Pool med röda blommor på tomt
Barn simmar i pool
Barn simmar i pool

Köpa pool? Så ska du tänka

Att ha pool är en dröm för många villaägare. Men det finns en del att tänka på innan du påbörjar poolbygget. Här är våra bästa råd och tips för dig som drömmer om en egen pool.

De senaste åren har antalet villor med pool i Sverige ökat explosionsartat. Allt fler vill ha nära tillgång till sitt eget badparadis. Men är det verkligen rätt läge att skaffa pool nu, med höga energipriser, inflation och dyra bolåneräntor? Enligt Christer Håård som är vd på Poolklubben är det en investering som värd att göra, för den som har råd. 

- Det är faktiskt alltid rätt läge att investera i en pool, om man har pengar till investeringen. För just nu kanske man inte ska låna till det, säger han och fortsätter: 

- Om man tänker använda poolen regelbundet och låter den ersätta en dyr utlandssemester med familjen till Thailand fyra gånger under en tioårsperiod, som kan kosta runt 100 tusen kronor för två vuxna och två barn, då är ju poolen betald på tio år samtidigt som man gör ett mycket lättare avtryck på miljön. Det handlar om prioritering och budget. Sen behöver man ju inte bygga en pool för en halv miljon heller, man kan komma undan betydligt billigare.

Pool_och_bubbelpool_på_altan.jpg

Vilken pool passar dig?

Att anlägga en pool kräver eftertanke och god planering. Allt från budget, tomt och solläge ska tas i beaktning. 

Det är ofta en god idé att satsa på en djupare pool, gärna med sluttande poolbotten och inbyggd trappa. Det blir en bättre badupplevelse om du har en pool som är 1,70 meter djup istället för 1,30. Den vanligaste poolstorleken i Sverige idag är 4 x 8 meter. Men så stor behöver den absolut inte vara enligt Christer Håård. 

- Många i Sverige bygger för stora pooler. Man kan ändå inte simma ordentligt i en hemmapool, såvida man inte köper ett motströmsaggregat. Om man vill träna simning så gör man det bäst på badhuset. Hemmapoolen använder man för svalka och alla barn älskar ju att bada! De bryr sig inte om hur stor poolen är. 

Rätt pool till din tomt

Hur din tomt ser ut säger en hel del om vilken typ av pool som är bäst lämpad för dig, även om allt såklart är möjligt till ett visst pris. 

– En tomt som bara består av berg kanske man inte har råd att spränga sig ner i för att bygga en pool. Då kan man bygga in en snygg ovanmarkpool i sitt trädäck med lite avsatser som ansluter upp mot poolen istället, tipsar Christer Håård.

Optimalt ska poolen placeras på tomtens soligaste plats, gärna där kvällssolen når för att kunna njuta av ett kvälllsdopp under sommarkvällarna. Solen bidrar också till uppvärmningen av poolen och gör den mer energieffektiv. Ett plus är också om ytan runt poolen är fri från träd som med fallande löv ger extra rengöringsarbete. 

Pool_i_trädgård_900x1400.jpg

Tänk på uppvärmning av poolen 

Den bästa uppvärmningen för en pool i dag är enligt Christer Håård en högkvalitativ poolvärmepump. 

- En bra pump har ett COP-värde på runt sex, vilket betyder att man får värmeeffekt gånger sex per kilowattimme. 

En annan viktig aspekt för att få till en behaglig badtemperatur är att se till att poolen är bra isolerad, en stor del av det handlar om att täcka över poolen på ett effektivt sätt under natten när temperaturen sjunker. 

- Här är det billigaste alternativet faktiskt det bästa: En bra bubbelplastduk med en upprullare är snällt mot budgeten och gör en enorm skillnad för uppvärmningskostnaden. Pooltak är bäst om man har små barn ur en säkerhetssynpunkt, men det är samtidigt mycket dyrare än att sätta ett staket runt poolen när barnen är små. Ett pooltak drar dessutom på sig en hel del extra kostnader för att man ska kunna hantera kemin, man behöver nämligen ett automatsystem eller en saltklorinator om man väljer pooltak. 

Hitta rätt entreprenör att bygga din pool

Oavsett om du liksom de allra flesta väljer ett färdigt paket, där du bygger din pool själv, eller tar hjälp med hela projektet kan det vara bra att boka hembesök av en eller flera erfarna säljare. De kan ofta komma med goda råd och tipsa om saker du inte tänkt på när han eller hon ser tomtens förutsättningar på plats.

Extra viktigt för att poolköpet inte ska sluta med ett magplask, är att hitta rätt i djungeln av leverantörer.

- Det absolut viktigaste när man väljer pool är vem som ska bygga poolen, oavsett vilken byggteknik eller sorts pool man ska bygga. Jag rekommenderar att man tar minst fem referenser och att man dessutom tittar på bolagets ekonomi. Bara för att bolaget man anlitar är ett känt varumärke så betyder det inte att utföraren, på just din ort, är speciellt seriös, säger Håård och fortsätter: 

- Kontrollera om det finns möjlighet till serviceavtal. Hur ser garantierna ut och vem är det som garanterar dem? Hur länge har företaget som ska bygga poolen funnits med samma organisationsnummer? Det är viktiga parametrar när du väljer leverantör. 

Så långt tid tar det att bygga pool

Hur lång tid det tar att få en pool på plats beror på vilken pool du väljer, din tomts förutsättningar och leverantören. Själva poolen kan stå klar hiskeligt snabbt medan pooldäcket tar tid att färdigställa. 

– Grävning och montering går på en vecka. Det är arbetet runtom, till exempel en altan, stenläggning och belysning som drar ut på tiden beroende på hur många hantverkare som är inblandade, säger Mats Hartelius från Poolkungen.

Vad kostar det att bygga pool? 

Det finns ingen övre gräns för hur mycket ditt poolprojekt kan kosta. En stor del av utgifterna ligger i tillvalen och bygget runt om.

- Talar vi platsbyggd så kostar det idag från 150 tusen kronor uppåt. Vanligast är att det landar runt 300 till 400 tusen, säger Håård. 

Att tänka på vid pool-bygge

  • Uppfyll kraven för barnsäkerhet med staket som är minst 0,9 m högt. Säkerhetsöverdrag eller pooltak kan vara alternativ om de är lika säkra.
  • Välj en pool med sluttande poolbotten och inbyggd trappa. Det blir en bättre badupplevelse om du har en pool som är 1,70 meter djup istället för 1,30.
  • Tänk på uppvärmningen redan i planeringsfasen. Har du bergvärme kan du välja en värmeväxlare till poolen. Annars ger en luftvattenpump kostnadseffektiv uppvärmning av poolen.
  • En så kallad naturpool kan vara ett alternativ till vanlig pool. Den påminner mer om en liten sjö eller damm med en reningszon med växter.
  • Sikta på en långsiktigt hållbar lösning och hasta inte fram beslutet. Ta in flera offerter och beställ i god tid innan du vill ha bad-premiär.  

Populär pool: En markpool på 4 x 8 meter är det vanligaste valet, som denna från Folkpool.

Viktigt!

Kolla alla regler innan du börjar gräva för poolen.