Röd villa med pool på tomten

Skapa ditt eget badparadis

I väderosäkra Sommarsverige är vi många som önskar oss en alldeles egen pool. Valmöjligheterna är närmast oändliga – från mindre modeller ovan mark till höjden av trendig lyx i form av en infinitypool.

Det finns pooler för alla olika familjeförhållanden. Det gäller bara att hitta rätt, en pool ska man njuta av länge. För att göra valet enklare är det bra om man från början gör en lista på vad man tycker är viktigast. Hur många förväntas använda poolen? Hur stor kan den vara? Vad får den kosta? Glöm heller inte bort området runt omkring poolen. Även om du inte badar varje dag kommer poolen användas som en vacker plats att hänga runt. Och tänk på belysningen.

Att låta poolen lysa upp mörka sommarkvällar är supermysigt, berättar Lars Beckman, marknadschef på Nordiska Kvalitetspooler och styrelsemedlem i Svenska Badbranschen. Han har stenkoll på vad man bör tänka på när det kommer till valet av pool.

En undersökning som gjordes bland 10 000 poolägare i USA visade att sju av tio personer i efterhand ångrade att de inte hade investerat i en större pool när man ändå byggde en. Så ett av Lars tips är att det är bättre att ta i lite extra när det kommer till poolens storlek.

– En pool i trädgården leder ofta till att gästerna blir många under varma sommardagar, så ta hellre i för mycket än för lite. Just nu är det väldigt hett med owerflow- och infinitypooler som ger en väldigt lyxig och kontinental känsla. Det blir även allt mer populärt att ha ett mindre så kallat swimspa, i vilket man både kan bubbla och träningssimma.

Säkra upp avkopplingen

Men att ha en egen pool i trädgården, speciellt om man har små barn i familjen, är inte bara avslappnande. Enligt ordningslagen och Boverkets byggregler ska fasta bassänger på tomter ha ett tillfredsställande skydd mot barnolycksfall. I första hand ett staket, men andra lösningar finns.

– Även om du själv inte har några barn, så kanske dina grannar har. Tänk därför noga igenom var du placerar poolen så att du har uppsikt ifrån fönstret. Välj även gärna ett säkerhetsklassat automatiskt överdrag eller investera i ett pooltak av hög kvalitet. Då kan du njuta av en avslappnad och fantastisk badsommar. 

Vad ska jag tänka på?

  • Uppfyll kraven för barnsäkerhet med staket som är minst 0,9 m högt. Säker-hetsöverdrag eller pooltak kan vara alternativ om de är lika säkra.
  • Bygg så stor pool du kan – du kommer att få många vänner på besök.
  • Välj en pool med sluttande poolbotten och inbyggd trappa. Det blir en bättre badupplevelse om du har en pool som är 1,70 meter djup istället för 1,30.
  • Har du bergvärme, välj en värmeväxlare till poolen. Annars ger en luftvattenpump kostnadseffektiv uppvärmning av poolen.
  • Välj en leverantör som är medlem i Svenska Badbranschen och som är certifierad poolinstallatör.

Vad kostar en pool?

En nergrävd pool går att få installerad och klar från 250 000 kr och uppåt. Gör du det mesta själv finns byggsatser från 120 000 kr. Spabad startar runt 80 000 kr.

Både pool och spa

I en villa i Täby har man skapat sig ett riktigt badparadis med god plats för både familj och vänner. Med både pool och ett mindre spabad finns möjlighet till ett varmt dopp året om.

Pool och bubbelpool på altan

Simma på liten yta

Ett så kallat swimspa är något som blir allt mer populärt. Utrustade med både jetstråle och spadel fungerar de lika bra för avslappnat mys som maximal träning. Denna variant från Hydropool med ställbart motstånd passar både för vardagsmotionären och elitsimmaren. Kostnad: finns i olika storlekar från 220 000 kr.

Kvinna badar i hydropool

Bra djup

Organiskt formad pool som går hem hos både barnfamiljer och äldre och ger en känsla av Miami. Pool i tålig och hållbar glasfiber med ett generöst djup på 1,75 meter. Kostnad: från
370 000 kr hos Nordiska Kvalitetspooler.

Pool med röda blommor på tomt

För den händige

En pool ovan mark ger samma badkomfort som en nergrävd och är inte svårare att bygga än ett altandäck. För den händige finns därmed både tid och pengar att spara. Den här kommer från Folkpool och finns i flera storlekar. Kostnad: från ca 57 000 kr (3,9 diameter).

Röd villa med pool på tomten

Text: Anna Theling
Källa: Villaägaren nr 3, 2018

Att tänka på

Tänk på att kolla med din kommun 
om det råder bevattningsförbud
innan du fyller poolen!

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.