Underhållsabetet kommer att pågå i 1-2 veckor, tack för din förståelse.

Vilda blommor på sommaräng
Dött bi
Vilda blommor på sommaräng

Undvik bekämpningsmedel i trädgården

Bekämpningsmedel tar som bekant död på både ogräs och skadedjur. Men tyvärr stryker också mycket annat med på köpet. Nyttiga och viktiga insekter som exempelvis bin och humlor. Förutom att det har en negativ effekt på miljön kan gifterna också vara dåligt för din hälsa.

Kemiskt framtagna bekämpningsmedel började användas i jordbruket efter andra världskriget och tog fart på allvar under 1960-talet. Sedan dess har antalet tillåtna gifter minskat i takt med insikten att de är dåliga för vår hälsa och miljö. I dag finns det ett fåtal växtskyddsmedel ute i handeln som är tillåtna för privatpersoner att använda i sin trädgård.  

Strikt lagstiftning

I Sverige är det Kemikalieinspektionen som godkänner vilka bekämpningsmedel som får säljas. Det är ett tidsbegränsat tillstånd som måste förnyas efter ett antal år.

Liv Åkerblom Espeby är rådgivare på Kemikalieinspektionen.

- Sverige var tidigare än många andra länder med att begränsa riskabla medel. Men i dag är det gemensamma regler inom EU för hur man ska bedöma riskerna innan man godkänner medlen. Varje medlemsland godkänner de växtskyddsmedel som blir tillåtna i det egna landet. Så i Sverige får man bara använda medel med svenskt registreringsnummer och svensk text i märkning och bruksanvisning. 

Kemikalieinspektionen får regelbundet frågor om bekämpningsmedel från bland annat villaägare. Liv berättar att hon märker av att inställningen till bekämpningsmedel varierar beroende vem som ringer.

- Användning av bekämpningsmedel är något av en generationsfråga. Ofta är det äldre personer som hör av sig till oss på Kemikalieinspektionen och undrar varför vissa bekämpningsmedel inte längre är tillåtna. Men både yngre och äldre frågar ofta om vilka effekter vissa bekämpningsmedel har på miljön och på hälsan, särskilt för barn.

Följ bruksanvisningen

Livs råd är att vara försiktig med bekämpningsmedel. Första steget är att fråga sig om man verkligen måste använda kemisk bekämpning. Vill man ändå bekämpa är steg två är att välja en godkänd produkt, och följa bruksanvisningen. Ofta är det mängden och koncentrationen av gift som gör skada, och det samma gäller faktiskt för de till synes mer harmlösa husmorskurerna som exempelvis salt och ättika. Höga och koncentrerade doser av salt kan exempelvis förstöra jordens struktur, vilket gör det svårt för daggmaskarna att göra sitt jobb.   

Naturskyddsföreningen kämpar mot gifter

Kristina Volkova Hellström är expert på miljögifter vid Naturskyddsföreningen, en organisation som länge har kämpat för mindre användning av bekämpningsmedel i framförallt jordbruket.

- Att använda bekämpningsmedel i trädgården har många negativa effekter. De kan göra så att bina blir mer mottagliga för sjukdomar och får beteendeförändringar. Flera studier visar också risker för cancerogena effekter för oss människor. Vår rekommendation är därför att helt undvika bekämpningsmedel och istället göra som förr i tiden, ta bort ogräs för hand, säger Kristina. 

Ökad medvetenhet om miljögifter

Att det har blivit en ökad medvetenhet kring bekämpningsmedlens baksidor bland folk i allmänhet råder det ingen tvekan om enligt Kristina.

- Vi märker av ett ökat intresse, inte bara för bekämpningsmedel utan för miljögifter i allmänhet, vilket är jättebra. Folk kan göra stor skillnad genom att börja tänka på vad för blommor och grödor man odlar och hur man väljer att planera sin trädgård för att gynna bin och andra pollinatörer. Att man till exempel lämnar en del av trädgården orörd och låter den bli ängsmark.

Giftfria trädgårdstips

  • Det finns smartare alternativ till gifter. Du kan exempelvis spola bort bladlöss och ohyra från dina växter med trädgårdsslangen. Det är svårt att bli mer miljövänlig än så – och skulle det inte fungera kan du blanda lite såpa och vatten i en vattenspruta och duscha dina växter. En halv deciliter såpa per liter vatten.  
  • Testa att rensa ditt ogräs för hand istället för att plocka fram Round Up-dunken. Det kan vara ett slitsamt jobb att rensa ogräs för hand, men när det är färdigt har du gjort din trädgård en stor tjänst. Fler bin och humlor kommer att överleva. Om du inte får bort allt ogräs kan du täcka jorden med en presenning. Låt den ligga några säsonger. Sen är ogräset dött ända ner till rötterna.
  • Skadeinsekter kan vara ett dilemma. Det bästa skyddet är friska och livskraftiga växter. Köp friska plantor och välj buskar och träd som är framodlade specifikt för det svenska klimatet.
  • Växelbruk är en gammal beprövad metod som har funnits sedan 1700-talet i Sverige. Istället för att odla samma grödor på samma plats år efter år, testa att variera dina grödor istället. Växelbruk-metoden kommer minska risken för växtsjukdomar i din trädgård.
  • Fixa en egen kompost. Myllan är rena näringsdynamiten för dina odlingar och ett utmärkt alternativ till konstgödsel.

Våra bin dör ut

Bina är livsviktiga för vår matproduktion, men de håller på att utrotas. En tredjedel av Sveriges vildbin är borta. Slå ett slag för bina och gå med i Naturskyddsföreningens kampanj - Rädda bina. 

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.