Sedlar
Solpanel och moln
Solpanel och moln

lönsamt är solceller

Allt fler upptäcker fördelarna med solceller. De är inte bara bra för klimatet, det går att tjäna pengar på dem också. Ekonomin är nu en av de främsta orsakerna till att husägare installerar solceller på taket. Villaägarna intervjuade Vattenfalls solcellsexpert Jörgen Eriksson om hur lönsamt det egentligen är med solceller.

- För det första köper du mindre el från ditt elbolag och du får dessutom betalt för den el du säljer. Hur mycket du producerar för eget bruk beror på hur stor anläggning du har på taket, läget på ditt tak och hur mycket el du gör av med. Men under sommarmånadernas soliga dagar kan man säga att de flesta kan bli självförsörjande på el och kostnaderna för elinköp minskar, säger Jörgen Eriksson.

I stället för att ha pengarna på banken kan du ha dem på taket.

Beräkna solceller

Han belyser med ett sparexempel: om du installerar solceller för ungefär 100 000 kronor kan du minska din elräkning med 6 000 kronor per år.

För de flesta har solcellerna en återbetalningstid på 15 år, men solcellerna har en livslängd på minst 25-30 år. Det betyder att efter halva tiden är allt ren vinst. Redan från första året har du dock en ”utdelning” på 5-7 procent.

- Du kan se solcellerna som en investeringsform med bra avkastning. I stället för att ha pengarna på banken kan du ha dem på taket, säger Jörgen Eriksson.

Du kan sälja överskottet

Inte nog med att du under soliga sommardagar blir självförsörjande, du får med största sannolikhet också ett överskott. Och i stället för att låta det överskottet gå till spillo kan du sälja tillbaka det till ditt elbolag. Du får då betalt per kilowattimme, berättar Jörgen Eriksson.

- För att ta tillvara på solelen så mycket som det går bör du köra energikrävande apparater som diskmaskin och tvättmaskin på dagen när solen lyser som mest, om du inte har tur att bo i norra Sverige med midnattssol, säger Jörgen Eriksson.

Lönsamt att investera i solceller 

Ett hus med solpaneler är ett attraktivt hus. Inte bara ger det en signal om att det bor klimatsmarta och medvetna personer där, det borgar också för lägre driftkostnader. Därför tenderar värdet på ett hus med solceller att höjas.

En undersökning av Sveriges lantbruksuniversitet visar att solceller också höjer värdet på huset.

- Vi har även fått information från mäklare att solceller lockar fler potentiella köpare. Mäklarstatistik visar att hus med solceller på taket får fler besökare och fler budgivare, säger Jörgen Eriksson.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.