Barn simmar i pool
Poolkant med två solstolar
Barn simmar i pool

Tänk på det här när du köper pool

Allt fler bygger pool och det kanske är något du också funderar på. Men det finns en del att tänka på innan du påbörjar poolbygget. Ta del av goda råd så att du kan förverkliga drömmen om en egen pool.

Allt fler husägare satsar på en egen pool. Men att anlägga en pool kräver eftertanke och god planering. När du har tänkt igenom hur ditt behov ser ut är det dags att ta ställning till vilken storlek, form och typ av pool du ska välja.

– Det finns olika konstruktioner beroende på tomtens fysiska förutsättningar. Läget på tomten avgör om du ska bygga en pool ovanpå jord eller en nedgrävd pool, så kallad markpool, säger Mats Hartelius på Poolkungen.

Den vanligaste poolen i Sverige är en markpool med måtten 4 x 8 meter och kostar drygt 100 000 kr i materialkostnader. Sedan bör du räkna med minst lika mycket till för markarbete och installation. Men det är framför allt det digra utbudet av tillbehör som avgör vad notan slutligen landar på.

Boka hembesök av erfaren säljare

Oavsett om du liksom de allra flesta väljer ett färdigt paket, där du bygger din pool själv, eller tar hjälp med hela projektet kan det vara bra att boka hembesök av en erfaren säljare. Denne kan ofta komma med goda råd och tipsa om saker du inte tänkt på när han eller hon ser tomtens förutsättningar på plats.

Även om det sedan går snabbt från första spadtaget till dess att poolen fyllts med vatten kan det ta desto längre tid att skapa själva utemiljön.

– Grävning och montering går på en vecka. Det är arbetet runtom, till exempel en altan, stenläggning och belysning, som drar ut på tiden beroende på hur många hantverkare som är inblandade, säger Mats Hartelius.

För att poolköpet inte ska sluta med ett magplask är det viktigt att hitta rätt i djungeln av leverantörer.

För att poolköpet inte ska sluta med ett magplask är det viktigt att hitta rätt i djungeln av leverantörer. De flesta seriösa poolföretagen i Sverige är medlemmar i branschorganisationen Sveriges poolproducenter, svpp.se. Se också till att poolen byggs i enlighet med tillverkarens/entreprenörens anvisningar och anlita endast pålitliga hantverkare om du lejer ut jobbet.

Det är även viktigt att se över villkoren i villaförsäkringen.

– Lusläs villkoren och ring ditt bolag om det behövs för att fråga var du kan hitta information för att själv se efter vad försäkringen täcker. Villkoren är ofta krångliga och det kan vara svårt att jämföra olika bolag, säger Peter Stark vid Konsumenternas försäkringsbyrå.

Populärt pool: En markpool på 4 x 8 meter är det vanligaste valet, som denna från Folkpool.

Foto: Colourbox.com

 

Viktigt!

Kolla alla regler innan du börjar gräva för poolen.