Flicka öppnar kylskåp och håller i yoghurt

Byt elavtal – banta din elräkning

Att byta elavtal är inte så krångligt. Med rätt val sparar du tusenlappar. Du kan dels välja elhandelsbolag, dels välja den typ av elavtal som passar dina behov.

Om du inte väljer ett avtal, får du anvisat pris av din elhandlare, och det blir i längden det dyraste. Särskilt viktigt att välja avtal är det om ditt hus har elvärme, eftersom det då handlar om stor förbrukning och därmed mycket pengar. 

Samtidigt är det viktigt att jämföra avtalen mellan olika bolag och då titta på totalkostnaden. Det brukar skilja mer än 1 000 kronor på ett år mellan det dyraste och billigaste avtalspriset.

Fast eller rörligt pris?

De vanligaste avtalstyperna är fast pris, rörligt pris och anvisat pris. Fastprisavtal passar bäst för den som vill planera sin ekonomi och ha en jämn kostnad. Det ger samma fastställda elpris per kilowattimme under hela bindningstiden, som kan vara från sex månader upp till fem år.

Rörligt pris passar främst den som har ekonomiska marginaler för en varierad elkostnad. Avtal med rörligt pris följer elbörsen och styrs av tillgång och efterfrågan på el, det vill säga priset kan stiga och sjunka under avtalstiden.

Historiskt sett har dock det rörliga elpriset genomsnittligt varit lägre än de fasta priserna på elmarknaden. Även anvisat pris följer utvecklingen på elbörsen, men ändras normalt bara ett par gånger per år.


Hemmets största eltjuvar

1 Belysning

25 procent av all elanvändning i hemmet går till belysning. Du kan spara mycket genom att byta glödlampor mot lågenergilampor.

2 Apparater i stand by-läge

Samla kontakterna i grenuttag med strömbrytare så blir det enkelt att stänga av när de inte används.

3 Gamla vitvaror

Kyl och frys med högsta energiklass har lägre driftskostnader. Byt till nya!

4 Torktumlaren

Hängtorka tvätten utomhus på sommaren och i ett väl ventilerat rum på vintern i stället.

5 Eldrivna handdukstorkar och golvvärme

Sänk värmen eller stäng av när de inte används.

Så här byter du elbolag

På Elpriskollen.se finns alla elhandelsbolagens priser och avtal. Kontakta det företag du vill byta till, du måste ange anläggnings-id, område och förbrukningsmängd (syns på din elnätsfaktura).

Därefter sköter elhandelsbolaget uppsägningen av ditt nuvarande avtal och information till din nätägare om bytet.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.