Badrum
Golvbrunn
Rinnande vatten ur rör

förebygger du vattenskador hemma

Alla har vi väl någon gång i livet drabbats av vattenskador. Oftast i kök, badrum eller tvättstuga. Villaförsäkringen täcker de vanligaste vattenskadorna som kan uppstå i ditt hus. Men det bästa är förstås att det inte går så långt.

Vattenskador kostar årligen fastighetsägare sex miljarder kronor per år och samhället cirka tio miljarder kronor. 

Skador på rör dominerar vattenskadorna, men under de senaste fem åren har antalet ledningsskador minskat och utrustning som kyl, frys, och diskmaskin orsakar allt fler skador. Det visar statistik från Vattenskadecentrum.

- Det är lätt att tro att en ny maskin skulle vara mer ”säker”, men vattenskadestatistiken toppas av maskiner som är yngre än tio år, säger Thomas Helmerson på Vattenskadecentrum.

Köket – det mest drabbade rummet

Köken står för 33 procent av vattenskadorna, enligt 2020 års vattenskadeundersökning baserad på försäkringsbolagens statistik. Det kan, enligt Vattenskadecentrum som står bakom undersökningen, bero på att köken får allt mer teknisk utrustning kopplad till vatten utan att köket i sig är utrustat för att klara vattenläckage.

Men det finns en hel del du kan göra för att förebygga vattenskador i köket.

- Det är viktigt att upptäcka eventuella läckage så fort som möjligt för att undvika att mögel bildas och att skadan blir omfattande. Ett enkelt och billigt sätt att tidigt få reda på om exempelvis diskmaskinsrör/avlopp läcker är att ha en diskbänksinsats i botten av bänkskåpet under diskbänken. Du kan även montera droppbrickor under diskmaskin, kyl och frys, säger Helena Rosén, Villaägarnas FörsäkringsService.

Droppbrickorna (läckageskydd eller vitvaruunderlägg som de också kallas), samlar upp och leder fram vattnet så att du snabbare kan upptäcka en eventuell läcka. 

- Ett annat råd för att skydda sig mot vattenskador i köket är att installera tätade stosar, det vill säga kragformiga rördelar som fogar samman två kanaländar, på vattenledningar, säger Karolin Bernås, skadechef på Gjensidige Sverige.

Installera en vattenfelsbrytare  

Du kan enkelt stänga av vattnet när du lämnar ditt hus genom att installera en vattenfelsbrytare.

- Installationen kostar en del, men det är en väl värd investering eftersom den ger ett bra skydd mot just vattenskador. En vattenfelsbrytare skyddar även mot vattenskador som kan uppkomma genom så kallat smygande läckage. Det kan vara svårt att upptäcka själv och kan därför läcka under en längre tid och då riskera att leda till omfattande skador. Om det uppstår ett läckage varnar brytaren och den kan även stänga av vattnet automatiskt, säger Karolin Bernås.

Om du har ett expansionskärl på vinden är det också viktigt att kontrollera det regelbundet och byta vid behov. Ett expansionskärl är ett kärl som tar hand om expanderande värmevatten i ett värmesystem eller kylsystem.

- Det är smart att göra regelbundna kontroller av expansionskärlet eftersom ett läckage snabbt riskerar att bli dyrt. Villaförsäkringen kan visserligen täcka de ekonomiska kostnaderna som kan uppstå, men det är ju bara en del av allt som behöver ordnas med om du råkar ut för en omfattande vattenskada hemma, säger Karolin Bernås.

Rensa golvbrunnen i badrummet

I bad- och duschrum är det vanligast med läckage genom tätskikt i golv, följt av rörläckage. Den största orsaken till läckage i rör och ledningssystem är korrosion, det vill säga frätning när en metall löses upp genom en kemisk reaktion.

- Något som lätt glöms bort, men som är det enklaste sättet att förebygga skador i våtrum, är att rensa golvbrunnarna regelbundet. Det är också bra att löpande kontrollera otätheter eller sprickor i rörfogar. Glöm inte heller att hålla koll på skarvar och hörn mellan vägg och golv samt fästen för blandare i dusch, bad och handfat, säger Karolin Bernås.

Planera in dina åtgärder i Min Villa

I Villaägarnas digitala tjänst Min Villa kan du skapa en underhållsplan för ditt hus. I planen har du möjlighet att lägga in kontroller och åtgärder för att minska risken för vattenskador i kök och badrum. Du kan även se till att få påminnelser via mejl om när det är dags för de olika kontrollerna och dokumentera dessa i både text och bild.

Har du frågor till oss?

Tveka inte att kontakta Villaägarnas Försäkringsservice. Vi hjälper dig mer än gärna med allt du undrar över!

Telefon0771 626 010

Mailforsakring@villaagarna.se