Underhållsabetet kommer att pågå i 1-2 veckor, tack för din förståelse.

Solkraft fritidshus
Solkraft fritidshus

Solkraft till stugan

Vill du dra nytta av solen på mer än ett sätt i sommarstugan? Kanske bli självförsörjande på elektricitet? Vi har tittat på olika sol-lösningar för fritidshusägare.

Priserna på solcellspaneler har sjunkit kraftigt de senaste åren. Idag får man ut fyra gånger så mycket energi per investerad krona jämfört med för sex år sedan. Solceller är idag en bra investering i både husvärde och miljö för vilken sommarstuga som helst.

– Det är en teknik som är underhållsfri och har en väldigt lång livslängd. Vi ger 25 års garanti på själva solpanelerna, och jag vet att det finns 40 år gamla solceller som fortfarande fungerar, säger Lars Ejeklint, klimatcoach hos Vattenfall. Solceller är en investering som betalar sig på 12 till 17 år även i ett genomsnittligt fritidshus.

Solceller är en investering som betalar sig på 12 till 17 år även i ett genomsnittligt fritidshus.

Lars Ejeklint, Vattenfall

Lars Ejeklint berättar att Vattenfall har smidiga, skräddarsydda paket för fritidshus, där överskottet av el går tillbaka ut till elnätet, något du även får betalt för. Och behövs det mer el än dina solceller producerar så finns det alltid tillgängligt.

För den som idag inte är ansluten till elnätet finns istället off the grid-lösningar, som det kallas i USA, som kan vara mer ekonomiskt vettiga än att dra nya elledningar en längre sträcka. 

Lars Ejeklint påpekar att off the grid-tekniken inte är något nytt utan har funnits länge när det gäller segelbåtar, husvagnar och husbilar.

Fritidshuset på bilden har en off the grid-lösning och får sin ström från en batteribank. Den används till belysning, matlagning och kylskåp. Batteribanken laddas upp med likström från solcellspanelerna via en laddningsregulator. När huset sedan hämtar el från 12-voltsbatterierna omvandlas den via en växelriktare till 230 volt.

Självförsörjande på el?

Energi- & klimatrådgivningen i Stockholmsregionen beräknar att ett genomsnittligt fritidshus förbrukar runt 6500 kWh om året. Hur mycket solceller krävs det då för att producera hela elbehovet till en snittstuga?

I dagsläget producerar en solcellspanel mellan 50 och 150 kWh per kvadratmeter och år. Räknar man på ett typiskt värde på 130 kWh behöver stugan 50 kvadratmeter solceller för att vara självförsörjande. Men för att elsystemet ska fungera utan elnätet krävs ett energilagringssystem i form av en batteribank.

Nordh Energy är ett av de företag som erbjuder elektricitet till strömlösa fritidshusägare. Vd Robert Nordh förklarar att många stugägare kommer till honom när de fått en saftig offert för att dra fram en strömkabel till stugan och ansluta dem till elnätet.

Robert Nordh berättar att det inte är några problem att förse en avsides sommarstuga på 70 kvadratmeter med elektricitet från solen. Normalt klarar sig dessa stugor med en anläggning på sex solcellspaneler som ger tre kilowatt.

En komplett anläggning kostar runt 60 000 kr. Då ingår solcellspaneler, batteribank, laddningsregulator och en omvandlare som levererar ut 230 volt ur batterilagringen på 48 volt. En solcellsanläggning med fyra lagringsbatterier klarar att hålla liv i kylskåp och belysning ett par regniga dagar. Batteribanken kan byggas ut med fler batterier vid behov. Det går också att utöka antalet solceller från sex till nio för att öka tillgången på el.

Måste klara av toppar

Det som kan komplicera allt är om systemet är underdimensionerat. Ska till exempel solcellsanläggningen även driva en vattenpump så måste systemet klara av den extra effekttopp som uppstår i pumpens startögonblick. Drar pumpen 100 watt när den är i drift kan det kräva ett uttag på 300–400 watt när den går igång.

– Jag brukar rekommendera mina kunder att installera en anläggning med en omvandlare på fem kilowatt för att kunna hantera en vattenpump och andra elektriska produkter man kan tänka sig skaffa i framtiden. Prisskillnaden är inte så stor mellan den mindre och den större anläggningen, säger Robert Nordh. Hans råd är också att skaffa ett elverk som kan kopplas in om solen lyser med sin frånvaro under en längre period.

Vad ska man då tänka på innan man slår till på en solcellsanläggning?
Robert Nordh tycker inte att man ska välja den billigaste offerten rätt av. Han rekommenderar också att man undviker att montera solcellspanelerna själv. Han har sett mer än ett läckande tak efter gör-det-självare. Dessutom måste själva inkopplingen till proppskåpet och 230-voltsnätet göras av en behörig elektriker.

Det går att installera ett likströmssystem på 12 volt, men det är ingenting Robert Nordh rekommenderar eftersom det då krävs 12 voltsprodukter. Väljer man 230 volt kan man till exempel köpa standarspis och -dammsugare.

Ökad användning av solkraft

Lars Ejeklint på Vattenfall menar att vi bara är i början av att ta vara på solkraften.

– Idag kommer ungefär en procent av energin vi använder i Sverige från solen, medan siffran i Tyskland, som har jämförbara förhållanden, är sju procent. Investeringarna i solceller kommer att öka kraftigt de kommande åren. 

Med solens hjälp kan du:

  • Solladda mobilen. Det finns små portabla solcells-laddare som kostar några hundralappar och kan ladda mobilen på drygt ett par timmar.
  • Solvattna. Det finns små solcellsdrivna bevattningssystem som ansluts till en vattenbehållare. Därefter kan anläggningen själv driva en droppbevattning av ett växthus eller en liten köksträdgård.
  • Solduscha. Vill man ha varmvatten till disken och duschen kan man installera en solfångare som värmer upp vattnet. En liten stuga med två till tre personer klarar sig på en solfångare med en absorptionsyta på runt en kvadratmeter.
  • Solstödsklippa. Gräsklippare med en egen solcellspanel har inte slagit igenom. Detta beror på att panelen skulle bli orimligt stor. Däremot har Husqvarnas robotgräsklippare Solar hybrid en integrerad solcellspanel. Man kan säga att batterierna stödladdas dagtid. Det gör att roboten kan arbeta längre om den får klippa i dagsljus. Pris ca 28?000 kr.
  • Sol-ogräsrensa. Tertill är en solcellsdriven ogräsrobot som utvecklats av ett litet team i USA som kallar sig The Franklin Robotics Team. Tertill är ett kickstarterprojekt där 1 267 personer har investerat i en framtida produkt. Priset på en Tertill ligger på runt 300 dollar. -Leveranserna av den lilla ogräsroboten ska ha börjat. Läs mer på kickstarter.com – sök på Tertill.
  • Solgrilla. Solsource sport stove från One Earth Designs är en spegelreflektor som fokuserar solenergin till en punkt och gör det möjligt att laga mat i solen.

Ur Villaägaren nr 3, 2018
Text: Tore Tobiasson
Foto: Nordh Energy

 

Statligt stöd eller ROT

Idag kan fastighetsägare få statligt stöd på 30 procent för installation av nätanslutna solcellssystem och solel- /solvärmehybridsystem. Potten är dock begränsad, så det är idé att samtidigt söka ROT-avdrag.

Den som inte är ansluten till elnätet har inte rätt till stödet, däremot kan ROT-avdrag utnyttjas.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.