Flagnad färg på fönster utifrån
Flagnad färg på fönsterkarm
Fönsterruta med spricka
Flagnad färg på fönster utifrån

Ta hand om dina fönster 

För att maximera ett fönsters livslängd gäller det att underhålla dem. Att byta gamla fönster är sällan den bästa ekonomiska lösningen. Det är vård och underhåll som är att föredra.

Länge tillverkades fönster med stor omtanke. Karmar och fönsterbågar gjordes av kvistfritt kärnvirke vars harts fungerar som naturens eget impregneringsmedel. Riktiga kvalitetsfönster med en hållbarhet på hundratals år med rätt skötsel. 

Under 70- och 80-talen kom moderna isolerglas och plastfärg och fönstren tillverkades inte alltid av det bästa virket. Det ledde till att många villaägare plötsligt stod där med fönster som ruttnade sönder inifrån. 

Den som köper nya träfönster idag slipper förhoppningsvis dessa problem. Det finns även nästan helt underhållsfria fönster av aluminium och plast. Ett annat tåligt alternativ är träfönster klädda med lackade aluminiumprofiler på utsidan. 

Vilken färg ska jag måla med? 

Han man gamla linoljemålade fönster bör man fortsätta med den färgen. Linoljefärg är trevligt att arbeta med och åldras fint. Först mattas färgen av, sen spricker den upp i ett finmaskigt rutnät. Har den inte spruckit behöver du bara tvätta och slipa lite innan du målar. När du målar med linoljefärg så måla med tunna lager. 

Annars är den moderna alkydoljefärgen också en bra fönsterfärg som dock kräver grundolja och grundfärg. Generellt kan man säga att fönster i söderläge behöver målas om oftare. Detsamma gäller fönster som till exempel skuggas av ett träd eftersom det utsätts för mer fukt. 

När ska man byta ut fönstren? 

Är fönstren friska så tar det många år innan ett fönsterbyte betalar sig. Du behöver inte heller byta ut isolerglas bara för att det har kommit fukt mellan rutorna. Är det inget annat fel är det mycket billigare att gå till glasmästaren och sätta in nya energisnåla isolerglaskassetter i fönsterbågen. Du kan även sätta in energiglas i innerrutan i ett gammalt tvåglasfönster och på så sätt behålla fönstren med de fina glasen och samtidigt spara energi.  

 

Källa: Tore Tobiasson 

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.