Med hänsyn till samhällsspridningen av covid-19 (Corona) kan öppettider och svarstider ändras med kort varsel.

Villaägarna bevakar utvecklingen noga och följder de rekommendationer som utfärdas av regering och myndigheter. Vi ber om förståelse för ovan nämnda åtgärder.

Höstlöv i solljus
Spade i jord
Kvinna krattar löv med barn
Kvinna krattar löv med barn

Trädgårdssäsongen är inte över

Vintern närmar sig med stormsteg. Utemöbler packas ihop och lite varstans hörs det hemtrevliga rasslet av lövkrattor i grannskapet. Men trots att termometern börjar krypa ner mot nollstrecket finns det mycket roligt kvar att göra. Villaägarnas trädgårdsexpert Henrik Bodin delar med sig av sina bästa tips.

- Du behöver inte vänta till våren för att plantera dina växter. Det är faktiskt smartare att göra det på hösten. Om du planterar dina växter nu så är de bättre förberedda när våren kommer. Växterna hinner rota sig både djupare och bredare, och behöver på så sätt mindre skötsel den första säsongen, säger Henrik Bodin.

Växterna behöver tid att anpassa sig

En annan fördel med att plantera i oktober och november är att växterna får tid att anpassa sig till den lokala tidsrytmen.

-  Planterar du dina växter till våren, i april eller maj finns det risk att de startar sin tillväxtprocess för tidigt eftersom växterna sannolikt kommer från en annan plats. Bor du, låt säga i Karlstad och växterna kommer från Danmark måste de starta om växtprocessen på nytt om bladen fryser. Men om du redan har planterat dem på höstkanten så har växterna fått tid att anpassa sig till den lokala rytmen. Risken att de startar för tidigt blir därför mindre, berättar Henrik Bodin.

Ta bort mördarsniglarnas gömställen

Hösten är ett bra tillfälle att städa upp lite på tomten. Mördarsniglar, råttor och andra oönskade gäster gömmer sig nämligen gärna i ris och brädhögar. Du kan också passa på att göra det snyggt och fint i rabatten kring dina perenner. Rensa ogräs och lägga ut kogödsel, mull eller liknande så slipper du göra det till våren. 

Gödsla trädgårdslandet

Hösten är en bra tid att gödsla ditt trädgårdsland. Det ger jorden en välbehövlig näringskick efter sommarens skördar. Men hur du bör kultivera ditt trädgårdsland råder det delade meningar om bland expertisen enligt Henrik Bodin.

- Det finns två skolor kan man säga. Antingen tillhör du den kategori som gärna lägger kompost på grönsakslandet och gräver runt jorden när det blir höst. Eller så tillhör du den grupp som kör biodynamiskt och inte gräver alls för att istället bara lägga på gräs och löv och låta maskarna jobba, säger Henrik Bodin. 

Båda sätten fungerar enligt Henrik Bodin, men han poängterar samtidigt att det viktigt att vara konsekvent och inte växla mellan de olika metoderna.

- När du gräver så förstör du jordens struktur och rubbar den balans som behövs för att bakterier, svampar och maskar ska kunna göra sitt jobb ordentligt. I det fall du väljer att inte gräva och istället låter naturen göra jobbet så kan jordbädden till slut bli så finkornig att du utan problem kan sticka ner hela underarmen i jorden. Men det tar tid, och du behöver hela tiden tillföra växtmaterial och gödsel. Räkna med att det kan ta tre till fem år, men sen har du en riktigt bra jord, säger Henrik Bodin. 

Beskära växter på hösten

Att beskära träd på hösten är ett ganska kontroversiellt område. Det finns olika läror. En del menar att du bara ska beskära träd och buskar under sommarmånaderna juni till och med augusti, och att växterna far illa om du gör det vid någon annan tidpunkt på året. Andra anser att det går bra att beskära vid andra tider så länge du har rätt kunskap, är försiktig och utgår från varje träds förutsättningar och villkor. Henrik Bodin är anhängare av den senare läran.

- Det handlar om att du har koll på hur växten mår och var den växer. Nu i oktober och november kan du beskära plommonträd, körsbärsträd, lönnar och björkar. De är sådana växter som inte mår så bra av att beskäras på våren. Äppelträd går bra att beskära såväl på hösten som sommaren, avslutar Henrik Bodin.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.