Med hänsyn till samhällsspridningen av covid-19 (Corona) kan öppettider och svarstider ändras med kort varsel.

Villaägarna bevakar utvecklingen noga och följder de rekommendationer som utfärdas av regering och myndigheter. Vi ber om förståelse för ovan nämnda åtgärder.

Byt elavtal – banta din elräkning

Att byta elavtal är inte så krångligt. Med rätt val sparar du tusenlappar. Du kan dels välja elhandelsbolag, dels välja den typ av elavtal som passar dina behov.

Om du inte väljer ett avtal, får du tillsvidarepris av din elhandlare, och det blir i längden det dyraste eftersom det saknar tak. Särskilt viktigt att välja avtal är det om ditt hus har elvärme, eftersom det då handlar om stor förbrukning och därmed mycket pengar. 

Samtidigt är det viktigt att jämföra avtalen mellan olika bolag och då titta på totalkostnaden. Det brukar skilja mer än 1 000 kronor på ett år mellan det dyraste och billigaste avtalspriset.

Fast eller rörligt pris?

De vanligaste avtalstyperna är fast pris, rörligt pris och tillsvidarepris. Fastprisavtal passar bäst för den som vill planera sin ekonomi och ha en jämn kostnad. Det ger samma fastställda elpris per kilowattimme under hela bindningstiden, som kan vara från sex månader upp till fem år.

Rörligt pris passar främst den som har ekonomiska marginaler för en varierad elkostnad. Avtal med rörligt pris följer elbörsen och styrs av tillgång och efterfrågan på el, det vill säga priset kan stiga och sjunka under avtalstiden.

Historiskt sett har dock det rörliga elpriset genomsnittligt varit lägre än de fasta priserna på elmarknaden. Även tillsvidarepris följer utvecklingen på elbörsen, men ändras normalt bara ett par gånger per år.


Byt bolag så här:

På www.elpriskollen.se finns alla elhandelsbolagens priser och avtal. Kontakta det företag du vill byta till, du måste ange anläggnings-id, område och förbrukningsmängd (syns på din elnätsfaktura).

Därefter sköter elhandelsbolaget uppsägningen av ditt nuvarande avtal och information till din nätägare om bytet.

Värsta eltjuvarna

 1. Belysning
  25 procent av all elanvändning i hemmet går till belysning. Du kan spara mycket genom att byta glödlampor mot lågenergilampor.
 2. Apparater i stand by-läge
  Samla kontakterna i grenuttag med strömbrytare så blir det enkelt att stänga av när de inte används.
 3. Gamla vitvaror
  Kyl och frys med högsta energiklass har lägre driftskostnader. Byt till nya!
 4. Torktumlaren
  Hängtorka tvätten utomhus på sommaren och i ett väl ventilerat rum på vintern i stället.
 5. Eldrivna handdukstorkar och golvvärme
  Sänk värmen eller stäng av när de inte används.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.