Malte Rungård
Idyllisk röd stuga med trädgårdIdyllisk röd stuga med trädgård
Idyllisk röd stuga med trädgård

På jakt efter fritidshus?  

Att äga ett fritidshus är ofta en källa till glädje och kreativitet. Du får fixa och greja med nära och kära i en miljö som inte är förknippad med vardagen. Nu är det stor efterfrågan på fritidshus, men det finns en del att tänka på innan du slår till. Malte Rungård, byggnadsteknisk expert på Villaägarna, och Amanda Dahlgren på SkandiaMäklarna ger dig tipsen för att undvika fallgroparna.

Att välja det perfekta fritidshuset handlar mycket om dina behov och önskemål, tycke och smak samt hur mycket pengar du kan eller vill lägga på boendet.

- Innan du börjar titta på fritidshus är det bra att bestämma dig för hur du vill använda huset. Räcker det med en enklare sommarstuga eller vill du kunna åka dit olika årstider? I så fall kanske det måste vara bättre isolerat, säger Amanda Dahlgren.

Nära eller längre bort?

Efterfrågan på fritidshus har som sagt ökat, framför allt i Stockholms skärgård. Det talar för att stockholmarna föredrar närhet till fritidshuset. Många fördelar finns med att snabbt komma ut till huset på helgerna eller kanske till och med jobba på distans från.

- Ligger huset längre bort kommer du troligtvis att vara där färre gånger per år, men du kanske är där en längre tid när du väl är där. Många av våra spekulanter tittar inom en radie av 10-15 mil från hemmet, säger Amanda Dahlgren.

Faktorer som påverkar priset  

Priset på fritidshuset påverkas av läget, storleken, standarden, tomten och närheten till sjö eller hav. Kommunalt vatten och avlopp är också något som påverkar priset. Och är det på gång framöver? Vad kommer det i så fall att kosta?

- Det kan räcka med förbränningstoalett för att fritidshuset ska säljas lite dyrare, säger Amanda Dahlgren.

Om huset har renoveringsbehov påverkar förstås också priset.

- Är du händig och vill renovera själv så kan du spara en hel del pengar på att köpa ett renoveringsobjekt. Men tänk på att ha en budget och tidplan för upprustningen. Det kan ta tid att exempelvis renovera ett gammalt 1800-tals torp, säger Amanda Dahlgren.

Fixa lånelöftet!

Amanda Dahlgren rekommenderar också att du har ordnat ett lånelöfte från banken redan innan du börjar titta på fritidshus.

- Ibland kommer budgivningen igång väldigt snabbt och säljaren kanske inte har tid att vänta med försäljningen. Risken är då att drömhuset faller dig ur händerna, säger Amanda Dahlgren.

Uthyrning kan vara lönsamt

Ett fritidshus kostar pengar året om, men används ofta bara under kortare perioder. El, värme, amorteringskrav, räntekostnader, försäkringar och underhåll uppgår ofta till flera tusenlappar i månaden. Men om det finns möjlighet att hyra ut ditt fritidshus några veckor per år kan du täcka kostnaderna för att äga det. Totalt kan du tjäna upp till 50 000 kronor per år skattefritt.

- Men glöm inte att planera för hur det rent praktiskt ska fungera med exempelvis nycklar, städning, försäkring och annat, säger Amanda Dalgren.

Övning ger färdighet

Genom att gå på husvisningar blir du mer kunnig om utbudet, geografiska lägen och hur marknaden fungerar. Gå gärna på många visningar och var inte rädd för att ställa frågor, menar Amanda Dahlgren.

- Dina preferenser kan ju också förändras under resans gång. Något som våra spekulanter tycker är viktigt i början, som exempelvis sjöglimt, är kanske inte alls lika viktigt efter 15 visningar, säger Amanda Dahlgren.

Att rent fysiskt gå på visningar är ofta bäst då det ger en rättvisande bild av fastigheten, men kan vara tidsödande.

- Du vinner trots allt mycket på att lära känna marknaden via datorn eller surfplattan hemma, till att börja med säger, Amanda Dahlgren.

Kolla om kontroller gjorts

Minst lika viktigt när du tittar på fritidshus är att bland annat ta reda på hur det förhåller sig med vatten och avlopp, menar Malte Rungård. Är exempelvis vattnet drickbart och är det enskilda avloppet godkänt?

Du bör även ta reda på om kontroller gjorts på eldstäder och skorstenar. Finns det exempelvis godkänd brandskyddskontroll och är sotningen genomförd?

- Vill du vara på säkra sidan är en provtryckning med en sotare lämplig att göra, säger Malte Rungård.

Glöm inte besiktningen!

När du har kommit lite längre i köpprocessen är det också viktigt att göra en så kallad överlåtelsebesiktning. Använd näsan när du går in huset och luktar det mikrobiellt (en stickande lukt) kan det vara gammalt tryckimpregnerat virke som kan vara kostsamt att åtgärda. För att utreda detta är en överlåtelsebesiktning lämplig att genomföra.

Många fritidshus har varit kallställda utan tillsyn långa perioder. Då kan skador ha uppstått som är svåra att upptäcka för en lekman.

Malte Rungård

När du som köpare får besiktningsutlåtandet kan du besluta att antingen köpa huset på de villkor säljaren kräver, avstå från köpet, be att få en garanti från säljaren, diskutera ett lägre pris eller be att få genomföra en fördjupad undersökning.

Vänster foto: Gustav Hofvander

Se inslaget från Morgonstudion i SVT

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.