Familj i vardagsrum
Familj i vardagsrum

Så fungerar ett privatlån

Drömmer du om att renovera huset, energieffektivisera eller kanske bygga pool medan barnen fortfarande är små? Att spara till allt man vill göra i sitt hus kan ta tid. Vill du inte vänta kan ett privatlån vara ett smart alternativ.

Statistik från Kantar Sifo visar att många hushåll idag har krediter hos flera olika långivare, ofta med en alldeles för hög ränta. Då kan ett privatlån för att samla lånen och sänka räntekostnaderna vara en bra lösning. Det påverkar ofta hushållskostnaderna påtagligt, ibland med tusentals kronor per månad.  

Pengar snabbt utan säkerhet  

Ett privatlån, även kallat blancolån kräver ingen säkerhet och kan gå snabbt att få, förutsatt att du har en inkomst och god betalningshistorik. Men marknaden för olika typer av lån är stor och det gäller att du undersöker villkor och räntesatser innan du bestämmer dig. 

Vanliga anledningar att låna pengar 

Omkring 35procent av Villaägarnas medlemmar har privatlån och andra småkrediter. Den vanligaste anledningen att ta ett privatlån är, förutom att samla andra lån och krediter, renovering, energiinvesteringar och fordon.  

Räntan behöver inte vara hög 

Ett privatlån kan låta dyrt, men då husägare generellt har en god ekonomi är snittet på räntorna förhållandevis låga. Snitträntan bland Villaägarnas medlemmar som samarbetar med MedMera bank ligger på 4,2procent. 

Räkna på effektiv ränta 

För dig som överväger att ta ett lån eller handla på kredit är det viktigt att räkna på effektiv ränta där både räntekostnader och avgifter inkluderas. Hos vissa banker slipper du exempelvis uppläggningsavgift och aviseringsavgift om du betalar via autogiro.  

Trygghet med låneskydd 

Du som låntagare kan också teckna ett låneskydd. Det är en försäkring som kan träda in om något oväntat inträffar, exempelvis sjukskrivning eller arbetslöshet som försämrar ekonomin. Låneskyddet innebär även att lånet kan lösas i sin helhet om kunden skulle avlida.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.