deklarationsblankett
Öppnade flyttkartonger med nallebjörn som tittar ut
Deklarationspapper

Uppskovsräntan slopas för alla 2021 | Villaägarna

Uppskovsräntan avskaffas för alla vid årsskiftet. Reformen ligger i januariavtalet. Här har Liberalerna och Centerpartiet drivit på, men beskedet är också en framgång för Villaägarna som har drivit en intensiv kampanj för att reformen ska bli verklighet och gälla alla.

Avskaffad uppskovsränta är en angelägen reform för att öka rörligheten på bostadsmarknaden. Sverige har höga flyttskatter. Det gör att människor drar sig för att flytta. Äldre villaägare avstår från att sälja och köpa en mindre, bekväm lägenhet. Därmed blir det svårare för en barnfamilj att uppfylla sin småhusdröm.

När arbetslösheten nu stiger är avskaffad uppskovsränta dessutom angeläget för att man ska kunna flytta för jobbets skull eller byta ner sig för att minska sina kostnader.

Punkten om avskaffad uppskovsräntan ligger i januariavtalet, men reformen har inte varit tidsatt och det har varit oklart vilka som omfattas.

Villaägarna har drivit på reformen

Villaägarna har därför under det senaste året drivit en intensiv kampanj för att räta ut alla frågetecknen kring reformen, så att den genomförs så snart som möjligt och för alla uppskov.

Uppskovsräntan infördes ”retroaktivt” 2008, det vill säga både för nya och för redan beviljade uppskov. Därmed har det varit viktigt att den också avskaffas för alla. Annars skulle den absurda konsekvensen kunna uppstå att den som sitter med ett gammalt uppskov får fortsätta betala uppskovsränta medan andra slipper. Nu blir det inte så. Det är ett viktigt besked.

Du kan begära uppskov i efterhand

Har du sålt under de senaste fem åren och betalt in kapitalvinstskatten kan du begära uppskov i efterhand. Å andra sidan får du då betala uppskovsränta till och med 2020. Det gör du genom att vända dig till Skatteverket och begära omprövning av din deklaration.

Har du sålt mellan 2016 och 2020 och betalt in kapitalvinstskatten kan du begära uppskov i efterhand. Å andra sidan får du då betala uppskovsränta till och med 2020. Det gör du genom att vända dig till Skatteverket och begära omprövning av din deklaration.

Under 2022 kan du begära omprövning av dina deklarationer från åren 2017–2021, som alltså gäller inkomståren 2016–2020.

Se inslaget från TV4

Villaägarnas chefekonom Håkan Larsson kommenterade det goda beskedet om slopad uppskovsränta i TV4 den 29 maj.

Regeringen, C och L ense: Uppskovsränta slopas

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.