I Vallentuna ligger Eco Now House 2.0, en 60-talsvilla som fått ett helt nytt innehåll sedan familjen Hallström flyttade in 2018 – då påbörjades en renovering med fokus på långsiktig hållbarhet.
– Målsättningen har varit att skapa ett modernt boende med miljövänliga material utan att kompromissa med design och komfort, säger Anders Hallström, vd på Eco Now och konsult inom hållbarhet och miljö.
Eco Now House 2.0 är fullt av smart teknik, naturliga och underhållsfria material och energieffektiva lösningar. Huset ingår i en hållbarhetsstudie där allt testas.
Valde material till poolen utifrån livslängd
I trädgården läggs nu sista handen vid en pool, även den byggd med tanke på hållbarhet.
Formen till en pool kan byggas i antingen impregnerat trä, betong, plast eller stål.
- Vi valde svenskt stål till vår pool eftersom det har betydligt längre livslängd än trä och plast. En betongform håller också länge, men kan till skillnad från stål inte återvinnas så lätt. En fördel med stålpool är också att den inte behöver stå på en gjuten betongplatta samt att den faktiskt skulle gå att montera ner och använda igen. Sett till poolens hela livscykel bedömde vi därför att en stålform var det bästa valet, säger Anders Hallström.
Effektivt sätt att rengöra poolen
Poolen har ett effektivt reningssystem med en frekvensstyrd cirkulationspump som minimerar kemikaliebehov och elanvändning. Badar många samtidigt går det att öka genomströmningen i poolens filter, och när poolen inte används kan pumpen gå på lägre varv.
– Vi har också valt en högt energiklassad värmepump med så kallad inverterstyrning som reglerar värmeeffekten i princip steglöst, vilket sparar energi. Till det kommer extra isolering runt formen och ett pooltak eftersom mycket värme försvinner uppåt.
Poolen kan fyllas med regnvatten
Poolen behöver inte tömmas under vintern, vilket håller nere vattenanvändningen. Regn som faller på huset samlas i en tank. Regnåtervinningssystemet kan vid behov användas för att fylla på poolen.
Tillverkaren kallar den för ”miljöpool”, men kan en pool vara klimatsmart?
– Ja, om den har lång livslängd, lågt klimatavtryck, låg energiförbrukning och en hög andel återanvändbara material. Allt du gör måste ställas i perspektiv till vad du annars skulle gjort. Är poolen ett alternativ till att åka utomlands eller mängder med bilresor till badplatser så är det ju definitivt ett klimatsmart val.
Tips inför bygge av pool
- Sikta på en långsiktigt hållbar lösning och hasta inte fram beslutet.Ta in flera offerter och beställ i god tid – efterfrågan på pooler har varit hög de senaste åren.
- Välj gärna svensktillverkat. Korta transporter minskar både klimatavtryck och risk för leveransproblem.
- Baquacilär ett klorfritt alternativ för vattenrening. Blir man inte nöjd,
är det bara att byta till klor. Ett annan variant är en saltklorinator som producerar klor. - Spara energi med en inverterpump och effektstyrning så att poolpumpen inte går för fullt hela tiden.
- Planera för pooltak eller -täckning från start. Ett infällt lamellskydd kan integreras i konstruktionen, medan ett pooltak behöver förlängningsskenor på upp till 3 meter.
- En så kallad naturpool kan vara ett alternativ till vanlig pool. Den påminner mer om en liten sjö eller damm med en reningszon med växter.
Ur Villaägaren nr 3, 2021
Text: Madeleine Appelgren
Foto poolstege: Getty images
Övrga foton: Privat