Lasse Ejeklint, Vattenfall
Brunt tegelhus med solpaneler på taket och två solstolar framför fönster
Brunt tegelhus med solpaneler på taket och två solstolar framför fönster
Premium

enkelt är det att skaffa solceller

Att installera solceller på taket blir allt vanligare bland husägare. 100.000 installerade solcellsanläggningar vid årsskiftet är Svensk solenergis prognos. Det betyder att 34.000 anläggningar installeras under 2021. Villaägarna gör det för att producera en del av sin el själv och för att minska sitt klimatavtryck, men också för att minska sina kostnader.

För att ta reda på hur det går till att köpa och installera solceller har Villaägarna pratat med Vattenfalls klimatcoach Lasse Ejeklint, som tar dig genom processen steg för steg.

1 Ta reda på om solceller passar ditt tak

- På nätet, till exempel på Vattenfalls solcellsguide kan du snabbt och enkelt få en första indikation på hur mycket solceller du kan installera, hur mycket el som du kan få ut från solcellerna samt kostnaden för en nyckelfärdig anläggning, säger Lasse Ejeklint.

2 Kolla när bygglov för solceller krävs

2018 avskaffades kravet på bygglov för solceller som följer takets lutning i de allra flesta fall.

- Det kan dock krävas bygglov för byggnader som är värdefulla sett från en historisk, kulturhistorisk, estetisk eller miljömässig synpunkt, eller om solcellerna inte följer takets lutning. Fråga din kommun vad som gäller för just din fastighet om du är osäker, säger Lasse Ejeklint.

3 Välj rätt solcellspaket

Ta gärna in offerter från olika solcellsleverantörer och välj det erbjudande du tycker passar bäst. Om prisskillnaden är stor bör du säkerställa att offerterna är jämförbara dvs att de innehåller samma delkomponenter.

- Hos oss på Vattenfall kan du göra en offertförfrågan via vår hemsida eller per telefon. Du får hjälp att hitta rätt solcellspaket anpassat till dina förutsättningar och ditt tak. Då kan du också avgöra om du vill ha traditionella solpaneler som läggs ovanpå ditt befintliga tak, eller integrerade solpaneler som utgör själva taket, säger Lasse Ejeklint.

Det sistnämnda är lämpligt om du bygger nytt eller om du ändå ska renovera taket.

- Du får, förutom ett fast pris för en komplett installation, även en beräkning på hur mycket el solcellerna kommer att producera, säger Lasse Ejeklint.

4 Följ din solelsproduktion

Solcellerna levereras till dig några dagar före installationen. Därefter kommer installatören för att montera anläggningen. Det brukar ta 1-2 dagar.

- På Vattenfall kontaktar vi exempelvis ditt elnätbolag så att de kommer och byter ut elmätaren utan kostnad. Mätarbytet behövs för att du ska kunna få betalt för den el du säljer tillbaka. För att kunna sälja din överskottsel till Vattenfall behöver du vara elhandelskund hos oss. Med hjälp av en app i mobilen eller surfplattan kan du följa din solelsproduktion, säger Lasse Ejeklint.

5 Börja producera egen solel

När installationen är klar och elmätaren är utbytt, är du redo att påbörja din produktion av fossilfri och förnybar solel. Du kan enkelt följa din solelsproduktion via din app.

När din egen elproduktion är större än din förbrukning kan du sälja överskottet till ditt elbolag.

Den ersättning du får består av tre delar. Ersättningen från ditt elbolag motsvarar börspriset timme för timme. Dessutom får du en ersättning från ditt elnätsbolag eftersom din el gör nytta i nätet. Den tredje delen är en skattereduktion på 60 öre /kWh för all den el du har sålt så länge försäljningen är mindre än antal kWh som du köper under ett år. Det enda du behöver göra är att teckna avtal med ditt elbolag, det vill säga bolaget du köper din el från.

Goda råd om solceller

På Energimyndighetens webbplats kan du få vägledning om solceller:

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.