är uppbyggt av lameller och är slipbart cirka en till två gånger, vilket till exempel inte laminatgolv är.

Mattor för att minska ljud av steg

Stegljudsmattor kan läggas under parkett, laminatgolv, linoleumgolv, plastgolv, klinkers och heltäckningsmatta. Syftet är att dämpa stegljud.

- Vilken stegljudsmatta du ska välja beror på typ av golv och tillverkarens anvisningar. Det kan vara bra att veta att vissa tillverkare har stegljudsmatta med inbyggd ångspärr om det är golv mot platta på mark eller krypgrund, säger Malte Rungård.

Normalt används underlagsfoam eller lumppapp.

- Använd inte tjockare stegljudsmatta än du behöver, då det kan medföra att mattan pressas ihop av tyngre möbler som ger onödiga springor vid till exempel golvlister och svikt i golvet, säger Malte Rungård.

Risker på flytande golv

Tunga möbler eller köksö utgör risker på flytande golv (med flytande menas att golvet limmas eller helt klickas ihop). Planera för att golvet kan röra på sig under årets olika fuktbetingelser. Trägolv kommer att röra på sig och svälla samt torka ihop under olika tider på året. Det är då viktigt att det finns rätt rörelsemån utmed väggarna dold bakom golvlisten eller att till och med en extra list kan behövas monteras som till exempel en smyglist eller kvartslist, menar Malte Rungård.

- Detsamma gäller för tunga möbler. En köksö kan exempelvis inte vara skruvad igenom ett flytande golv eftersom golvet behöver kunna röra på sig. Borra ett större hål i lamellgolvet och se till att infästningsskruven kan löpa fritt i detta hål. Om du har ett tungt piano är det också bra om det finns små hjul på pianot som tillåter att golvet kan röra på sig. Pianomedar kallas de även för, säger Malte Rungård.

Storleken på mellanrummet mellan golvet och väggen beror på fabrikatet och materialvalet. Lamellgolv brukar ha ett större avstånd än vad exempelvis ett laminatgolv kräver.

- Större rum kan ibland behöva rörelsefogar inbyggda, men de flesta villor har inte så stora rum att det behövs. Det är även här viktigt att undersöka och följa tillverkarens anvisningar, säger Malte Rungård.

Hur underhåller du golvet och vad kostar det?

Det kanske låter tråkigt, men det är viktigt att du som brukare väljer golv förutom det estetiska att du även undersöker vilket underhåll som krävs samt till vilken kostnad.

Oljade golv och hårdvaxade golv behöver underhållsoljas och vaxas, vilket innebär att rummet kan behöva tömmas på möbler.

- Fundera över om du kan göra det själv eller om du behöver anlita entreprenör. Fördelen med oljade eller hårdvaxade golv är att en liten skada kan repareras. Det är svårare att göra på exempelvis lackerade golv. När ett laminatgolv blir skadat måste du byta den skadade delen om du vill återställa golvet, säger Malte Rungård.

10 tips när du ska välja golv

  1. Välj golv som tilltalar dig estetiskt.
  2. Välj golv efter det slitage som det kommer utsättas för.
  3. Läs monteringsanvisningarna för produkterna.
  4. Utför en enklare fuktprojektering (om det finns risk för tillskjutande fukt).
  5. Använd rätt typ av stegljudsmatta.
  6. Mät in rummet så att du inte för små passbitar i hörnen
  7. Investera i bra verktyg om du ska utföra jobbet själv. Vissa verktyg kan dock hyras.
  8. Planera för placering av tunga möbler om du har det.
  9. Glöm inte att montera droppskydd under diskmaskin samt kyl och frys.
  10. Dokumentera din golvläggning med såväl fotografier som kvitton i vår digitala tjänst Min Villa. Det kan vara smart att fotografera batchnumret på golvförpackningen om det skulle visa sig vara fabrikationsfel. Det är dock lyckligtvis ovanligt.

Behöver du tips kring interiör och materialval?

Materialval är en viktig del av att skapa din dröminteriör. Vi hjälper dig på vägen.

Color charts.svg

Interiör och materialval

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.