Hur mår vårt energisystem?

Elektrifieringen går i rasande fart samtidigt som tillgången på mer el ser alltmer dyster ut. Hur går det ihop? Kommer vi ha råd med el i framtiden?

Problem i energisystemet

Mot bakgrund av de stora problemen i det svenska energisystemet och de höga elpriserna bjöd vi in professor Jan Blomgren till vår studio för ett samtal om det svenska energisystemet. Han berättar om framväxten av vårt energisystem men framför allt om energiläget som det är nu.

Tillgång på el idag och i framtiden

Under samtalet lyfter vi bland annat frågor som: Finns det risk att Svenska kraftnät tvingas koppla bort delar av elnätet på grund av brister i systemet på samma sätt som i Kalifornien?

Kommer elen att bli dyrare eller billigare framöver? Hur kan det komma sig att Pågens bageri i Malmö inte får bygga ett nytt bageri på grund av elbrist trots att Sverige på årsbasis exporterar el?

Bör vi avskaffa elprisområdena för mer jämlika elpriser i Sverige och är det rimligt att lagra överskottsenergi från vindkraft i form av vätgas?

Jan Blomgren är professor i tillämpad kärnfysik och har haft en rad tjänster inom svensk energisektor. Förra året publicerades hans bok Allt du behöver veta om: Sveriges elförsörjning.

Möjliga lösningar för vår energi

Vad skulle Jan Blomgren helst vilja att politikerna och myndigheterna gjorde nu och hur lång tid skulle det ta att få det svenska energisystemet i gott skick igen?

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.