Malte Rungård
Idyllisk röd stuga med trädgårdIdyllisk röd stuga med trädgård
Idyllisk röd stuga med trädgård

Är du på väg att köpa fritidshus?  

Drömmen om ett fritidshus, där du kan umgås med släkt och vänner och ha olika projekt i gång, tog fart för många under pandemin. Läs om vad du bör tänka på innan du slår till och ta del av tipsen från vår byggnadstekniska rådgivare i SVT den 24 juni. Genom kunskap kan du göra rätt val utifrån de förutsättningar som finns och skapa ditt eget paradis.

Att välja det perfekta fritidshuset handlar mycket om dina behov och önskemål, tycke och smak samt hur mycket pengar du kan eller vill lägga på boendet. Innan du börjar titta på fritidshus är det bra att bestämma dig för hur du vill använda huset. Räcker det med en enklare sommarstuga eller vill du kunna åka dit olika årstider? I så fall kanske det måste vara bättre isolerat. 

Närheten till fritidshus - en viktig faktor 

Efterfrågan på fritidshus har ökat, framför allt i Stockholms skärgård. Det talar för att stockholmarna föredrar närhet till fritidshuset. Många fördelar finns med att snabbt komma ut till huset på helgerna eller jobba på distans från. Ligger huset längre bort kommer du troligtvis att vara där färre gånger per år, men du kanske är där en längre tid när du väl är där. 

Vad påverkar priset på fritidshuset?

Priset på fritidshuset påverkas av läget, storleken, standarden, tomten och närheten till sjö eller hav. Kommunalt vatten och avlopp är också något som påverkar priset. Och är det på gång framöver? Vad kommer det i så fall att kosta?

Det kan räcka med förbränningstoalett för att fritidshuset ska säljas lite dyrare. Om huset har renoveringsbehov påverkas förstås också priset. Är du händig och vill renovera själv så kan du spara en hel del pengar på att köpa ett renoveringsobjekt. Men tänk på att ha en budget och tidplan för upprustningen. Det kan ta tid att exempelvis renovera ett gammalt 1800-tals torp. 

Fixa lånelöftet

Det är också viktigt att du har ordnat ett lånelöfte från banken redan innan du börjar titta på fritidshus. Ibland kommer budgivningen igång väldigt snabbt och säljaren kanske inte har tid att vänta med försäljningen. Risken är då att drömhuset faller dig ur händerna, 

Uthyrning kan vara lönsamt

Ett fritidshus kostar pengar året om, men används ofta bara under kortare perioder. El, värme, amorteringskrav, räntekostnader, försäkringar och underhåll uppgår ofta till flera tusenlappar i månaden. Men om det finns möjlighet att hyra ut ditt fritidshus några veckor per år kan du täcka kostnaderna för att äga det. Totalt kan du tjäna upp till 50 000 kronor per år skattefritt. 

Kolla om kontroller gjorts

Minst lika viktigt när du tittar på fritidshus är att ta reda på hur det förhåller sig med vatten och avlopp, menar Malte Rungård. Är exempelvis vattnet drickbart och är det enskilda avloppet godkänt?

Många fritidshus har varit kallställda utan tillsyn långa perioder. Då kan skador ha uppstått som är svåra att upptäcka för en lekman.

Du bör även ta reda på om kontroller gjorts på eldstäder och skorstenar. Finns det exempelvis godkänd brandskyddskontroll och är sotningen genomförd?

- Vill du vara på säkra sidan är en provtryckning med en sotare lämplig att göra, säger Malte Rungård.

Glöm inte besiktningen

När du har kommit lite längre i köpprocessen är det också viktigt att göra en så kallad överlåtelsebesiktning. Använd näsan när du går in huset och luktar det mikrobiellt (en stickande lukt) kan det vara gammalt tryckimpregnerat virke som kan vara kostsamt att åtgärda. För att utreda detta är en överlåtelsebesiktning lämplig att genomföra.

När du som köpare får besiktningsutlåtandet kan du besluta att antingen köpa huset på de villkor som säljaren kräver, avstå från köpet, be att få en garanti från säljaren, diskutera ett lägre pris eller be att få genomföra en fördjupad undersökning. 

Otrevliga överraskningar som kan dyka upp när du köpt hus

Drömmen om ett fritidshus kan förvandlas till en mardröm om fastigheten inte undersöks ordentligt innan du köper huset. Malte Rungård pekar på några saker som du bör vara uppmärksam på för att undvika oväntade kostnader: 

Vatten - enskild vattenbrunn

Vattnet kan vara kontaminerat eller ha vissa problem. Ta ett vattenprov på råvattnet (vatten taget ur brunnen eller så nära brunnen att du kan ta prov på det). Lämna gärna ett vattenprov enligt Livsmedelsverkets riktlinjer innan köp. 

Avlopp - enskilt avlopp

Fritidshus har ofta enskilt avlopp. Det kan ibland vara undermåligt. Kolla med kommunen om det finns dokumentation över det enskilda avloppet innan du köper fritidshuset. 

Lokal eldstad

Om det finns en eldstad bör du kontrollera om den är godkänd att använda. Kolla med den tidigare ägaren om det finns sotningsprotokoll och att brandskyddskontroller har genomförts. Om säljaren inte har det, kan du vända dig till kommunen för att se om de har dokumentation kring detta. 

Udda byggmaterial

Många fritidshus byggdes under 50-70-talet med udda byggmaterial som gammalt pall-, form-, och tryckimpregnerat virke, vilka innehåller kresot eller kloranisoler. Dessa material kan vara mindre bra för vår hälsa och ge upphov till dålig lukt. 

Felaktiga eldragningar

Vissa el - och VVS-dragningar kan vara undermåliga även för den tid som de installerades, med fel typ av kopplingar etc. 

Dåligt underarbete

Det är vanligt att hus piffas upp med färg och annat inför försäljning. Problemet är att dessa färger ibland är fel för till exempel fönster. De kanske har målats med fasadfärg som medför att den bubblar och är för tät för fönstret. Då kan det vara bättre att köpa ett hus där det begagnade syns och använda rätt material när du själv renoverar. 

 

Källor till innehållet i artikeln:
SkandiaMäklarna och Malte Rungård, byggnadsteknisk rådgivare på Villaägarna

Foto till vänster: Gustav Hofvander

Se inslaget med Malte Rungård i SVT

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.