Stuga vid vattnet
Stuga vid vattnet

Hitta drömstugan till fyndpris

Fantiserar du om en röd liten stuga i skogsbrynet? Eller kanske ett skärgårdshus med egen brygga? Det finns fritidshus för alla smaker och plånböcker. Här är knepen för att hitta dem.

Bilderna i mäklarnas annonser och på Hemnet är lockande. Vattnet glittrar, solen skiner, solstolarna är framställda på trädäcket och interiören är charmig med spetsgardiner i fönstren. För dig som vill ha stugdrömmen förverkligad redan till midsommar är det dags att börja sondera, trots att marknaden fortfarande sover i väntan på köpruschen till påsk. Det är nu, innan köpare och säljare kommit ut ur vinteridet, som den alerte kan få ett försprång genom att börja uppvakta mäklarna på intressanta orter.

Och det finns något för alla plånböcker. Visserligen kan drömhuset bli dyrt på exempelvis attraktiva Gotland där de exklusivaste husen i de bästa lägena kan landa på fem miljoner och uppåt. Men med lite smart research går det att komma undan med en fjärdedel av det priset. 

Här gömmer sig låga priser

De riktigt låga priserna gömmer sig i inlandskommuner i trakter med gott om röda stugor, skog och glittrande insjöar men ont om kommunikationer och arbetstillfällen. Långa avstånd med en bilresa på tre–fyra timmar och mer från exempelvis Stockholm drar ner priserna. Tänk Värmland, Småland, norra Skåne eller Bergslagen.

När säsongen väl är igång kan budgivningen snabbt dra iväg. Under lågsäsong kan mäklarna däremot ha objekt kvar sedan förra säsongen eller som ännu inte lagts ut för försäljning. Här går det med lite tur att göra affär innan någon annan har nosat upp ditt drömobjekt. Och det finns säljare som gärna gör en snabb affär utan utdragna visningsperioder.

Gör en lista

Ju mer detaljerade önskemål du har, desto bättre. Renoveringsobjekt eller tipptopp med villastandard? Ska släkt och vänner kunna övernatta, ja då krävs kanske en gäststuga på tomten? Hur bekvämt ska sommarboendet vara? Utedass? Diskmaskin, eller duger det med en balja fylld med vatten som värmts på spisen? Finns det kommunalt vatten och avlopp?

Villaägaren har pratat med tre fastighetsmäklare i olika delar av Sverige och alla framhåller att ingen kund är den and­ra lik men läget, närheten till vatten och rätt pris står högt på listan hos de flesta.

Omar Akkache är fastighetsmäklare hos Skandiamäklarna i Helsingborg.
− Stockholmare vill gärna ha fritidshus i Båstad, Torekov eller trakten runt Mölle. Fina badmöjligheter, tennisbanor, kultur- och nöjesliv drar upp priserna till mångmiljonbelopp på de bästa lägena, säger Omar Akkache. Han tipsar om att det priset kan sjunka med flera miljoner bara tio minuters bilresa därifrån. Mossbystrand nära Båstad är ett exempel på det fenomenet.

Den som istället funderar på trendiga Österlen i sydost, trots kyligt badvatten i Hanöbukten, kan med fördel tänka likadant: ett bra hus kostar betydligt mer i de kända fiskelägena Brantevik och Kåseberga än i småbyarna som Tommarp eller Karup längre från havet.

Omar Akkaches kunder kommer annars mestadels från Helsingborg och Malmö.
− Den som bor i stan här nere söker gärna fritidshus med skogstomt vid en ­insjö. I skånska Örkelljunga eller småländska Markaryd kostar en sommarstuga en bråkdel av ett hus på trendiga badorter, säger Omar Akkache.

Styr man istället kosan mot nordväst väntar Värmland, som lockar fritidshusspekulanter från både Norge och många mellansvenska städer. I Värmland kan man, enligt Alma Röding, fastighetsmäklare på Skandiamäklarna i Karlstad, få mycket för pengarna.
− Många hus och torp i Värmland ligger vid en insjö eller ett vattendrag. Det går också att hitta ett trevligt torp som ligger lantligt och avskilt i skogsbrynet, säger hon. 

De attraktivaste fritidshusen med hög standard vid en sjö kan springa iväg en bit över två miljoner för 60–70 kvadratmeter medan ett torp med längre till vatten men istället på kort bilavstånd till Karlstad kan fyndas för 200 000 till 500 000 kronor.
− Det är vanligt att säljare börjar förbereda sin försäljning i februari och mars, mitt råd är att kontakta traktens mäklare så tidigt som möjligt, innan säsongen dragit igång, säger Alma Röding.

Fjällvärlden lockar

Ökat intresse för friluftsliv och vandringssemestrar har lett till ökad efterfrågan på fritidshus i den svenska fjällvärlden. Per Flyrén vid Skandiamäklarna i Sälen bekräftar den bilden.
− Nu vill till och med ungdomarna ut och vandra. Det arrangeras också många aktiviteter, Cykelvasan är ett nytt fenomen som drar många besökare, konstaterar Per Flyrén.

I fjällen är det ändå avståndet till skidpister och liftar som avgör priset.
− Man får räkna med 2,5 miljoner kronor för ett välskött hus nära backen på runt 60 kvadratmeter. Han tipsar att i fjällvärlden är det bäst att leta efter hus sommartid. Dels är marken snöfri vilket underlättar besiktning. Dels är det lättare att göra en bra affär innan höstens försäljningar inför skidsäsongen börjar.

Men det finns mycket att ta ställning till, innan det är dags att ens lyfta på luren till mäklaren. För köpet kan bli dyrt om drömstugan visar sig ha otjänligt vatten eller servitut som är beroende av grannens samarbetsvilja. De på våren idylliska omgivningarna kan förvandlas till ett bullerinferno under högsäsong med tät trafik och hög musik från närliggande restauranger. Närbelägna våtmarker kan visa sig vara förlossningsklinik för miljoner mygg som gör livet surt för både permanent- och sommarboende.

15 tips inför köpet av fritidshus

 1. Räkna på vad huset får kosta, ­inklusive driftskostnader och underhåll.
 2. Kolla finansiering och lånemöjlighet med banken.
 3. Ringa in var fritidshuset ska ligga. Ett skärgårdsställe? Eller ett torp i skogen? En fjällstuga?
 4. Hur ska huset användas? Bara på sommaren? På helgerna? Uthyrning? Permanentboende på sikt?
 5. Hur många ska kunna bo där? ­Gäststuga eller extra sovrum?
 6. Vilken standard? Diskmaskin eller diskbalja? Mulltoa eller wc?
 7. Hur ska tomten användas? ­Trädgårdstomt? Naturtomt?
 8. Kolla restid med bil och allmänna kommunikationer.
 9. Finns det risk för exploatering i området?
 10. Är vatten och avlopp godkänt? Sommar- eller året-runt-vatten? ­Vattenkvalitet?
 11. Kontrollera att bygglov finns för allt som är bygglovspliktigt och kontrollera om det finns kända restriktioner för eventuella framtida förändringar på fastigheten.
 12. Ingår fastigheten i en samfällighet? Vad innebär det i så fall?
 13. Tänk på att buller, kommunikationer och service kan växla med årstid.
 14. Kontrollera att det finns mobil­täckning.
 15. Finns kända olägenheter med vilda djur, skadedjur eller insekter?

Så mycket får du för pengarna

Några exempel från till salu-annonser:

 • 100 000 kr Badhytt, 5 kvm, i Ystads sandskog
 • 200 000 kr Ljusdal, 70 kvm, 1 138 tomt, 100 m från sjö
 • 300 000 kr Katrineholm, torp, 35 kvm
 • 400 000 kr Härjedalen, 35 kvm, tomt 1 795 kvm, ej va
 • 450 000 kr Norrköping, 70 m från brygga, 27 kvm, 2 rum, 200 kvm tomt
 • 600 000 kr Toftaholm, Ljungby, sjönära, 2 rok, arrendetomt
 • 700 000 kr Blankaholm, Västervik, 90 kvm, timrat hus, 3 rok
 • 1 miljon kr Brastad, Lysekil, 2 rok, 52 kvm
 • 1,8 miljoner kr Öregrund, fint året runt, 99 kvm, 5 rok
 • 3 miljoner kr Hornslandet, Västervik, vinterbonat fritidshus, 105 kvm, 5 rum
 • 7 miljoner kr Sotenäs, Bohuslän, 60 kvm, 4 rok

Källa: Hemnet januari 2019

Text: Marianne Hühne von Seth

Räkna noga

Oavsett var i landet du vill köpa ditt fritidshus, gör en noggrann budget innan du börjar leta. Fundera på månadskostnaden inklusive alla omkostnader som det är lätt att glömma. Var vaksam på att bankernas villkor för att bevilja lån har skärpts det senaste året.

Checklista

Artikel i Di:
Så slipper du göra ett mardrömsköp 

Lyssna på P1 Plånboken: 
Sofia Hellsing, jurist på Villaägarna, ger sina tips på vad du ska kolla på huset innan köp