Smart hem styrs med mobiltelefon
Skiss brunt hus
Smart hem styrs med mobiltelefon

Framtidens hem är uppkopplat med smarta energilösningar 

- Smarta energilösningar, flexibel planlösning och stor miljömedvetenhet, det är ledorden när det byggs nytt idag, säger Cecilia Bolter, arkitekt på Icon Architecture. Det handlar om att bygga smart med till exempel solcellsväggar där energin kan används till uppvärmning.

Ska du bygga villa idag så är en inbyggd laddstation för elbil och gott om utrymme för sopsortering i köket självklarheter. Miljö- och energifrågor är viktigare än någonsin i planeringen. Tillsammans med möjligheterna att styra husets funktioner elektroniskt kan mycket energi – och pengar – sparas.
– Generellt är folk väldigt miljömedvetna och det märks när nya villor ska byggas. Tanken om återanvändning och förnybar energi är en viktig grundsten, säger Cecilia Bolter, arkitekt på Icon Architecture.

Hon tror stort på solceller. Fördelarna är flera, de kan göra huset självförsörjande på energi och produceras överskott så kan det säljas.

Solceller är exempel på en smart energilösning.

Utvecklingen av solceller har varit stor på senare år och det finns idag flera olika typer av solceller för småhus. Cecilia Bolter tror starkt på den typ som kan användas i fasaden.
– Rätt använda kan solceller – som en del av fasadmaterialet – vara såväl estetiskt som funktionellt och kostnadseffektivt.

Genom uppkoppling finns det dessutom möjlighet att kunna styra vinklingen på solcellerna för att fånga solens strålar och därmed ta tillvara energin på bästa sätt.

Smarta hem blir bara smartare

Kärt barn har många namn, ”smarta hem” eller ”internet of things” innebär att många funktioner i huset kan styras och övervakas via appar i telefonen eller genom elektroniska nätverk.  

Med hjälp av elektronik går det att styra energikonsumtionen genom att exempelvis fjärrstyra och programmera radiatorer, ventilation och belysning.  Olika delar av huset kan kommunicera med varandra så att vattnet stängs av när du låser ytterdörren, vilket minskar risken för vattenskador. Vi är bara i början av denna utveckling med uppkopplade funktioner.
– Det finns både styrka och svagheter i detta. Att bli beroende av ett system som är sårbart för cyberattacker innebär en risk. Men tidigare tekniska revolutioner som till exempel telefonen på sin tid, har ju till en början mötts med stark skepticism och oro. Det finns många intressanta möjligheter med artificiell intelligens i framtidens bostäder, menar Cecilia Bolter.

Flexibla lösningar för ett varierat liv

En annan sak som ligger i tiden är att bostäder tenderar och bli mer flexibla och anpassningsbara med öppna planlösningar där rumsfunktioner överlappar varandra. Det har blivit vanligare att jobba hemifrån delar av tiden och därmed har hemmets betydelse förändrats. En väl planerad bostad är föränderlig och det är bra om den är lätt att kunna planera om eller anpassa efter framtida behov.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.