Slemmig snigel i gräs
Slemmig snigel i gräs

Så får du bort mördarsniglarna – 13 handfasta tips! 

Spansk skogssnigel eller som den också kallas - mördarsnigel kan lägga upp till 400 ägg per säsong, och från äggkläckning till färdig snigel tar det bara åtta veckor. De här tipsen ökar dina chanser att stoppa invasionen i tid.

Granska alla växter du får eller köper. Kolla också jorden så att där inte finns snigelägg. De är mjölkvita, tunnskaliga och ligger klumpvis till skillnad från gödselmedelskorn som är hårda och ligger jämnt fördelade i jorden.

Mördarsniglarna stortrivs i kompostens mörka och fuktiga miljö. I komposten finns massor med mat och gott om gömställen. Trots detta är det ganska lätt bli av med sniglarna om du gör följande åtgärder:

 • Kompostera alltid i sluten behållare.
 • Om du vill vara på den säkra sidan kan du lägga ut en barriär av kalk runt komposten. Kalk torkar ut snigeln och hindrar dess framfart.

Mördarsniglar äter mycket, men inte allt. Det finns blommor och grödor de faktiskt undviker. Några exempel är doftpelargonier, rosor, pioner, tulpaner, trift och perenner. Mördarsniglar är inte heller förtjusta i lök, purjolök och tomater.

Mördarsniglar gillar vatten och fukt eftersom det gör det enklare för dem att röra på sig. Vattna därför gärna direkt på plantorna med vattenkanna istället för en större yta med trädgårdsslangen. Kom ihåg att stänga av kranen om du behöver flytta runt slangen.

13 sätt att bli av med mördarsniglarna:

 1. Klipp huvudet av sniglarna, någon centimeter bakom framändan. Lägg döda sniglar i soporna eller gräv ner dem. Får de ligga kvar lockar de fler sniglar.
 2. Frys ihjäl sniglarna i sluten påse i frysen, släng sedan i soporna.
 3. Lägg ut smaksatt järnfosfat i pelletsform. Det säljs som bekämpningsmedel mot sniglar. Sprid glest. Medlet har effekt mot sniglar men är harmlöst för däggdjur, småkryp och daggmaskar.
 4. Plåt med vikt kant så kan sniglar inte ta sig förbi. Sätt på kanten till kompost och odlingslådor.
 5. Snigelbromsen är ett färdigt elstängsel, se www.snigelbromsen.se
 6. Robotgräsklippare, elslingorna avskräcker sniglarna.
 7. Koppartråd som dras runt krukor eller odlingslådor man vill skydda.
 8. Skål med öl, som sägs locka sniglar som sedan drunknar i öl. Starköl är bäst för då blir sniglarna bedövade och döden blir mindre plågsam.
 9. Skål med vatten och ättika, kan fungera men är smärtsam för sniglarna.
 10. Nematoder som är parasitmask, etableras tidigt på våren. Bökigt och osäkert.
 11. Spreja kaffe eller såpvatten på små plantor, kan avskräcka sniglarna.
 12. Plantera växter som sniglarna ogillar. Bland annat pelargon, flox och pion.
 13. Täck dina rabatter med kakaoskal. Kanterna på täcket med kakaoskal är vasst som krossat glas och sniglarna undviker att krypa på eller lägga ägg i de skyddade rabatterna. 

Källor: Riksförbundet Svensk Trädgård, faktablad om ekologisk odling, nr 37. Mördarsnigel.se, preventiva åtgärder. Sveriges Radio P4 Väst, trädgårdsbloggare tantgrön. Komposthandboken Kretslopp i din trädgård, Lunds kommun, Tekniska förvaltningen.

Frågor om trädgård? 

Som medlem i Villaägarna kan du ställa din trädgårdsfråga direkt på webben.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.