Gröna fingrar på distans 

Ett system för att fjärrstyra vattning, gräsklippning och utebelysning – låter det som en framtidsdröm? I så fall är framtiden redan här.

För fem år sedan lanserade Gardena sitt smått revolutionerande Gardena smart system som gör det fullt möjligt att ha en prunkande trädgård med välklippt gräsmatta, trots att du själv befinner dig miltals bort eller varför inte i hängmattan. Systemet styrs genom en app – Gardena smart App – där det går att schemalägga och fjärrstyra viktiga funktioner i träd- 
gården. 

Fuktsensorer håller koll på jorden 

– Vi är fortfarande unika på marknaden med att i ett och samma system erbjuda schemalagd appstyrd bevattning, robotgräsklippning och styrning av elektrisk utrustning som trädgårdsbelysning, säger Elina Lejon, marknadschef på Gardena. 

– Med Gardena smart system kan du se till att trädgården hemma eller odlingen på landet blir väl omhändertagen fast du inte är på plats. Genom fuktsensorer får appen information om hur fuktig jorden är och styr bevattningen efter det. Du kan också koppla upp systemet mot väderprognosen så att schemalagd bevattning stoppas ifall det ska regna. 

Möjligt att spara vatten 

För hushållets vattenanvändning kan Gardena smart system få stor betydelse eftersom appen via en tryckpump kan styra och schemalägga vattentillförsel till både hus och trädgård och även se till att bevattning sker vid precis rätt tillfälle. 

Du kan schemalägga bevattningen till tidig morgon innan solen går upp.

– Eftersom bevattningsscheman påverkas av såväl fuktsensorer som kommande väder, så blir det möjligt att vattna enbart när det behövs. Med hjälp av tryckpumpen går det att använda uppsamlat regnvatten istället för att vattna med kommunalt vatten. Du kan även schemalägga bevattningen till tidig morgon innan solen går upp och börjar påskynda avdunstningen. 

Gör en plan 

Första steget för att komma igång med sin egen fjärrstyrda trädgård är att koppla startpaketet Gardena smart Sensor Control till hemmanätverket och ladda ner den kostnadsfria Gardena smart-appen. Därefter är det dags att lägga upp en plan för trädgården. 

– På Gardenas hemsida finns MyGarden, ett gratis verktyg där du kan rita in din trädgård och planera vilket bevattningssystem eller -utrustning som passar dina ändamål. När det är klart, är det bara skriva ut en inköpslista med de komponenter som behövs för att skapa ett skräddarsytt bevattningssystem. I Gardena smart-appen finns korta och intuitiva guider som gör det enkelt att installera fjärrstyrning av allt från bevattning och robotgräsklippare till utebelysning. 

Växtbibliotek med fakta och tips 

I systemet finns också ett växtbibliotek med information om över 3 000 trädgårdsväxter.  

– Här finns tips och råd om var och hur du planterar, blomningstid, bevattningsråd och mycket annat. Du kan även skapa ett personligt bibliotek med egna favoritväxter, säger Elina Lejon, som också flaggar för nyheter. 

– I år lanserar Gardena en ny fukt-sensor med plattare och mer kompakt design. Den placeras i gräsmattan och mäter kontinuerligt jordfuktig-heten även när robotgräsklippare går där. Gardena smart-appen uppdateras löpande och nya funktioner läggs till automatiskt flera gånger per år. l  

Världsledande på trädgårdsredskap 

Miljontals villaägare och trädgårdsinnehavare väljer trädgårdsredskap från tyska Gardena som idag finns i 80 länder över hela världen och är Europas ledande kvalitetsmärke för trädgårdsutrustning. Därför har också Villaägarna sedan länge ett samarbete som ger medlemmarna förmånliga erbjudanden. 

– För våra medlemmar är trädgården en viktig plats för välbefinnande, rekreation och nöje, säger Marcus Lindström, chef för medlemsförmåner hos Villaägarna, och fortsätter: 

– Hos Gardena finns allt som behövs för både stora och små trädgårdar vare sig det handlar om bevattningssystem, pumpar, gräsmattevård, vård av träd och buskar, trädgårdsredskap eller jordbearbetning. 

 

Ur Villaägaren nr 3 2021
Text: Madeleine Appelgren

Det här är Gardena smart system 

 • Bevattning 
  Systemet kan kopplas till olika typer av vattenspridare, Gardena Microdrip-system eller popup-sprinkler. 
   
 • Gräsklippning
  Robotgräsklipparen Gardena smartSilenohåller gräsmattan i trim.
   
 • Elektrisk utrustning
  Med strömadaptern går det att styra allt som går med el i trädgården som belysning, springbrunn med mera.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.