Under 2023 rapporterades 35 099 vattenskador till svenska försäkringsbolag, enligt Vattenskadecentrums årliga rapport. I rapporten framgår att bara under 2022 betalade försäkringsbolagen ut närmare fem miljarder kronor för vattenskador. Men det finns sätt att förhindra att skadan uppstår.
Här uppstår flest vattenskador
Förr var det badrummet som drabbades mest av vattenskador, men de senaste sex åren har köket toppat statistiken. Köken står för 36 procent av vattenskadorna, och av dessa är 54 procent orsakade av kyl, frys och diskmaskin. Förvånande nog är dessa vitvaror ofta yngre än 10 år. Det kan enligt Vattenskadecentrum bero på att köken får allt mer teknisk utrustning kopplad till vatten utan att köket i sig är utrustat för att klara vattenläckage.
Tips för att förhindra vattenskada i hemmet
En vattenskada kan bli både dyrt och tråkigt, men det finns saker du kan göra för att minska risken att drabbas.
Vattensäkra köket
Det är viktigt att upptäcka eventuella läckage så fort som möjligt för att undvika att mögel bildas och att skadan blir omfattande. Ett enkelt och billigt sätt att tidigt få reda på om exempelvis diskmaskinsrör/avlopp läcker är att ha en diskbänksinsats i botten av bänkskåpet under diskbänken. Du kan även montera droppbrickor under diskmaskin, kyl och frys.
Droppbrickorna (läckageskydd eller vitvaruunderlägg som de också kallas), samlar upp och leder fram vattnet så att du snabbare kan upptäcka en eventuell läcka.
Ett annat råd för att skydda sig mot vattenskador i köket är att installera tätade stosar, det vill säga kragformiga rördelar som fogar samman två kanaländar, på vattenledningar.
Installera en vattenfelsbrytare
Genom att installera en vattenfelsbrytare kan du enkelt stänga av vattnet när du lämnar ditt hus. Installationen kostar en del, men det är en väl värd investering eftersom den ger ett bra skydd mot just vattenskador.
En vattenfelsbrytare skyddar även mot vattenskador som kan uppkomma genom så kallat smygande läckage. Det kan vara svårt att upptäcka själv och kan därför läcka under en längre tid och då riskera att leda till omfattande skador. Om det uppstår ett läckage varnar brytaren och den kan även stänga av vattnet automatiskt.
Kontrollera expansionskärlet
Om du har ett expansionskärl på vinden är det viktigt att kontrollera det regelbundet och byta vid behov. Ett expansionskärl är ett kärl som tar hand om expanderande värmevatten i ett värmesystem eller kylsystem.
Det är smart att göra regelbundna kontroller av expansionskärlet eftersom ett läckage snabbt riskerar att bli dyrt. Villaförsäkringen kan visserligen täcka de ekonomiska kostnaderna som kan uppstå, men det är bara en del av allt som behöver ordnas med om du råkar ut för en omfattande vattenskada hemma.
Kolla badrummets tätskikt, rör och golvbrunn
I bad- och duschrum är det vanligast med läckage genom tätskikt i golv, följt av rörläckage. Den största orsaken till läckage i rör och ledningssystem är korrosion, det vill säga frätning när en metall löses upp genom en kemisk reaktion.
Något som lätt glöms bort, men som är det enklaste sättet att förebygga skador i våtrum, är att rensa golvbrunnarna regelbundet. Det är också bra att löpande kontrollera otätheter eller sprickor i rörfogar. Glöm inte heller att hålla koll på skarvar och hörn mellan vägg och golv samt fästen för blandare i dusch, bad och handfat.
Kontakta oss – så hjälper vi dig!
Se till att ha ett bra försäkringsskydd om oturen är framme. Som medlem kan du teckna villaförsäkring till ett förmånligt pris.
Villaägarnas Försäkringsservice ger dig en personlig genomgång, anpassad efter just ditt hem och dina behov. Ring oss på 0771-626 010!