Pengar och miniräknare
Sedlar
Svenska sedlar

Bundna räntor lägre än rörliga

Sedan oktober 2019 har de bundna bolånen haft lägre ränta än de rörliga. Tidigare var Villaägarnas rekommendation att ha rörliga bolån, men under det senaste året har vårt råd istället varit att binda dem.

Snitträntorna skiljer sig ganska kraftigt åt mellan rörliga bolån och bundna bolån. Lägst ligger 2 års bundna räntor på i genomsnitt 1,44 %, därefter kommer 5 års bunden ränta på 1,51 % och högst ligger rörliga bolån på 1,62 %.

- Trots att inflationen ligger en bra bit under Riksbankens mål, har de inte signalerat någon sänkning av styrräntan. De försöker istället stimulera ekonomin med så kallade ”kvantitativa lättnader.” Det gör det osannolikt att de rörliga räntorna kommer att bli lägre än de bundna under överskådlig tid. Eftersom bundna bolån är lägre än rörliga, är rekommendationen från Villaägarna att binda lånen, säger Håkan Larsson, chefekonom på Villaägarnas Riksförbund.

Snitträntor uppdaterad.png
Källa: SCB och egna beräkningar

Vilken bank har lägst räntor?

Lägst rörlig snittränta i augusti hade Landshypotek på 1,23 %. Därefter kom Stalebo på 1,29 % och på tredjeplats kom Skandiabanken med en ränta på 1,49 %. Högst rörlig ränta hade Nordea på 1,80 %.

- Enda sättet att sätta press på de stora drakarna är att kunderna blir mer aktiva i valet av bank. Det finns ofta många tusenlappar att spara för den som byter till en billigare bank. Och ofta behöver man inte flytta lönekonton och liknande, utan bara själva bolånet, säger Håkan Larsson.

rörlig ränta.png
Källa: Macrobond

Även när det gäller 2 års bundna lån, har Landshypotek lägst ränta på i genomsnitt 1,20 %. Därefter kommer Stalebo på 1,33 % och Danske Bank på 1,37 %. När det gäller bundna bolån håller statliga SBAB just nu högst ränta på 1,59 %.

- Det är provocerande att statliga SBAB har högst snitträntor. De borde agera prispressare på denna dysfunktionella marknad, inte elda på bankernas redan höga vinstmarginaler, menar Håkan Larsson.

bunden ränta.png
Källa: Macrobond

Bankernas marginaler ökar

Finansinspektionen har nyligen kommit ut med nya siffror över bolånemarginalen, alltså hur mycket bankerna tjänar på bolån. Sedan december 2017 har marginalerna succesivt minskat, men i kölvattnet av covid-19 ökar åter bankernas marginaler.

- Även det är en anledning för dig som kund att bli mer aktiv. Är du inte nöjd med din bankränta, så ta in offerter från någon av de billigare bankerna och välj den som ger bäst villkor. Idag är det väldigt smidigt att byta bank, det tar inte många minuter, avslutar Håkan Larsson

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.