Sälja hus nu? Så höjer du värdet

Huspriserna har rasat och många tvekar på om det är rätt tid att sälja sitt hus. Men det går fortfarande att få ett bra pris. Här experttipsen för att sälja hus rätt på en kall marknad.

I början av 2022 såg det ut som att det inte fanns någon hejd på den heta husmarknaden. Budgivningarna drog i väg och att man sålde till vinst var mer regel än undantag.

Nu är läget ett annat. Sedan pristoppen på småhus i april 2022 har priserna fallit med cirka 13 procent räknat på hela landet och många avstår från att sälja i detta läge. Men vad händer om man måste sälja nu – och om man dessutom måste sälja bra?

Mindre renoveringar som höjer husets helhetsintryck är generellt värt att satsa på

Villaägarna har pratat med Marcus Abrahamsson, försäljningschef på SkandiaMäklarna Sydvästskåne som ger sina bästa expertråd för hur man ska tänka vid försäljning på en osäker bostadsmarknad och hur man enklast höjer värdet på sitt hus.

- Huspriserna har gått ner det senaste året. Förr var det billigare att långa pengar, restriktionerna under coronapandemin gjorde att många värdesatte hus med tomt och den allmänna uppfattningen var att priserna skulle fortsätta uppåt. I dag ser det helt tvärtom ut, säger Marcus Abrahamsson och tillägger:

- Men visst går det fortfarande att sälja hus!

Köpare värdesätter energismarta hus mer

De klassiska faktorerna som höjer värdet på hus som läge, skick, planlösning och tomt gäller fortfarande. Men i dag, med vinterns skyhöga elpriser färskt i minnet, värdesätter köpare energieffektiva hus mer än tidigare.

- Det är tydligt att energipriserna har gjort att hus med bra uppvärmning och låg energiförbrukning har blivit mer populära.

Planera för att sälja ditt hus i god tid

Det viktigaste för att sälja hus till ett bra pris på dagens bostadsmarknad är enligt Abrahamsson att ta kontakt med en mäklare i ett tidigare skede än vanligt för att lägga upp en långsiktig plan.

- Dagens bostadsmarknad ställer högre krav på både mäklaren och säljaren. Man behöver vara betydligt mer aktiv i dag än för ett år sedan.

I försäljningsplanen samlar mäklaren in spekulanter, säljaren utför åtgärder som maxar värdet på huset och bostadsannonsen byggs med hög standard – det här är inte en tid då trista bilder håller måttet.

Enkla åtgärder som höjer värdet på ditt hus

Vem vill inte köpa ett hus med ett vackert kök och modernt badrum? Men på en osäker marknad avråder Abrahamsson från att göra omfattande och dyra renoveringar inför en försäljning eftersom du riskerar att inte få tillbaka pengarna du investerat. Satsa i stället på de mindre kostsamma lyften.

 - Mindre renoveringar som höjer husets helhetsintryck är generellt värt att satsa på. Det kan röra sig om att måla om invändigt, tvätta tak och fasad, slipa golv och laga staket.

Även mindre fixande och städande har stor effekt för att höja värdet på hus inför en försäljning. Att rensa rabatter, plantera blommor och klippa gräset ger ofta bra avkastning för investerad tid och pengar.

- Ett av de bästa tipsen är att rensa och städa ordentligt så att spekulanter upplever huset som ljust och luftigt.

Vågar man köpa innan man säljer?

Frågan som ständigt är på tapeten i bostadsdiskursen är huruvida man ska våga köpa en ny bostad innan man säljer – en risk som kan ge stora konsekvenser på en svajig marknad. Enligt Marcus Abrahamsson varierar svaret beroende på dina marginaler.

- Har du köpt till ett lägre pris för länge sedan är risken mindre. Men om du behöver få ut ett visst pris är det bättre att sälja först och köpa sen. Annars riskerar du att inte kunna betala ditt köp på tillträdesdagen och blir skadeståndsskyldig gentemot säljaren till bostaden du har köpt, säger han och fortsätter:

- Ett alternativ kan också vara att föreslå en försäljningsklausul vilket betyder att köpet återgår om du inte får sålt din befintliga bostad inom en viss tid.

Kommer huspriserna återhämta sig?

För den som köpte sitt nuvarande hus när marknaden toppade kan det vara svårt att acceptera det nya läget. Är det värt att vänta in att priserna återigen når de nivåer som vi såg i början 2022? Abrahamsson är försiktigt optimistisk.

- Även om ett hus i dag generellt inte går för samma pengar som i början av 2022 så har historien lärt oss att bostadspriserna går upp över tid. Ingen vet hur lång tid det tar och det beror till stor del på faktorer som är svåra att förutse, men visst kommer priserna att återhämta sig någon gång i framtiden.

Tips för att sälja hus på en sval marknad

  • Var ute i god tid och välj mäklare med omsorg.
  • Rensa och städa ordentligt – då upplevs huset som både fräschare och större.
  • Satsa på de små lyften. Måla om ett slitet rum, plantera blommor, byt ut den där slitna listen och fixa missfärgade fogar med en fogpenna.
  • Allt säljs till rätt pris. Sänk utgångspriset tidigt om du märker att intresset är svalt.
  • Ha tålamod och sälj innan du köper nytt om du inte har stora marginaler.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.