Blommig tapet
Mamma och son renoverar badrum
Mamma och son renoverar badrum

Tapetsera som ett proffs

Vill du få en ny stil i ditt hem? En omtapetsering på väggen är ett oslagbart sätt att förändra känslan. Här är knepen som underlättar jobbet.

Planering är A och O för att göra ett gammalt och slitet rum till ett nytt och fräscht. Första frågan är: ska hela rummet tapetseras eller vill du bara ha en fondvägg med tapet? Därefter börjar nöjet att välja rätt tapet, innan det är dags att ta itu med förarbetet.

Sitter den gamla papperstapeten perfekt kan du nästan tapetsera med en gång. Dessvärre är det sällan så, och ofta måste du ändå skära bort den tapet som går ut på golv- och taklist – annars travas lagren ovanpå varandra på listerna som ”pannkakor”.

Bort med gamla skarvar

De tapetskarvar (trådskarvar) som ligger omlott på väggen ska skäras bort och spacklas jämna med exempelvis snabbspackel. Du kan också slipa ner skarvarna. En lätt slipning gör att den nya tapeten fäster bättre. Om det finns blåsor ska de skäras bort och spacklas.

Tänker du måla alla lister och foder är det nu det ska göras, det ger bättre resultat än att vänta till efter omtapetseringen. En annan sak att tänka på är att strömbrytare och vägguttag helst ska skruvas bort – men glöm inte att stänga av strömmen först.

Tapetserar du på starkt färgade underlag, eller om tapeten är lite genomskinlig kan det vara bra att grundmåla hela väggen i en liknande kulör som tapeten, eller åtminstone där skarvarna förväntas komma. Skulle du sedan få en glipa mellan två våder blir inte väggen bakom lika ”synlig”.

Om den gamla tapeten exempelvis är av vinyl måste den tas ner. Strukturtapet som inte är spaltbar (att ytskiktet kan dras av) behöver du bredspackla, så hela väggen får en slät yta.

När underarbetet är klart är det dags för nästa steg. Ett långt köksbord kan fungera som tapetbord – annars finns det billiga i kartong att köpa, eller så hyr du ett proffsbord.

Rullarna ska ha samma nummer

Kolla att alla tapetrullar har samma produktionsnummer, annars finns risk för färgvariation. Läs även anvisningarna som medföljer, om hur länge den limmade tapeten ska dra innan den sätts upp och vilken typ av tapetklister som ska användas. Skär till våderna och numrera dem om de har mönsterpassning. Se till att ha cirka 5 centimeter extra marginal både upp- och nedtill på tapeten. Överskottet skärs sedan bort med en tapetkniv. Tapetklistret rollar du på från vådens mittlinje och snett utåt kanterna. Lägg flera våder på varann, så att eventuellt överskott hamnar på nästa tapetvåd istället för på bordet, som du då måste torka av.

Så här tapetserar du – steg för steg

Starta tapetseringen vid ett av rummets fönster. Börjar du någon annanstans, och istället tapetserar i riktning mot fönstret blir det fula skuggor av tapetens överlappningskanter. Det här är extra viktigt om våderna inte sätts upp kant i kant utan överlappar varandra.

  1. Börja med att pensla extra tapetklister längs listen kring fönstret. Det ska du göra runt alla fönster och dörrar innan våderna sätts upp. Ta ett vattenpass till hjälp och rita en lodrätt blyertslinje en halv till en centimeter från fönsterkanten. Linjen kommer att fungera som riktmärke när du sätter upp våden. 
  2. När våden är på plats tar du tapetborsten och borstar våden uppifrån och ner. Därefter från mitten och utåt kanterna. Blir det luftbubblor som är svåra att pressa bort med borsten kan ett tapetverktyg fungera.
  3. Kontrollera att våden verkligen sitter lodrätt. Ser allt bra ut, tar du borsten och trycker till tapeten upp mot taket/taklisten och sen neråt mot golvsockeln. Det samma gör du mot dörr och fönsterfoder.  
  4. Skär av våderna med en tapetkniv vid listerna. Torka försiktigt bort eventuella limrester längs vådens kanter med wettex eller en fuktig svamp.
  5. Om en våd hamnar in över en dörr eller fönster behöver du klippa eller skära i tapeten. Sätt först fast tapeten som vanligt. Pressa tapeten med fingret mot fönster- eller dörrfodrets hörn så att det syns var hörnet hamnar. Klipp sedan snett in mot markeringen, eller skär snett bort från markeringen i tapeten Pressa därefter fast tapeten mot listerna med borsten och skär bort överskottet med tapetkniven.

Luriga hörn

Är det 30 centimeter till hörnet skärs tapeten drygt 31 centimeter bred med tapetlinjal så att den går in 1 centimeter på nästa vägg. Är det mönstertapet så lodar du in biten som blev över på nästa vägg.

Vägguttag och strömbrytare

Slå av strömmen till rummet. Ta bort locket till uttaget eller strömbrytaren och tapetsera över öppningen. Skär sen bort den övertapetserade våden längs med metallkanten på uttaget eller strömbrytaren.

Ett proffsigare alternativ

Du kan också göra som proffsen och istället klippa den täckande våden från mitten och ut till hörnen. Därefter lossar du uttaget eller strömbrytaren från väggen och viker in tapeten. Avsluta med att skära rent runt hålet i väggen och montera sedan tillbaka locket på uttaget eller strömbrytaren.

Detta behöver du för att tapetsera:

  • Tapetbord, ett långt bord eller plywoodskiva på ett bord
  • Tapetborste och eventuellt ett tapetverktyg av plast
  • Tapetkniv och industrirakblad
  • Bredspackel 35 centimeter.
  • Hink och tvättsvamp eller Wettex
  • Roller till tapetklistret.
  • Måttband eller meterstock.
  • Täckpapper för att skydda golvet
  • Kortpass, långpass eller lod för att få första våden rak.

Andra bra hjälpmedel:

  • Tapetrivare
  • Längre sax för tapetklipp
  • Blyertspenna och sudd
  • Pensel, för extra tapetklister
  • Stållinjal
  • Hyvel till tapetskarvar
  • Ballongvisp om du blandar klistret själv

Tips

  • Är du inte van att tapetsera – limma en tapetvåd i taget.
  • Tänk på att vända rakbladet ofta. Det har ju fyra sidor som kan användas 

Behöver du tips kring interiör och materialval?

Materialval är en viktig del av att skapa din dröminteriör. Vi hjälper dig på vägen.

Color charts.svg

Interiör och materialval

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.