Äpplen i träd
Hand tar rött äpple från gren
Hand tar rött äpple från gren

Pallar du grannens äpplen?

Att våra medlemmar stör sig på trädgrenar som hänger in från granntomten är inte helt ovanligt. Men vad gäller egentligen? Får du såga av grannens trädgrenar hur som helst och vem äger frukten som faller ner på din tomt? Villaägarna reder ut reglerna.

Du kan utan problem plocka de äpplen som har trillat ner på din tomt. De blir dina så fort de nuddar gräset. Däremot är de äpplen som sitter kvar på grenen fortfarande grannens. Tar du dem utan att fråga först, så pallar du äpplen. 

- Det är alltså skillnad på äpplen och äpplen, trots att de kommer från samma träd, säger Anton Persson, förbundsjurist på Villaägarna. 

Får du såga i grannens träd? 

Det blir mer komplicerat om du vill såga av de grenar och rötter som växer in på din tomt. Om rötterna eller grenarna ställer till besvär så får du ta bort dem. Giltiga besvär kan vara att ditt hus tar skada eller att det faller ner löv på din i övrigt välvårdade gräsmatta. Men om ingreppet medför skada av betydelse för granne, det vill säga att trädet exempelvis riskerar att skadas, ska grannen själv ges möjlighet att utföra åtgärden.  

- Även om du enligt lag har rätt att ta bort grenar och rötter som tränger in på din fastighet, är det alltid en god idé att tala med din granne innan du tar fram sågen, säger Anton Persson.

Informera grannen innan du sågar

Skicka gärna ett rekommenderat brev till grannen innan du tar fram motorsågen. I brevet berättar du att du vill att grannen ska ta bort grenarna eller rötterna och att du själv kommer att göra det om grannen inte gör det inom en viss tid.

Ge gärna grannen gott om tid att utföra åtgärden. Förklara också vilka problem trädet innebär för dig. Brevet kan komma till nytta längre fram om grannen i värsta fall går till domstol. Då kan du visa att du faktiskt har informerat grannen.  

Det bästa för grannsämjan är självklart att komma överens om vilka grenar som ska tas bort, och varför inte hjälpas åt att ta bort dem tillsammans? 

Att tänka på innan du plockar grannens äpplen

  • Äpplen som ligger på din tomt är dina. Äpplen som hänger in på din tomt är grannens.
  • Du får ta bort grenar som hänger in på din tomt och som riskerar att skada din fastighet.
  • Informera grannen skriftligt innan du sågar bort grenar.
  • Tänk på grannsämjan! Det är alltid bäst att prata med din granne innan du gör något.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.