Premium

Kraftigt höjda taxeringsvärden 2024 – så påverkas din tomträtt

Nästa år höjs taxeringsvärdena kraftigt för småhus, i genomsnitt med 31 procent i landet. Nu behöver du som är tomträttshavare vara på tårna. För när taxeringsvärdet höjs påverkar det din tomträtt.

Det du ska hålla koll på är hur mycket taxeringsvärdet höjs på marken. Taxeringsvärdet består av två delar, ett värde på marken och ett på byggnaden. Totalvärdet har betydelse för din fastighetsavgift, men när det gäller din tomträtt är det markvärdet du ska hålla koll på.

Håll koll på ditt markvärde

Du ser hur mycket ditt markvärde höjs om du loggar in på Skatteverkets e-tjänst eller på deklarationsblanketten. Det kan du jämföra med ditt markvärde för 2023. Är du osäker på vilket markvärde du har idag kan du lätt kolla upp det på Skatteverkets hemsida.

Friköpspriset för tomträtten höjs först

Det första som händer när markvärdet stiger är att det blir dyrare om du vill friköpa. Räkna med att det kan bli en stor höjning. Kommunerna gör olika. En del kommuner börjar tillämpa de nya taxeringsvärdena direkt efter årsskiftet, andra väntar ett halvår och ytterligare andra väntar till nästa år. Dessutom har kommunerna olika prissättning, men det vanliga är att priset är kopplat till taxeringsvärdet på marken i någon form. Ta reda på vad som gäller om du vill friköpa, vad det kostar och när priset höjs.

Friköp är det alternativ som finns för att inte drabbas av en kraftig avgäldshöjning. Vår erfarenhet är att många tomträttshavare blir lite tagna på sängen när det är dags att skriva om avgälden för nästa period och de inser hur mycket deras avgäld kommer att höjas. Då är det verkligen retsamt att inse friköpspriset redan har höjts kraftigt. Det hade de såklart velat veta tidigare. Många blir arga för att kommunen inte har informerat, men så går det normalt inte till.

Avgälden påverkas – ta reda på vad som gäller för dig

Det kan också bli så att din avgäld för nästa tio- eller tjugoårsperiod kommer att beräknas på ditt nya markvärde. Om din avgäld kommer att beräknas på det taxeringsvärde som sätts 2024 eller på ett senare marktaxeringsvärde beror på hur långt tid det är kvar tills det är dags att justera din avgäld för nästa period.

Men även om det är långt kvar tills det är dags att skriva om din avgäld för nästa period så rekommenderar vi att du tar en kontakt med din kommun och kollar upp hur mycket din avgäld skulle höjas med nuvarande markvärde jämfört med 2024 års taxeringsvärde på marken. Det är särskilt viktigt att göra i samband med fastighetstaxering så att du får en känsla för vilka avgäldshöjningar du står inför framöver. Det behöver du veta för att kunna planera din ekonomi, men också för att avgöra om friköp är ett alternativ för dig.

Har du frågor om din tomträtt?

Har du frågor om tomträtt eller funderar du på hur du ska tänka kring friköp kan du läsa mer i vår informationsskrift. Eller kontakta vår expertrådgivning med dina frågor. 

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.