Underhållsabetet kommer att pågå i 1-2 veckor, tack för din förståelse.

Sedlar
Papper med grafer och stapeldiagram
Papper med grafer och stapeldiagram

Bolånekunder kan ha fortsatt is i magen

Riksbanken valde som väntat att behålla reporäntan oförändrad på -0,25 %. Villaägarna har tidigare skrivit att det inte är säkert att Riksbanken överhuvudtaget kan höja räntan mer, eftersom Sverige befinner sig i slutet av en historiskt lång högkonjunktur. Och när ekonomin väl böjar bromsa in, brukar inflationen minska och då kan Riksbanken inte längre höja reporäntan (givet deras inflationsmål på 2 %).

Riksbanken befinner sig utan tvekan i en knepig situation. De hade möjligheten att normalisera räntan när ekonomin tog fart år 2014 och framåt, men valde istället motsatt strategi. För att få upp ”inflationsförväntningarna” sänktes reporäntan till historiskt låga -0,5 %. Inflationen har visserligen tickat uppåt därefter, men det kan den ha gjort även med en högre reporänta på grund av högkonjunkturen.

Vad är då riskerna med låg reporänta?

Riksbanken har själv skrivit om detta många gånger. Dels driver låga räntor på skuldsättningen och dels bygger den upp obalanser i det finansiella systemet. Den som var med på 90-talet och när Lehman Brothers kraschade år 2008, vet vad som händer när dessa spricker.

Nu står Riksbanken där den står

I slutet av en högkonjunktur, med fallande inflation, fallande inflationsförväntningar bland finansmarknadens aktörer, och med en reporänta på -0,25 %. I ett försök att vända utvecklingen beslutade Riksbanken att köpa ytterligare statsobligationer, det vill säga statens skulder, för 45 miljarder kronor. Men även det är en tveksam åtgärd. Riksbanken har snart inga kraftfulla åtgärder kvar, vilket gör att vi får förlita oss på en aktiv finanspolitik under ledning av finansminister Magdalena Andersson (s) och finansmarknadsminister Per Bolund (mp).

Nu kan man som småhusägare förstås inte gå omkring och oroa sig för allt detta. Man har nog med att få bort maskrosor från gräsmattan och se till att ungarna kommer iväg i tid till fotbollsträningen. Däremot kan Riksbankens besked påverka huruvida man ska binda sina bolån eller ej. Jag menar att bolånekunder altjämnt kan ha is i magen.

Sannolikheten för ytterligare reporäntehöjningar inom det kommande året har minskat. Därför kan du som bolånekund ligga kvar på rörliga räntor. Dock bör den som har rörliga bolån förstås hålla ett öga på inflationen. Mycket talar för att inflationen kommer att fortsätta nedåt, men ekonomi är ingen handfast vetenskap, utan kan mer liknas med osäkra väderprognoser. Så börjar inflationen ticka uppåt, är det en signal att Riksbanken kommer att höja snabbare. I dagsläget finns det dock inget i som tyder på detta.

Som bolånekund bör du också se om din bank passat på att höja dina rörliga bolåneräntor sedan Riksbankens förra räntehöjning. I så fall är det hög tid att byta bank. Endel banker - som Länsförsäkringar och Nordea - har nämligen passat på att höja räntorna mycket kraftigt, se graf nedan.

Boräntor

De banker som håller lägst snittränta på 3 månaders bolån är idag:

  1. Skandiabanken 1,38 %
  2. SBAB 1,42 %
  3. SEB 1,51 %

Uppstickaren Landshypotek har en snittränta på 1,27 %.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.