Lykta
Hus i vinterlandskap med ljuslyktor och lampor
Lykta

Bjud in till ljusfest

Att smycka trädgården med frusna ishjärtan, snöbolls- och islyktor, lysande kaniner och batteridrivna ljuslyktor är både lekfullt, vackert och effektfullt. Här är några idéer som trotsar mörker och kyla och får din trädgård att kännas härligt inbjudande. Perfekt i advents- och glöggtider!

Att klä hela huset i julskrud sprider glädje till alla som passerar förbi. Hela huset lyser stämningsfullt i vintermörkret, fint och personligt ljussatt med olika slingor och dekorationer. Visste du att ljusslingor finns med både kallt och varmt ljus? Det finns ett par saker att tänka på innan du sätter upp dem. 

Frusna hjärtan

Så gör du ishjärtan: Använd hjärtformar i aluminium (sådana man har till vaniljhjärtan). Lägg en rosenknopp eller en liten elegansnejlika i varje form. Ställ formarna på en bricka. Klipp till tunn ståltråd i 20 cm långa bitar och forma till öglor. Fyll formarna med vatten och lägg i öglorna med trådändarna under vattenytan så att de kan frysa fast. Ställ utomhus vid minusgrader, annars i frysen. Lossa hjärtat genom att värma formen i handflatan.

Fint i minusgrader

Vi fyllde en zinkskål med mossa, röda juläpplen, några små kottar, vita hyacinter och lite annat. En ljusslinga runt kanten får lysa upp alltsammans. Det blev ett fint arrangemang som klarar någon minusgrad – ställ ut på trappen på dagen och ta in ifarstun på natten.

Tipp tapp

Har tomten redan varit här? Julens gäster överraskas redan vid grinden, för på trädgårdsstolen har vi lagt granris, en krans dekorerad med en ljusslinga, några fint inslagna paket och sedan toppat med en lysande kanin.

Effektfullt av snö

Effektfull snöbollslykta som drivs av batteri – och aldrig smälter! Runt om ligger en batteridriven ljusslinga som vi dekorerat med små tallkvistar som bundits fast med genomskinlig fiskelina.

Vackert av is

Islyktor kan du göra i stora kakformar med hål i mitten. Hålet bör vara så stort att du senare kan få ner ett värmeljus eller en ljusstump. Här har vi istället använt tomtebloss.

I ljusslingors sken

Med batteridrivna ljusslingor, helst med transparent sladd, kan du skapa lysande arrangemang precis var du vill i trädgården. Men tänk på att de gärna får synas från fönstren så att du verkligen får glädje av dem. Här är det en stor glaslykta som tillfälligtvis flyttats ut i snön och fyllts med flera ljusslingor och tallkvistar.

Ur Villaägaren nr 5, 2017
Text: Sigrid Hallén Schutt
Bild: Susanne Almers

Varmt eller kallt ljus?

Det finns varmvita slingor och det finns slingor med kallt ljus. Vad man väljer är främst en smaksak men många föredrar det varmvita.

Resultatet blir mindre lyckat om man blandar varmt och kallt, det får det kalla ljuset att se ännu kallare ut.

Läs noga på förpackningen eller fråga personalen.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.