Villaområde under sommartid

Hur vet jag om besiktningsmannen är ett proffs? 

Villaägarnas förbundsjurist Karin Hägglöf intervjuades om besiktningar i Plus* den 3 december. Hon understryker vikten av att göra research och be om rekommendationer av vänner och bekanta innan du väljer besiktningsman.

Karin Hägglöf har tidigare medverkat i Plus och bland annat talat om vad man ska tänka på i kontakten med hantverkare. Nu kom turen till besiktningsmän.

Det finns inga formella krav på yrkesbevis eller certifikat så i praktiken kan vem som helst kalla sig besiktningsman. SBR Byggingenjörerna bedriver dock utbildning för besiktningsmän och utfärdar godkännanden. En besiktningsman som är godkänd av SBR kan också bli certifierad.

Certifiering kräver uppdatering om branschregler

För att bli certifierad ställs flera krav på besiktningsmannen. Certifikatet måste också uppdateras vart femte år, vilket innebär att besiktningsmannen ska hålla sig uppdaterad på gällande branschregler.

-Det är dock ingen garanti för att det ska bli en bra besiktning, även om det sannolikt är bättre att välja en certifierad besiktningsman. Som alltid bör du göra research, det vill säga prata med vänner och bekanta som kan tipsa om skickliga besiktningsmän, säger Karin Hägglöf.

Besiktningar omfattas inte av konsumenttjänstlagen

En större del av Karin Hägglöfs medverkan i Plus handlade om varför inte besiktningar ingår i konsumenttjänstlagen. Svaret är att bestämmelserna i konsumenttjänstlagen skulle vara svåra att tillämpa vid besiktningar, så som påföljdsreglerna: avhjälpande, prisavdrag och skadestånd.

-Den tjänst som en besiktningsman utför är inte något hantverksmässigt arbete som kan göras om så därför är inte avhjälpande aktuellt. Prisavdrag och skadestånd skulle visserligen kunna fungera rent tekniskt, men både domstolar och lagstiftaren har ansett att skadeståndsregeln är för sträng i besiktningssammanhang, säger Karin Hägglöf.

*Plus är ett tv-program inriktat mot konsumenträtt och produkttester

Se och hör Karin Hägglöf i:

Plus på SVT Play den 3 december (07:56 in i sändning)

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.