Så kan du påverka ditt elpris  

Är det lönsamt att lägga om elavtalet och betala per timme eller binda upp sig på ett fast pris? Vad bör du som husägare göra med ditt elavtal? Vi vände oss till Ann-Catrin Dahlbom, partneransvarig på den fristående jämförelsetjänsten Elskling för att ta reda på vad du själv kan påverka för att sänka vinterns elräkningar.

De främsta orsakerna till den låga energitillgången i Sverige just nu är brist i överföringskapaciteten från de norra områdena som har överskott på el till de södra elområdena. Produktionen i södra Sverige är för låg och då den delen av landet är ihopkopplad med Europa påverkar världsläget priserna. Blåser det dessutom för lite eller om det är låga nivåer i vattenmagasinen så blir priserna ännu högre.

Vilken roll har nedstängningen av kärnkraft spelat för dagens prisbild?

Klart det har påverkat priserna till det högre. Hade utbyggnaden av vindkraft till havs tagit fart hade det motverkat detta till viss del. Men under varje given timme behöver det vara en balans mellan produktion och konsumtion och ibland är det vindstilla. Så planerbar kraft behövs i energimixen.

Hur ser prognosen ut framåt för de höga elpriserna?

Vår framtidsspaning är att vi kommer ha högre priser under längre tid framöver. Produktion tar tid att bygga ut och vi kommer behöva nästan dubbla produktionen till 2045. Även om Europa får tillgång till mer gas och det politiska läget ser bättre ut framöver (priset kan dämpas då) så återstår grundläggande problem. Vi behöver arbeta med energieffektivisering, produktion från alla olika kraftslag, lagring med mera för att kunna göra energiomställningen på ett bra sätt.  

Ska jag övergå till betalning per timme?

Elpriset påverkas av många faktorer. Kan du styra din elanvändning mot de billigare timmarna och kanske ta hjälp av smarta termostater och värma upp vatten på natten så kan ett timprisavtal vara lönsamt.

Men tänk på att om du har aktiverat timavläsningen på mätaren har en del bolag som policy att du enbart sen kan välja mellan fast- eller timpris. Du kan då inte gå tillbaka till månadspris. Timpris kräver också att du är engagerad i din elanvändning och möjlighet att påverka den. Månadspris, även kallat månadsavsläsning, är inte lika påverkbart.

När är fast elavtal en bra idé?

Under hela året har elbolag till och från tvekat att erbjuda fasta avtal på grund av det osäkra läget. Många har dock landat i beslutet att låta kunderna binda sina avtal. Ett fast pris kan vara ett bättre alternativ för dig som inte har möjlighet att påverka din förbrukning.

Givetvis har bolagen riskpåslag på sina priser då de tar risken om priserna går upp. Men går priserna ner så har du ditt pris kvar till att avtalet går ut. Undantaget är om det finns en så kallad omteckningsrätt. Det kan du välja till hos vissa bolag för en fast kostnad. Då finns möjligheten att teckna om ditt avtal med samma bolag på lika lång tid. Olika villkor gäller för olika bolag så läs på vad som gäller för dig innan du tecknar avtal.

Det finns också företag som erbjuder en form av trygghetsavtal som uppges erbjuda ett lägre pris på längre sikt, hur bör man ställa sig till dem?

Ett trygghetsavtal, eller förvaltade avtal som det också kallas, är ett rörligt månadspris som bitvis kan understiga det vanliga rörliga priset. Sajten Elskling.se gör inga prisjämförelser för den här sortens avtal då villkoren är för otydliga att kunna jämföras. Vi har inte heller kartlagt eventuella påslag. Ett råd är att ta ställning till den bindningstid som avtalen innebär innan man tecknar det.

Finns det några risker att som kund binda sig till mindre företag i branschen?

Man kan alltid se om bolagen är certifierade enligt ”schysst elhandel” eller finns på klagomålslistan på Elsking.se. Där har vi även en ruta som kan bockas i så dessa icke-certifierade bolag tas bort. Majoriteten är bra bolag, men ha alltid koll på när ditt elavtal löper ut och vilken uppsägningstid du har. Då kan du i god tid säga upp avtalet och välja ett nytt bolag. Bolagen är skyldiga att meddela sina kunder i tid, men se upp då meddelandet lätt hamnar i skräpposten eller i reklamhögen. Du behöver inte oroa dig för att ditt elbolag går i konkurs. Du blir inte utan el utan annat elbolag tar över leveransen.

En del företag erbjuder el från vissa kraftslag. Vilka effekter kan det få på priset?

Det finns flera bolag som låter sina kunder antingen välja olika kraftslag eller enbart erbjuder ett kraftslag. Vissa bolag erbjuder det som en tjänst inkluderad i priset medan andra redovisar ett påslag på något eller några ören. Påslaget för att begränsa sig till ett kraftslag bör kunna specificeras, antingen direkt på vår hemsida, Elskling.se, på sin egen hemsida, alternativt vid förfrågan.

Vilka råd kan ni ge husägare för att begränsa elförbrukningen i hemmet?

  • Var aktiv och se över ditt elavtal. Det kan löna sig.

  • Installera smarta termostater som optimerar ditt värmesystem.

  • Installera en sekundär värmekälla som pellets- eller vedkamin.

  • Värm vatten på natten.

  • Se över storleken på din varmvattenberedare. Är den gammal – byt till en varmvattenberedare med värmepump.

  • Installera solceller. 

  • Låt göra en så kallad termografering för att få reda på var ditt hus läcker värme.

  • Se över din ventilation. Så kontrollerar du ventilationen. 

  • Ladda elbilen på natten.

  • Se över din värmepump inför vintern då det är lång beställningstid just nu.

  • Säkerställ att golvvärme, handdukstorkar och andra värmekällor är inställda på så låg temperatur du klarar av. Att tänka på när du installerar golvvärme

  • Prata med energirådgivaren i din kommun för extra vägledning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.