Kvinna knäcker ägg i stekpanna
Stekpanna med pannkakssmet
Stekpanna med pannkakssmet
Premium

Måste du rengöra imkanalen?

Sedan 2004 ansvarar du som fastighetsägare för att imkanalen, det vill säga ventilationskanalen från köksspisens fläkt, hålls ren. Om den inte rengörs kan partiklar fastna och öka risken för brand.

Tidigare hade kommunen ansvaret och sotaren kom regelbundet för att rengöra även denna kanal. Rengöringen är nu något du antingen gör själv eller beställer av en entreprenör. Sotare och ventilationsentreprenörer rengör normalt ventilationskanaler.

Torr rengöring bäst för ventilationskanaler

Hur ofta du ska rengöra imkanalen och vilken typ av rengöring som behövs, beror på hur mycket smuts som samlas i kanalen.

- Det i sin tur beror till viss del på hur ofta du rengör spisfläktens filter, där det mesta av fettet samlas, så det är viktigt att hålla filtret rent, säger Patrik Wendelius.

Ventilationskanalerna bör du kontrollera vart femte till tionde år. 

- Torr rengöring är bästa sättet att göra rent i både rökkanaler och ventilationskanaler. Det innebär att du borstar eller torkar med en torr trasa i kanalen. Du behöver med andra ord inte använda vatten eller något annat lösningsmedel, säger Patrik Wendelius, byggnadsteknisk rådgivare på Villaägarna.