Poolkant med två solstolar

Dags att skaffa pool?

Om du går i pooltankar är du inte ensam. Det är nämligen mer populärt än någonsin. Bara under förra året (2017) skaffade cirka tvåtusen villaägare en nergrävd pool på tomten.

Men innan du gör slag i saken finns det en hel del att tänka på. Få koll på läget och läs våra frågor och svar innan du sätter igång:

Behöver jag bygglov?
Oftast behöver du inte något bygglov. Men om du vill ha tak på poolen kan du behöva bygglov beroende på hur högt det blir. Det gäller också om du bygger en altan i anslutning till poolen eller ett plank.

Marklov gäller däremot i de flesta fall om du tänker gräva på tomten och bor inom ett detaljplanerat område. Reglerna säger att om man inom detaljplan schaktar eller fyller igen mark och det avsevärt ändrar dess höjdläge behövs marklov.

Motsvarande kan gälla inom ett område med särskilda områdesbestämmelser. Ring din kommun och hör vad som gäller.

Vilket lagligt skydd har jag?
Det gäller att du ser upp med det finstilta när du köper pool. Du har möjlighet att reklamera i tio år om du anlitar ett företag som levererar materialet och bygger poolen. Köper du bara materialet har du tre års reklamationsfrist. Om du upptäcker fel, tänk på att reklamera så snart som möjligt. Inom två månader är alltid okej. Väntar du för länge kan du bli utan ersättning.

Vilka regler måste jag tänka på?
Som poolägare har du ett stort ansvar att vidta säkerhetsåtgärder för att minimera risken för olyckor. Det kan handla om att poolöverdraget ska klara vikten av ett barn, eller att staketet runt poolen har en höjd på minst 90 centimeter. Barn ska inte heller kunna krypa under, eller klättra över staketet, och om det finns en grind bör den ha lås. Om olyckan är framme och det visar sig att säkerhetsåtgärderna har brustit kan det bli rättsliga efterspel. Hos Boverket hittar du vilka säkerhetsåtgärder du behöver göra.

Hur väljer jag leverantör?
Ett smart drag är att välja en etablerad leverantör i närheten. De kan hjälpa till med service och underhåll även i framtiden. Jämför också några olika poolföretag som säljer den typ av pool som du vill ha. Ofta kan det vara svårt att förstå alla delar i en offert, så läs allt noggrant innan du bestämmer dig. En bra säkerhetsåtgärd är också att kolla att allt står rätt till med företaget du tänker anlita. En kreditupplysning gör du enkelt på internet.

Hur mycket tid tar skötseln?
Under sommaren får du nog räkna med åtminstone en halvtimme i veckan. Men nuförtiden finns det olika hjälpmedel som exempelvis poolrobotar som städar åt dig. Köper du en sådan behöver du inte lägga ner så mycket tid på städning.

Hur påverkas värdet på huset?
En pool kan öka husets värde men det är inte säkert. Har huset ett bra läge blir huset mer värt. Men ligger huset på en plats med låg efterfrågan är det inte säkert att du ens får igen pengarna som har lagts ut på poolen vid en försäljning. Man ska också vara medveten om att det finns de som absolut inte vill ha pool och därför kan komma att avstå ett köp av just den anledningen.

Gäller försäkringen om poolen går sönder?
Försäkringsskyddet varierar beroende på vilken typ av pool du har (nergrävd eller stående på marken). Hos de stora försäkringsbolagen gäller villaförsäkringen om maskineriet i poolen går sönder, exempelvis pumpen och reningsverket. Försäkringen gäller också vanligtvis vid skadegörelse. 

Däremot täcker inte försäkring, vilket många tror, skador på själva poolen. Normalt ersätts inte heller skador på källaren till följd av att poolen har läckt. En del försäkringsbolag erbjuder en tilläggsförsäkring för pooler som ska täcka plötsliga och oförutsedda händelser.

En vanlig försäkringsfråga är vad som händer om poolen går sönder och svämmar över grannens tomt. Om en sådan situation uppstår är det granens villaförsäkring som gäller. Men beror översvämningen på att du har varit vårdslös kan du bli tvungen att ersätta grannens skada.

Vad gäller vid olyckor?
Att säkerhetsreglerna som ovan nämnts är som sagt mycket viktigt. Om exempelvis grannens barn skulle skadas eller drunkna i poolen och du inte har vidtagit nödvändiga säkerhetsåtgärder kan du bli åtalad för vållande till kroppsskada eller vållande till annans död. Det kan också bli fråga om skadestånd.

 

Källa: Sydsvenskan 10 augusti 2017, Boverket.

 

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.