Fåglar äter ur frörör
Fåglar äter talgbollar
Fåglar äter talgbollar

Konsten att mata fåglar

Att mata fåglar under vintern är en glädje för många. Du behöver inte köpa färdiga viltfågelblandningar - hemlagad fettboll och solrosfrön går lika bra.

- Den viltfågelblandning som säljs i affärerna innehåller en del frön som fåglarna inte gillar. De ratade fröna hamnar på marken och lockar till sig gnagare som råttor och möss. Det blir också ganska dyrt i längden att köpa hem massa frön som fåglarna inte äter. Då är exempelvis skalade solrosfrön och hampafrön mycket bättre, säger Niklas Aronsson, fågelexpert på föreningen BirdLife.

Även jordnötter är något som fåglarna gillar. Det finns speciella jordnötter avsedda för just fågelmatning som varken är rostade eller saltade.

Ta bort nätet kring talgbollen

Fåglarna mår bra av fett och behöver det under vintern. En klassiker som ofta dinglar från buskar och träd är talgbollen.

- Det är jätteviktigt att ta bort nätet kring bollen eftersom fåglarna riskerar att fastna i nätet. Skaffa en talgbollshållare i stället. Det finns flera varianter ute i handeln, säger Niklas Aronsson.

Ett alternativ är att göra egen fettrik fågelmat och hänga upp. Det är inte alls svårt.

- Egentligen kan man smälta ner vilket fett som helst och blanda ner lite nötter och russin, låta blandningen stelna i någon form och sedan hänga upp den i en buske eller träd, säger Niklas Aronsson.

Skippa fågelbordet

Traditionella fågelbord ökar risken för sjukdomar, som exempelvis salmonella och gulknopp, eftersom fåglarna sätter sig rätt i maten. Ett smartare alternativ är så kallade frörör där fåglarna sitter på pinnar och äter ett frö i taget. En annan fördel med frörör är att det heller inte trillar ner så många frön på marken.

Närhet till skydd

Ett ständigt hot mot fåglarna är sparvhöken. Fåglarna vill därför flyga så korta sträckor som möjligt mellan en skyddad miljö och maten. För att få riktigt många fågelgäster ska du därför placera fågelmaten i närhet av buskar och träd, och inte mitt ute på gräsmattan.

Trevligt att mata fåglar

Viltfågelmatning är en relativt ny företeelse. Det började med att överbliven mat slängdes ut till tamfåglarna på våra bondgårdar. Nuförtiden matar vi fåglar för att det är trevligt, men det behövs egentligen inte för de ska överleva som arter. Viltfåglar har klarat sig i många tusen år utan att vi har matat dem.

 Men det finns definitivt positiva fågelmatningseffekter.

- Vissa arter har blivit mer talrika och väljer att stanna över vintern. Det gäller främst koltrast och rödhake som finns i södra delarna av Sverige. Det beror säkert på att det är lättare att hitta mat nu än för hundra år sedan. Det är en fördel för fåglarna att vara nära sina revir när det ska häcka, så slipper de flyga långt, säger Niklas Aronsson.

Mata fåglarna längre

Fåglarna har störst behov av mat under de första månaderna på året. På hösten och fram till december finns det ganska mycket mat ute i naturen. Däremot finns det inte så mycket mat fram till april.

- Tyvärr så tar butikerna bort fågelmaten ganska tidigt för att få in vår- och sommarsortimentet. Men mars är egentligen en vintermånad i nästan hela Sverige. Mars och april är viktiga månader för då börjar fåglarna häcka och de behöver mycket mat och energi. Det är också den tid då många flyttfåglar kommer tillbaka. 

Men skatorna då?

Om du vill slippa skator på tomten kan du förstås plocka bort deras bo. Detta måste då ske under höst och vinter när fåglarna inte är där. Det är förbjudet att störa dem under häckningsperioden, från februari då skatorna börjar reparera sina bon till mitten av juni då ungarna lämnat. Fundera också på hur viktigt det är för dig att slippa skator i din trädgård.

- Om det är ljudet du stör dig på är det begränsat till två-tre veckor i slutet av maj och början av juni då äggen har kläckts och ungarna börjat låta. I övrigt är skator väldigt tystlåtna och diskreta, säger Niklas Aronsson.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.