Med hänsyn till samhällsspridningen av covid-19 (Corona) kan öppettider och svarstider ändras med kort varsel.

Villaägarna bevakar utvecklingen noga och följder de rekommendationer som utfärdas av regering och myndigheter. Vi ber om förståelse för ovan nämnda åtgärder.

Man tvättar bil med vattenslang utanför hus
Man tvättar bil med vattenslang utanför hus

Förbjudet att tvätta bilen hemma?

Svaret på frågan är både ja och nej. Det står inte uttryckligen i lagen att du inte får tvätta bilen på gatan eller uppfarten, men samtidigt får du inte släppa ut orenat avloppsvatten i naturen – och biltvättsvatten kan räknas som avloppsvatten.

Idag tvättas två av tre bilar direkt på gatan vilket leder till att det varje år rinner ut 2 000 ton olja och 5 000 ton avfettningsmedel, bilschampo och bilvax i våra sjöar och vattendrag.

Kommunen ska hålla koll

Utsläpp av förorenat vatten regleras i miljöbalken och det är kommunernas uppgift att se till att lagen efterlevs. Risken är dock liten att du åker på böter. Kommunerna satsar istället på att informera invånarna om de nackdelar som finns med att tvätta bilen hemma.

Men det finns kommuner som har en striktare inställning. I Jönköpings kommun får invånarna 10 000 kronor i böter om bilen tvättas på gatan. Hittills har dock ingen dömts, men kommunen tycker ändå att det skickar en viktig signal.

Åk till biltvätten istället

Istället för att löddra in bilen på garageuppfarten är det miljövänligare att åka till mackens automatiska biltvätt eller de självtvättsanläggningar som blir allt vanligare. De flesta biltvättsanläggningar har ett reningsverk som tar hand om smutsvattnet. Detta vatten renas dessutom ytterligare en gång till i kommunernas reningsverk.

Biltvättartips

  • Tvätta bilen på en biltvättsanläggning. Tvättvattnet återanvänds och renas innan det åker vidare till kommunens reningsverk.
  • Tvätta bilen i en gör det själv-hall. Vattnet renas i en så kallad oljeavskiljare innan det slussas vidare till reningsverket.
  • I det fall du väljer att tvätta hemma, ställ bilen på gräsmattan eller någon grusyta. På så sätt filtreras smutsvattnet i viss mån innan det når grundvattnet. Tänk också på att inte ställa bilen i närheten av en dagvattenbrunn eller vattendrag.
  • Använd miljömärkta rengöringsmedel. De är bättre än omärkta. Men de är ändå inte tillräckligt miljövänliga för att släppas rakt ut i våra sjöar och vattendrag.

 

Källor: Tyresö kommun, Jnytt, mestmotor.se

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.