Så anlägger du din trädgård från grunden

God planering, tydliga gränser och genomtänkta detaljer är hemligheterna som förvandlar byggplatsen till en härlig livskraftig trädgård. Trädgårdsarkitekt, Karin Janrik tipsar om hur du anlägger din nya trädgård från grunden.

Sällan känns ett nybyggt hus så dystert som just efter inflyttning. Förvisso står det där, med blänkande fasad och ett förstklassigt inre. Det deppiga är tomten, allt från den plana ytan med utrullad gräsmatta till traven med sprängsten vid entrén. Trädgårdsarkitekt Karin Janrik berättar hur du gör.

– Först ska trädgården uppfylla de vanliga funktionerna, som att komma fram med cykel eller bil, att ta sig in i huset, att kunna hänga tvätt, få sola, fika och äta och inte minst ha ett hörn för skräp och kompost. Sedan kan man börja planera och drömma.

Välja rätt plats för rabatter och uteplats

Nu är det dags att identifiera och förstå möjligheterna. Här är väderstreck, vind och vyer viktiga för att inte, som exempel, av misstag lägga uteplatsen i blåsigt norrläge med utsikt över grannens sopkärl. Att välja rätt plats och riktning på terrasser, rabatter och köksträdgård är alltså centralt. Dessutom har markunderlag och jordmån betydelse, när det är dags att skaffa och plantera växter är skillnaden stor mellan en bergknalle och lerig åkermark.

Vilka behov ska trädgården fylla?

Därefter handlar det om behov. En växande familj behöver till exempel plats för lek och spel, men också för lugn och harmoni. I övrigt kanske någon vill odla grönsaker och ha en vildträdgård för humlor och bin, medan en annan vill fröjdas åt blommande vårlök men sedan bara slappa och grilla.

– Då blir det prioritering och jämkning, fastslår Karin Janrik. Sedan är det dags att hitta den röda tråden, och där får huset gärna sätta tonen.

Här finns inga självklara regler, som att ett modernt och avskalat hus ska ha en strikt och formell trädgård eller att en villa i gammal stil bör omges av prunkande mormors-rabatter. Däremot finns några hållpunkter för att trädgården inte ska kännas steril. Ett exempel är att lägga fyrkantiga markplattor asymmetriskt, eller att låta fyrkantiga och rektangulära former haka i varandra, med viss förskjutning, vilket ger ett rakt men ändå mjukt intryck. Dessutom finns ett mjukt trädgårdsideal där planteringarna har rundade hörn och en häck kan svepa in i gräsmattan i en vacker båge. Därtill kommer formklippta buskar, uteplats med rundade hörn och kanske en oval pool hellre än en rektangulär.

Skapa trivsel med naturmaterial

En trivsam trädgård bygger på golv, väggar och tak liksom växter i olika höjd. Här är det smart att grunda med markbeläggningen vid entré och uteplats, stora projekt som inte görs om i första taget. Använd traditionella naturmaterial, gärna med lokal anknytning, de passar till alla stilar, håller över tid och åldras vackert.

– Granit, kalksten eller ett äkta trädäck, allt är att föredra framför betongsten eller trätrall av kompositmaterial. Med liten budget är grus utmärkt, men med snygga avslut i form av en metallkant eller sten så att inte gräset vandrar in och gruset ut.

Avgränsa trädgården med häckar

Fortsätt sedan med avgränsning, alltså trädgårdens ytterväggar. De kan skapas av häckar, buskage, plank, staket eller kanske tillfälliga spaljéer, allt för att rama in trädgården.

– Då har man omedelbart en rumskänsla och kan börja jobba med trädgården. Ett knep är att satsa på färdig häck där behovet av insynsskydd är allra störst, därefter vanliga häckplantor som sedan växer ikapp. Det är i och för sig kostsamt med stora plantor, men de bidrar direkt till rumslighet.

Plantera och skapa trädgårdsrum

Med ramen på plats är det dags för plantering, och inte minst att plantera sådant som snabbt behöver komma igång – som kanske ett vårdträd. Sedan gäller det att skapa passager för stadga och lugn.

– När allt är nytt behöver man skapa tydliga övergångar, som en avgränsning med hjälp av en stålkant vid gruset -eller ett litet buskage strax innan det lilla skogsbrynet. Det är också fint att vika in häcken i trädgården, det ger utrymme både framför och bakom. Eller att ställa en bod på tvärs för att dela av en långsmal trädgård. Genom att knyta an med en portal eller planteringar blir det rumskänsla direkt.

Med olika karaktär på trädgårdens rum kan minsta tomt fyllas med spänning. Men Karin Janrik varnar för infärgade betongstenar och krukor eller plastpryttlar som har svårt att smälta in. Grå betongsten och plattor fungerar bra, men allra bäst är naturmaterial som ger en tidlös känsla som passar in i miljön.

– Man kan bygga mycket med trä, fläta staket av slanor, jobba med sten och naturgrus och ställa ut en teakmöbel – den håller hur länge som helst och blir i grånande skick allt mer ett med trädgården.

Växter och gångar visar vägen

Annat som har betydelse är flödet, att det finns element som skapar cirkulation. Dels visar trappor och gångar vägen till det du vill visa upp, dels kan ett stort barrträd i kruka definiera huvudingången medan ett gigantiskt gräs i ett kärl kan sätta stopp vid en gång och en avlång planteringslåda peka mot uteplatsen. Och sist men inte minst: rabatterna.

– När du har bestämt dig för rabatternas placering ska du göra dem intressanta. Regeln är att det sker med hjälp av kontraster, förklarar Karin Janrik.

Form och färg för trädgårdsharmoni

Rådet är att jobba med bladverk i olika storlek och form, växternas textur liksom växtens storlek och utbredning. Dessutom är det viktigt med harmoni, vilket uppstår genom repetition. Knepet är att låta en viss färg och form återkomma mer eller mindre regelbundet. Eller att upprepa en signaturväxt som skiljer sig från övriga, som ett uppstickande gräs, en vertikal barrväxt eller ett mjukt rundat klot.

– För att det inte ska bli rörigt bör man också ha en tanke med färgen. Håll en temafärg eller möjligen en färgskala som går från ett spektrum till ett annat. Hellre färre färger men i större sjok.

Boplats för trädgårdens insekter och djur

I dagens trädgårdar förekommer ett relativt nytt fenomen: att många vill värna det vilda. Humlor, bin och fåglar får boplatser, vätska och mat, medan igelkottarna får små skrymslen att gömma sig i. Så passa på du också! Med ett litet skogsbrynsliknande parti i solen, med en rönn, några kryddväxter, en damm och marken täckt av vilda ängsblommor har inte bara du och ditt hus fått en trädgård. Där har världen begåvats med ett livgivande hörn för mångfalden.

Tips för en trivsam trädgård

  • Se trädgården som ett rum, med golv, väggar och tak. Välj marktäckning, staket, häckar och trädkronor som harmonierar. Trädgårdens entréer är viktiga, de skapar en känsla av att få träda in i och ut ur rum. Tänk på att trädgården också ska vara intressant inifrån huset.
  • Skapa sittplatser för både morgon och kväll. Ordna plats för barnen, med hallonhäckar och buskage som skapar skrymslen och vrår.
  • Var personlig men samlad. En trädgårdstomte, ett roligt fågelbad, mormors gamla tvättgryta fylld med petunior … Saker som betyder något ger trädgården personlighet. Men sprid inte ut grejerna, samla och gruppera utifrån form, färg och struktur så blir det fint och inte förvirrat.
  • En tydlig avgränsning mot gatan gör att trädgården känns hel. Ett staket eller en häck skapar insynsskydd, hindrar barn och husdjur från att springa ut i gatan och understryker husets stil. Skapa en helhet med staket och grind som harmonierar med huset och omgivningen.
  • Murar och plank bildar rum, utgör ett mikroklimat för känsliga växter och fungerar som insyns- och bullerskydd. En bod ställd på tvären skapar rum både framför och bakom, och den kan dela av en långsmal tomt.
  • Trappor och gångar skapar flöden och leder blickar och steg till det du vill visa upp. En trappa bör ha minst tre steg, annars blir den otydlig och utgör snarast snubbelrisk.
  • Spaljéer, växtstöd och krukor bidrar med höjd och blickfång, agerar insynsskydd eller skapar ett sommarrum kring en uteplats. En spaljé kan också lura ögat så att vissa intryck framhävs eller dämpas.

Planera din trädgård steg för steg

  1. Känn in platsen. Studera var solen går upp och ner, känn varifrån vinden blåser. Identifiera vackra utsikter och mindre fina vyer. Se över markunderlag, jordmån och jorddjup. Detta blir en analys av hur tomten kan förvandlas till trädgård.
  2. Mät upp tomten. Gör en skiss med exakta mått, för att få en skala med rätt proportioner. Där kan du rita in dina tänkta trädgårdsrum.
  3. Definiera behov, hur trädgården ska användas och hur mycket tid du vill lägga på trädgårdsarbete. Vem eller vilka ska bo i huset, är ni en växande familj, vad har ni för intressen och önskemål? En önskelista utgör grunden för prioriteringar och jämkning.
  4. Hitta en övergripande idé om karaktär och tema. Utgå från hur huset ser ut och bestäm ett formspråk som skapar en helhet. Ska trädgården vara strikt formell, eller vilt informell? Det finns inga självklara regler, men oavsett vad du väljer bör du ha en röd tråd att följa.
  5. Studera omgivningen och ta reda på vilka växter som trivs i grannskapet och vad som växer i det vilda. Växter som trivs naturligt etablerar sig lätt. Växter som inte står på naturlig ståndort är svårodlade och ser gärna konstgjorda ut.

Från Villaägaren nr 3/2020

Text Bella Linde Foto Anna Lefvert

Läs om hur du kan skapa din drömträdgård.

Att skapa din drömträdgård efter att du flyttat in i ditt nya hus kan vara överväldigande. Läs våra experttips om planering och genomförande för en smidig process!

Digging.svg

Planera din trädgård

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.