Händer planterar kaktus i liten kruka
Mysigt växthus med inredning
Mysigt växthus med inredning

Växthuset - en tillflykt när livet satts på paus

Krukor och odling, javisst – men framför allt ett mysigt uterum som funkar oavsett väderlek. Pandemin har bidragit till en växthusboom.

– När vi spenderar mer tid hemma ökar förstås intresset för såväl hus som trädgård. Det senaste året har vi sålt mycket av alla växthus, från nio kvadratmeter upp till stora orangerier. Många villaägare vill skaffa sig ett uterum för odling och skön avkoppling, säger Reneé Jerleke, produktchef och trädgårdsdesigner på Trademax.

Vad ska du tänka på inför växthusköpet?

– Fundera på vad du vill använda växthuset till. Det är vanligt att man missar att ta reda på kubikmåtten och endast kollar hur många kvadratmeter växthuset är. Ett tips är att gå upp lite i storlek från det du först tänkt dig, det är sällan något du ångrar, säger Reneé Jerleke. 

F09879_Universal_128_Antracit_5701701095870 incl. fundament.jpg
Växthus från Trademax.

Bygga växthus? Tänk på detta 

  • Som regel krävs bygglov. Hör alltid med din kommun vad som gäller i ditt fall.
  • Fristående växthus på max 15 kvm byggnadsarea och max 3 m i taknockshöjd kan räknas som en friggebod. Fordrar varken bygglov eller anmälan till byggnadsnämnden.
  • Större växthus på upp till 30 kvm byggnadsarea och max 4 m i taknockshöjd kan räknas som en attefallsbyggnad. Kräver anmälan till byggnadsnämnden och beslut om startbesked. För större växthus behövs bygglov.
  • Väggmonterade växthus på vägg till ett en- eller tvåbostadshus kan uppföras inom reglerna för bygglovfri tillbyggnad om max 15 kvm bruttoarea. Kräver anmälan till byggnadsnämnden och beslut om startbesked.
  • För alla bygglovsfria åtgärder ovan behövs medgivande från berörda grannar om växthuset uppförs närmare gränsen än 4,5 meter.

Artikel från Villaägaren, nr 2/2021
Text: Madeleine Appelgren
Foto: Johnér

Håll ordning på dina växter i Min Villa

I vår digitala tjänst Min Villa kan du hålla koll på dina växter och deras behov med hjälp av vårt planläggningsverktyg Min Trädgård. Skapa en växtplats och lägg in dina växter redan idag!

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.