Regnvatten rinner på fönsterruta
Regnvatten rinner på fönsterruta

Så blir du av med fönsterkondens

Har du drabbats av kondens på fönsterglaset? Kondens kan uppstå på alla sidor av glaset och orsakerna varierar. Vi listar de bästa tipsen om hur du gör för att bli av med kondens.

Kondens på fönster kan uppkomma invändigt, mellan glasen och utvändigt. Det finns flera orsaker till kondens men i grunden handlar det om att hög luftfuktighet kommer i kontakt med en kall yta. 

Kondens på det inre glasets insida

Håll fönsterbänken fri från sådant som kan hindra varmluft att nå glaset. I ett självdragshus är tanken med att ha element under fönstren att den varma luften ska stiga och gå förbi innerglaset. Glaset kan då inte kyla luften så att den kondenserar. Samtidigt möter den varma uppåtgående luften kall luft som ventileras in och blandas om så att inte den kalla luften märks så mycket – du slipper känslan av kallras.

Du behöver också kontrollera att inomhusluften har rätt relativ fuktighet. Det gör du med en hygrometer som du kan köpa på nätet eller hos din urmakare. Idealiskt är en relativ fuktighet mellan 40 och 60 procent, men den kan variera betydligt mer över ett år. Om du får högre fuktighet kan du genom att vädra korsdrag en kort stund snabbt få ner fuktigheten: Fem minuter på vintern och 10–15 minuter under övriga årstider.

Kondens på det yttre glasets insida

Har du kopplade 2-glasfönster beror kondensen på att det är för tätt mellan bågarna. Om det sitter tätningslister mellan bågarna, ta bort dessa. Det kan också vara för tjocka färglager och då måste de tas bort och bågarna målas om tunnare. Alternativet är att justera så att bågarna kommer längre ifrån varann. Kondensen kan förvärras om ytterbågen är dåligt målad och regn tränger in i träet.

Har du isolerglas beror kondensen mellan glasen på att glaskassetten har punkterats så att fukt kommer in mellan glasen. Då behöver normalt bara glaskassetten bytas. Kontakta din glasmästare för att få hjälp med det.

Kondens på det yttre glasets utsida

Utvändig kondens är inte ett fel på fönstret. Det är en följd av att fönstret är så välisolerande. Under vissa väderleksförhållanden blir ytterglaset så kallt att fukten i luften kondenserar mot glaset, precis som det uppstår kondens på något som just tagits ut ur kylskåpet. Kondensen brukar försvinna under förmiddagen. Jämför gärna med bilens glasrutor. Det går att ta bort eller minska risken för kondens genom att ha markiser över dessa fönster. Det finns idag också tillverkare som har fönster som det inte ska uppstå utvändig kondens på.

Vill du veta mer om kondens?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Vill du veta mer om kondens?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.